Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 6

• 59 405
  • 809
  •   1
Отговори
# 480
  • Монтана
Здравейте, четох доста по темата но все пак искам мнение от хората с опит. Нанесохме се в много малко жилище в което имам само микровълнова и преса за сандвичи а трябва да приготвям и друга храна заради детето. Реших че мултикукъра ще е подходящ защото не заема много място и е сравнително лесно и бързо готвенето. Предимно ядем неща печени на скара/фурна и пържени, от време на време някоя манджа и супа. Разгледах различните модели и се колебая между Филипс и Тефал. Бихте ли ми дали съвет кой е по-подходящ и по-здрав?

https://www.technopolis.bg/bg/Multicookers/MULTICOOKER-TEFAL-CY505E30/p/854813

https://www.technopolis.bg/bg/Multicookers/MULTICOOKER-PHILIPS-HD4749-70/p/823539

https://www.technopolis.bg/bg/Multicookers/MULTICOOKER-PHILIPS-HD4731-70/p/823487

Възможно ли е да заменя с един от трите уреда и фурната и котлона? Ясно ми е че при печене трябва да се обръща и от двете страни. Временно ще живеем в това жилище и не ми се иска да взимам отделно котлон и  малка фурна защото няма и никакво място нито абсорбатор.

# 481
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
Аз лично мисля, че кукъра трудно би заменил фурната, но за котлон е супер. Става страшно бързо готвенето в самия уред.

# 482
Здравейте, четох доста по темата но все пак искам мнение от хората с опит. Нанесохме се в много малко жилище в което имам само микровълнова и преса за сандвичи а трябва да приготвям и друга храна заради детето. Реших че мултикукъра ще е подходящ защото не заема много място и е сравнително лесно и бързо готвенето. Предимно ядем неща печени на скара/фурна и пържени, от време на време някоя манджа и супа. Разгледах различните модели и се колебая между Филипс и Тефал. Бихте ли ми дали съвет кой е по-подходящ и по-здрав?

https://www.technopolis.bg/bg/Multicookers/MULTICOOKER-TEFAL-CY505E30/p/854813

https://www.technopolis.bg/bg/Multicookers/MULTICOOKER-PHILIPS-HD4749-70/p/823539

https://www.technopolis.bg/bg/Multicookers/MULTICOOKER-PHILIPS-HD4731-70/p/823487

Възможно ли е да заменя с един от трите уреда и фурната и котлона? Ясно ми е че при печене трябва да се обръща и от двете страни. Временно ще живеем в това жилище и не ми се иска да взимам отделно котлон и  малка фурна защото няма и никакво място нито абсорбатор.

Аз се бях насочила към Тефал, за мен Филипса имат повече минуси. В крайна сметка си взех Крок пот

# 483
  • Paris, France
Кукърът не заменя нито котлон, нито фурна. Той е допълнителен, удобен уред за хора, които искат готвено без да наблюдават процеса, като в някои модели може да се изключи стандартната опция "поддържане на топло" след края на програмата.

Живяла съм в жилище с миниатюрна кухня, не бокс, ами 1.20 на 1м и мултикукър би бил последния уред, който бих сложила в нея.

Котлонът е задължителен, защото повечето елементарни нещица като кафе, чай, омлет не стават бързо в кукър. Два котлона е добре да има, като единия може да се прибере в шкафовете и да се вади при нужда или ако първия се повреди. Не препоръчвам двоен котлон, защото ако се развали и трябва да се поправя оставате без котлон.

За фурна - аз си бях купила комбинирана микровълнова с функция обикновена фурна и правех всичко, което правех в обикновена фурна и ставаше същото. Поради ниската максимална температура, 250°С не правеше хубави пици и печено с 1-2мм прегоряла кора и сурово вътре, Yorkshire puddings също беше малко трудно да се докарат, но хляб, кексове, печено месо, мусака си ставаха повече от идеални. Повечето комбинирани микровълнови нямат долен реотан и един вентилатор само раздухва въздуха от горния, вдигат до 200-220° и затова не стават за хляб и баница. Трябва да вдигат до 250° и да имат долен реотан. Daewoo има такива модели във Франция.

