Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 6

  • 59 232
  • 809
  •   1
Отговори
# 705
  • Мнения: 2 922
Невена, не съм около Париж. а кукъра, френска неизвестна марка е, доволна съм, само от този дървеняшки боб не съм доволна Grinning Звучи като виц. Помня в кукъра първото нещо, което опитах, беше боб. 50 мин заложих, после добавях още минути, не и не. Отказах се. Но не помня дали го киснах, може би не, разчитала съм на налягането.
Същото е и с френското бяло зеле. Ако подхвърля такава зелка, човек убивам. Добре че има поне островърхо зеле, то е много крехко. И бялото ми се получава в кукъра де.
Та френските сортове боб и зеле, твърдоглави Grinning

# 706
  • Мнения: 3 949
Във Франция търсете хубав боб по турските и арабските магазини. Този, който е за мексикански тип кухня, той е един такъв едър и трудно увиращ.
 В България, освен нашенския боб, от години продават и много хубав вносен - египетски, азербайджански и др. такива странни дестинации. Продават го по зеленчуковите магазини насипно, от чували.

Току що сготвих един такъв в Инстант пота. Рецептата ми е възможно най-опростената, но става много вкусно.
500 г боб го измивам хубаво и го слагам с малко вода на соте с обикновен капак да заври. Изхвърлям тази вода, слагам нова и добавям зеленчуците - 2 глави лук, 1 морков, 1/2 пиперка, малко бурканче домати - около 200 мл, сол, чубрица, джоджен и кервиз, ако имам, сол, олио и малко зехтин. Варя 20 мин. под налягане. След като отворя капака, добавям една лъжица червен пипер във врялата чорба и разбърквам. Не правя запръжки - опитайте и ще видите, че е много по-вкусно без тях. И не изкисвам предварително.

# 707
  • Paris, France
  • Мнения: 17 639
Невена, не съм около Париж. а кукъра, френска неизвестна марка е, доволна съм, само от този дървеняшки боб не съм доволна Grinning Звучи като виц. Помня в кукъра първото нещо, което опитах, беше боб. 50 мин заложих, после добавях още минути, не и не. Отказах се. Но не помня дали го киснах, може би не, разчитала съм на налягането.
Същото е и с френското бяло зеле. Ако подхвърля такава зелка, човек убивам. Добре че има поне островърхо зеле, то е много крехко. И бялото ми се получава в кукъра де.
Та френските сортове боб и зеле, твърдоглави Grinning

Вярно е това за зелето, хахахахаха. Точно така е. Трябва да се кисне дълго  боба и тогава увира. Като видиш, че не увира за 50мин, сложи още 10, 20 докато резултатът ти хареса. Трябва да се кисне, обаче. Иначе става дървен. Кисненето го омекотява.

Като казвах на приятелка, че слагам зелето с боба.ме питаше не става ли на каша зелето. Не,никога. И зелето им и боба са уникални. У-ни-кал-ни. Нямат равни, а съм живяла и готвила на много места. От Шотландия до северна Африка подобни нЕма.

Другото е да пробваш цяла нощ на бавно готвене. Пак става добре.

В Англия за 2 часа на котлона, в обикновена тенджера, бобът беше готов. Тук след 2 часа е като фъстъци.

# 708
  • Мнения: 147
Здравейте, искам да попитам някой има ли мултикукър тефал sphericook rk7458? Четох, че купата е керамична и не съдържа вредни вещества. Доволни ли сте от мултикукъра. Има го във Фантастико на промоция и затова питам.

# 709
  • Мнения: 338
Здравейте и от мен! От около месец имаме Термомикс ТМ6 и сме супер доволни. Има и апп (платен), където има супер много рецепти.
Ако някой се интересува, с удоволствие ще се опитам да отговоря!

