Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 6

  • 59 232
  • 809
  •   1
Отговори
# 690
  • Мнения: 1 478
Не, специално Тефал не е предназначен за пържене. Предполагам, че и за повечето кукъри под налягане се отнася. Програмата за запържване на Тефал се ползва кратко време на отворен капак, в противен случай уредът може да прегрее.

# 691
  • Мнения: 2 922
За хрупкаво-пържено е еърфрайъра. Аз имам 2 кукъра - със и без налягане, нито един не прави хрупкави картофки. Стават печено-варени. Без добавка на вода естествено.

# 692
  • Мнения: 175
Значи да питам в друга тема кой еърфрайър да избера.
 Благодаря!

# 693
  • Paris, France
  • Мнения: 17 639
И аз понякога готвя на етапи, залагам да речем 5 мин готвене, до следващото добавяне. Най-много до 3 добавяния. Но си е досадно.
Най ми е добре да сложа всичко Grinning Научих се да слагам малко вода и кратко време. Така функцията поддържане на топло готви тихичко още известно време.

И аз така. Научих се да слагам бобовите и месото във водата, а зеленчуците над нея и така мога да сложа всичко заедно без зеленчуците да станат на каша

# 694
  • София
  • Мнения: 1 464
Може ли някой да даде рецепта за класически боб в мултикукър под налягане? Благодаря!

# 695
  • Мнения: 2 922
А, и аз ще чакам с нетърпение Blush Пробвах само веднъж, но явно сортовете боб тука са странни, след много варене под налягане, все си дрънчеше.
Ако може да посочите време.

# 696
  • Мнения: 1 478
Аз слагам боб, който не е накиснат предварително. Измивам го и слагам вода, колкото да го покрие. Слагам щипка сода. Пускам го под налягане за 5 минути. След края на програмата изпускам ръчно налягането. Измивам отново боба, обикновено е набъбнал и му се отделят люспите. Добавям при него нарязан половин лук, един морков, цяла суха чушка, домати, сол и джоджен на вкус и вода, колкото ще ми е крайното количество, защото в мултикукъра не се изпарява. Пускам за 30 минути. Към края на програмата, запържвам на котлона останалия половин лук, брашно и червен пипер. Отново изпускам налягането и добавям запръжката. Обикновено в този момент слагам и пушени ребра или наденички, затова пускам всичко още веднъж за 5 минути.
Някой ден ще пробвам да направя боб на програмата за бавно готвене, за да видя дали има разлика.
Накиснат предварително боб съм правила само веднъж, но за 15 минути се беше разварил до кремообразно състояние, така че повече не повторих. Ако сте го накиснали предварително, пробвайте с по-малко време, примерно 10 минути.

# 697
  • Paris, France
  • Мнения: 17 639
А, и аз ще чакам с нетърпение Blush Пробвах само веднъж, но явно сортовете боб тука са странни, след много варене под налягане, все си дрънчеше.
Ако може да посочите време.

Живея във Франция и тукашният бял боб трудно се сварява, а и е едър. Слагам го за 12-24 часа в голямо количество студена вода. Гледам да съм го киснала поне 8 часа. Изплаквам обилно с вода, слагам в кукъра и слагам едра морска сол на вкус и поне чаена лъжичка зехтин за да не се пени. Заливам с вода, колкото бобът да е покрит и да има още 2 сантиметра вода отгоре. Не повече, защото като се сложат и зеленчуците става като чорба  Включвам на максимално налягане 5 минути и го оставям да падне само, което е още 25-30 минути, през които мия, беля и режа зеленчуците. Обелвам и нарязвам морков, ряпа, прясно зеле на едро, картоф или каквото искам. Режа целина, дръжки и листа от магданоз, кориандър, зелена, червена чушка, спанак, каквото имам. Обелвам и нарязвам глава лук, чесън ако искам. Обелвам домат.

Децата ми не обичат зеленчуци в боба (или другаде) и лука, целината, магданоза, кориандър, чушките, чесъна ги смилам в резачката, заедно с доматите и доматеното пюре, ако слагам.

Отварям капака, добавям смелените или нарязани зеленчуци, черен пипер, куркума, кимион, сминдух на прах (или каквото слагате по принцип) и разбърквам много добре и затварям. Задавам 30мин максимално налягане + да падне само, което е още 30 мин. Оставям още 10 мин без да отварям, отварям и сервирам.

Ако слагам жилаво месо, пастърма, кости, ги слагам в началото с боба. Ако слагам пилешко, осолена треска (обезсолена 24 часа като боба) или подобно, го слагам на втория етап.

Голямо количество мазнина, като палмово масло в бразилските фейжоади и африканските яхнии не слагам под налягане. Сварявам боба и месото, добавям лук, зеленчуци и мазнината и слагам да къкри на отворен капак, а после на дръж топло 2-3 часа.

Майка ми готви на един етап, като слага всичко в началото и задава около час.

Ето изпитана рецепта за боб в Cookeo. 60 мин и веднага вадене на налягането. Аз я правя за 50 мин и чакам да падне само. Няма междинно отваряне.

https://www.mesinspirationsculinaires.com/article-soupe-aux-hari … ya-101917292.html

Ако искам гъст сос слагам картоф от сорт, който се разкашква, нарязан на кубчета, на втория етап. Ако като отворя има много сос, пускам програма варене или пържене и държа на отворен капак.