Ако сега обзавеждат такъв бокс щях да си купя:

1. Индукционен преносим котлон от Лидл. 3 години гаранция, поема съдове до 26см диаметър. На него може лесно да се пържи, вари, топли бързо вода, чай, кафе. Може да си го ползвате и в ново жилище. Майка ми от 15 години готви на такъв, а има обзаведена кухня. 2000 вата е нейния. Има и други марки и модели. Даже и десертите си правех на котлоните - палачинки, катми, бадемов крем, крем карамел в тенджера под налягане, пана кота с шоколадов крем, грис-халва, кюнефе, толумбички. Единствено не е много добър за тенджера под налягане и затова си струва, ако се купува кукър, да е с налягане.

2. Съдове за индукционен котлон - чугунени тиган и, боксови тенджери. В Лидл пускат хубави комплекти ако парите са проблем, но трябва да ги дебнеше.

3. Ръчен пастор с резачка и балон за леко тесто. Лук, чесън, магданоз и в резачката. Заема малко място и е огромна помощ в подготовката. Има и с кани за месене на тесто, стъргане на моркови, жулиен. Braun са хубави, но и евтините от Кауфланд и Лидл са помощ. Нещо такова, като ако не месите и не стържете моркови може и без голямата купа:

https://m.emag.bg/pasator-braun-bk-1000w-mq9087x/pd/DP9D8JBBM/

4. Комбинирана микровълнова. В нея неща, които в кукър под налягане стават за час, стават за 15 минути, карамелизирано кондензирано мляк, примерно или крем карамел за 3 минути. Гъбите, омазани в зехтин и наредени по края са готови за 1-2 минути, цветчета броколи, с дръжката навън, са готови за 5-8минути, карфиол. Омеквах дебели резени патладжан и тиквички преди да ги пържа. Печено пиле за 25-30 минути на комбинираната функция.

https://www.conforama.fr/petit-electromenager/appareil-de-cuisso … QYASABEgIJqPD_BwE

5. Мултикукър с налягане. Понеже микровълновата има мощен грил, просто ще започна в нея и няма нужда от капак за печене. Olla GM modelo H или H deluxe 6l е достатъчна до 6-8 човека и пече и кекс.

Кукърът пече бавно, площта за печене е малка и не става като във фурна.

Ако ядете предимно готвени бобови манджоляци с хляб и салата, кукър е достатъчен. Ако държите е по-лесно и бързо на котлон.

# 484
  • Пловдив
Благодаря за подробното обяснение.
Имам 2 котлона отделни, просто ми се искаше да разкарам фурната. Simple Smile И исках да знам дали въобще има модел който запича добре. Simple Smile

Последна редакция: ср, 08 юли 2020, 16:08 от Lady_

# 485
  • Paris, France
Имам 2 котлона отделни, просто ми се искаше да разкарам фурната. Simple Smile И исках да знам дали въобще има модел който запича добре. Simple Smile

Няма такъв модел. За да се запече отгоре трябва да купиш допълнителен капак, който пече както пече халогенната фурна. Мултикукърите имат реотан само отдолу. Площта е 22см. Направи си сметката колко продукти можеш да поставиш на толкова малко дъно.

Можеш да печеш кексове и торти. Това пека аз. Може и хляб, но стават хубави само ръжените, квасени хлябове, които по принцип ср пекат на ниска температура. Белите пити излизат с много с дебела долна и странична кора.

Кукърът + капака за печене може да заемат и повече място от тостер фурна.

В кукър, с допълнителен капак стават точно 2-3 порции мусака, не повече. За мъжа ми и сина ми даже не стига. Мусака с патладжани и тиквички вътре не правя. Тази С картофите я правя в кукър, с 500гр кайма и 750 кг картофи на кубчета, но я ядем без запивка. Ако ще я правя със заливка я изливам в тава, поливам заливката и пека в газовата фурна на горен реотан.

Откакто имам микровълнова не правя карфиол в кукър. Спанак и броколи изобщо не правя в него за да не го цапам.

Вече гледам и кексовете да го правя в микровълновата или фурната за да не чистя тежки тенджери.

За купуващите бяла техника - изчакайте септември! Тогава всичко е на половин цена, ноември на черния петък също.

# 486
  • Ст.Загора
Ползвам кукъри от 7 години , херметическите са незаменими . Варя си в тях абсолютно всичко , ноо ако има нужда да запека нещо , прехвърлям в тава и запичам във фурната . По празниците също се използва често фурната , за по-големи количества храна .Според мен , не трябва да се лишаваш от фурна .