# 710
  • Мнения: 4 791
Здравейте! Писала съм в главно глупави въпроси Laughing, но вече мога да се включа по-адекватно след няколкомесечния ми опит с Тефалчо. Много съм доволна! Досега сме готвили ориз (най-вкусния, който съм яла), пилешка супа (страхотна, но по някаква причина фидето ми остана на дъното, сплъстено на топка), морковен кекс с орехи (отново страхотен) и днес за пръв път зелеви сармички с кайма! Картофите стават супер вкусно под налягане, а броколите на пара са новата ми любима гарнитура. Всичко става супер лесно, бързо, вкусно и много се радвам, че се осмелих да си купя.
Ето го моето бебче https://www.tefal.bg/%D0%A3%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8-%D0%B7%D0%B0 … Y505/p/7211003622

# 711
  • Paris, France
  • Мнения: 17 639
Уейв, за да не става фидето на топка:

1. Омазваш го хубаво в мазнина с ръце. Това аз не го правя.

2. Като го сложиш, бъркаш с лъжица минута и след 2-3 минути пак разбъркваш.

3. Слагаш, когато вече супата е сготвена и кукърът е изключен. Остатъчната топлина на загрятата  плоча е напълно достатъчна за да се оводни фидето.

Значи, супата е готова и налягането е спаднало. Отваряш капака, хвърляш фидето, разбъркваш добре, продължаваш да бъркаш още 20-30 секунди, затваряш капака и оставяш още 4-5 минути. Отваряш, разбъркваш и сипваш.

Първата стъпка я правя само с едри макарони и стават перфектни, разделени и после не добавям мазнина.

Радвам се, че си доволна.

Последна редакция: нд, 27 дек 2020, 04:25 от Nevena Virolan

# 712
  • Мнения: 33 511
Тефал е казаха наистина много сполучливи, единствения им недостатък е тефлоновата купа! Съвместими ли са с някои от иноксовите купи на ИП или Ола.

# 713
  • Мнения: 1 478
Вече за не знам кой път да повторя - купата на Tefal All-in-One  (One pot CY505) е с 4-слойно керамично покритие, и не съдържа PFOA и PTFE, т.е. НЕ Е тефлон.

# 714
  • Мнения: 1 334
Уейв и на мен ми ставаше така фидето ако го сложа в началото и започнах да го слагам след като свърши програмата - отварям, пускам фидето, бъркам и затварям за 5-10 минути - става перфектно.
mimi.7299 купата не е тефлонова, а с керамично покритие.

# 715
  • Мнения: 33 511

mimi.7299 купата не е тефлонова, а с керамично покритие.
Керамичното покритие е същата работа като тефлона, не го казвам да се заяждам, и аз ползвам съдове с такова. Скоро четох статия, съжалявам няма да мога да я намеря, че керамичното покритие е вид тефлоново.

# 716
  • Мнения: 4 791
Не е вид тефлоново, доколкото знам са си съвсем различни. Тефлонът е изкуствен материал, съдържащ вредни частици, керамиката е естествен, безопасен материал, който и не се надрасква толкова лесно. Аз при всички положения много си пазя купата и до момента не съм имала проблеми нито със загаряне, нито с нищо.

# 717
  • Мнения: 33 511
Не е вид тефлоново, доколкото знам са си съвсем различни. Тефлонът е изкуствен материал, съдържащ вредни частици, керамиката е естествен, безопасен материал, който и не се надрасква толкова лесно. Аз при всички положения много си пазя купата и до момента не съм имала проблеми нито със загаряне, нито с нищо.
За керамично покритие ставаше въпрос, не за сто процента керамика, а в нашите купи / и аз имам керамична/ си е покритие! Както и да е, ясно стана, че Тефалчето е добро попадение и даже май сега покрай празниците имаше голяма промоция. Ще го препоръчвам на близки и познати! Wink

https://fakti.bg/life/310231-tezi-sadove-za-gotvene-mogat-da-vi-ubiat

# 718
  • Мнения: 4 791
Е, ако го купиш от магазина за левче може да е опасно, а все си мисля, че за близо 300 лв кукър няма да са избрали боклук за купа.

# 719
  • Мнения: 1 478
Относно статията - Тефал гарантира липсата на олово и кадмий в съдовете и уредите си.
За фидето - аз също го слагам накрая, затварям капака за още малко, но без да пускам програма. След това правя и застройката. Но варя често макарони и спагети и никога не са ми ставали на топка. Към водата обаче добавям щипка сол и малко олио.

Общи условия

Активация на акаунт