Пробвай да киснеш по-дълго! Сварява се по-равномерно и по-бързо.

В индийските, арабски магазини по цял свят има различни сортове боб. Дребничкият черен и един бял, с черна точка по средата се сваряват бързо.

# 698
  • Мнения: 33 511
А, и аз ще чакам с нетърпение Blush Пробвах само веднъж, но явно сортовете боб тука са странни, след много варене под налягане, все си дрънчеше.
Ако може да посочите време.


https://www.mesinspirationsculinaires.com/article-soupe-aux-hari … ya-101917292.html


Тамън се засилвам да чета рецептата и разбирам, че няма да ми се получииии.... Joy

Сега ще ви кажа как аз правя класически боб. Накисвам боба от вечерта хубаво измит. След накисване пак измивам, слагам в пота с вода един пръст над него и задавам 5-10 мин на програма Bean или Manual. Колкото да кипне и махна първата вода. След това в тенджерата на кукъра запържвам морков, лук, праз, добавям боба /отцеден от първата вода/, заливам с вода колкото искам да е гъст, слагам суха червена чушка /може и прясна/. Добавям една лъжичка брашно размито в студена вода и червен пипер, чубричка, джоджен и хлопвам капака на програма Bean за поне 20-25 минути.

Последна редакция: сб, 19 дек 2020, 18:31 от mimi.7299

# 699
  • Мнения: 2 922
Благодаря на всички за споделеното.
Невена, и аз съм във Франция и затова говорех за дрънчащия боб. От 17 години тук два пъти пробвах в тенджера и затова си купих кукър с налягане преди 2 години. Един път опитах, пак дрънчи и се отказах. Е, не съм и чак такъв фен на боба. Ям го лятото в Бг мама като го сготви.

# 700
  • Paris, France
  • Мнения: 17 639
pepa57, остави го по-дълго във вода и го вари по-дълго. Франсетата си готвят cassoulet - ата със същия боб, така че няма как да не стане. Поне 12 часа мислене и 45 или 60мин под налягане, вместо 30, примерно.

http://www.lesfoodies.com/annelined/recette/cassoulet-cookeo

Кощунство е да имаш кукър с налягане и да не можеш един боб да хапнеш.

Зависи и от работното налягане. Какъв е твоя кукър? Моят е Robusta La mamma от cdiscount.

Можеш да пробваш друг вид боб - червен, шарен. Чили кон карне ми се получава идеално в кукъра. Запържвам месото и минавам всичко останало в мазнината барабар с боба и доливам вода. Хлопвам капака и 45 минути под максимално + да падне само. Идеално става.

Оня ден готвих боб с листа от маниока (нещо като спанак). Докато ги измия и нарежа, бобът беше почти готов.  Жалко, че не можах да го ям, че не ям въглехидрати в момента, но как ухаеше само!

Не зная в кой град си, но в парижкия район има български магазин и и може да продават български боб. В турските също има понякога един дребен, бял, който е като българския. Аз купувам от арабски или турски магазини в Pantin или Colombes. Мога да ти дам адреси.

# 701
  • Мнения: 5 593
Аз готвя постен фасул на Арива  Чорбаджийски или  Добруджански. Използвам  опаковка от 500 грама. Предварително го слагам да заври в обикновен съд на котлона. Щом заври, изхвърлям водата. Ако имам време, повтарям същото още един път.  Измивам фасула и слагам в кукъра, добавям сурови и нарязани чушка, морков, лук и 1 лъжичка  червен пипер.  Доливам гореща вода около 1л . 200 мл. Пускам на програма боб на максималното време, което е 50 мин. . Като изтече времето и спадне налягането, отварям и добавям сол, чубрица, джоджен. Не правя запръжка. Става чудесен и без нея.Това е.
Моят мултикукър е Фърст под налягане.

# 702
  • София
  • Мнения: 1 464
Момичета, в Англия живея и ще опитам да отида до български магазин на 23ти да купя боб, че да имаме за Бъдни вечер готов. На работа съм през деня на 24 ти и търся бърз вариант. Благодаря ви Мнаго за споделените рецепти! Моят кукър обаче е Krups cook4me. Нямам такива програми bean и т.н. Имам програма запържване и под налягане разбира се. Може ли да ми кажете за колко време да го пусна този боб програма под налягане? 50 минути не е ли много?

# 703
  • Мнения: 33 511
Момичета, в Англия живея и ще опитам да отида до български магазин на 23ти да купя боб, че да имаме за Бъдни вечер готов. На работа съм през деня на 24 ти и търся бърз вариант. Благодаря ви Мнаго за споделените рецепти! Моят кукър обаче е Krups cook4me. Нямам такива програми bean и т.н. Имам програма запържване и под налягане разбира се. Може ли да ми кажете за колко време да го пусна този боб програма под налягане? 50 минути не е ли много?
Ако си го киснала предварително е много, но говоря за български боб и такъв, който ползваме в Бя. Програма под налягане е равнозначна с програма Manual, аз го слагам на 20-25 минути, но предварително е киснат и е хвърлена първата вода. Ползвам дребен турски боб, от производителите от Айтоския балкан!

# 704
  • София
  • Мнения: 1 464
Благодаря! И аз ще го накисна една нощ и сутринта на Бъдни вечер, преди работа,  ще го пусна за 25 минути на pressure cook. Добре че си го имам кукъра! Heart

Общи условия

Активация на акаунт