# 487
  • София
Аз съм с инстант пот (мултикукър под налягане), много неща готвя в него, но не бих разкарала фурната. Имам 4-ка котлони и планирам да ги разкарам за сметка на 2 или 1, за кафе, яйце или нещо на тиган. Много хора има, които ползват запичащи капаци от халогенки или дали нямаше и на Ола запичащ капак допълнителен, но за мене това не е подходящо. В кукърите става манджа, а не печено. За коричка трябва фурна Simple Smile

# 488
Моят е Филипс със запичащ капак, но в никакъв случай не ми замества фурната. Капакът се затваря, няма вентилащия и остава доста воднисто, с кора отгоре. Почти не го ползвам.

# 489
  • Terra incognita
Бръмнала ми е мухата за мултикукър. Някой може ли да сподели дали си заслужава подобна инвестиция? Гледах рекламата на Делимано, но приемам отзиви за всякакви марки.

# 490
  • Paris, France
Бръмнала ми е мухата за мултикукър. Някой може ли да сподели дали си заслужава подобна инвестиция? Гледах рекламата на Делимано, но приемам отзиви за всякакви марки.

Тук доста хора споделяме доволни ли сме, какво правим и какво не в мултикукъра, какво е заместил и какво не е успял:

https://m.bg-mamma.com/?topic=1147660

# 491
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Привет дами!

от няколко дена обмислям покупката на мултикукър. днес изчетах темата. описвам за какво ми трябва и какви държа да има/няма.

1. кукърът ми трябва за къмпинг, ще се готви за 2ма възрастни и две деца, съответно да може да готви без надзор, да не се нагрява отвън.
2. да се почиства лесно, ама наистина лесно. имам непоносимост от глутен и ако правя нещо с глутен трябва ръчно да може да се измие на 100%. не искам да има места, които да почиствам с клечка за уши и подобни.
3. аз ям основно ястия със сосове, тип яхнии, гъсти супи, задушени зеленчуци, риба. ОБАЧЕ: едното дете е капризно и яде паста и пица, т.е. искам да може и да пече. Сладкиш  да правя е плюс, не държа, но предполагам, че ще му хвана цаката, аз сега правя в микровълновата, която няма функция грил.Relaxed
4. пържени картофи също яде капризния, ама в този малък пот едва ли ще стават много, а и не искам 30 мин да вися да изпържа шепа картофчета...
5. потът да е иноксов. чудя се в моя случай (заради глутена) дали не е по-добре да имам два пота?...Thinking
6. поради ограниченото място не ми се занимава с отделни капаци, т.е. предпочитам всичко на едно. Компромиси съм готова да правя.
7. цената не ми е водеща, но Watt-овете са ми ограничени, макс 1000.

засега съм се спряла на следните три мултикукъра:

Instant pot - иноксов пот

Olla - трябва да си купя иноксова купа, което може би не е толкова лошо с оглед на глутеновата ми непоносимост.

Silverkrest -  не пече, но цената е много ниска (мога да го взема за 45E от ретур). чета в мненията, че му се отлепвало фолиото на дисплея. потът е иноксов.

тъй като не ползвам вкъщи подобни уреди, кухнята ми е малка и няма да има къде да го сложа и ми трябва само за изпът, чудя се дали да инвестирам в Олла или да си взема евтиния от Лидл? От друга страна понеже ще се транспортира, то ми трябва солидно качество, да не ми се скапе електрониката и затова се чудя за лидълския....

обмислям да взема и газов котлон, т.е. да имам две възможности за готвене, евентуално на котлона мога да правя паста, а сосът в пота. идеята е мултикукърът и газовия котлон да се допълват и ако спре тока или свърши газта все още да има къде да готвя.

приемам предложения и за други модели, ако са по-подходящи за моите нужди.

# 492
Здравейте!Пред покупка съм на мултикукър и се чудя между Philips 3037 и този на Bosh MIC11w12
Четох доста за Филипса,че е добър ,но ме смущава че съда се прецаквал...Но пък бил по-добър от новия модел на Филипс.
За Бош обаче не намирам никаква информация.

# 493
Михаела, аз бях доволна от купата на Филипс, не ми се е надраскала. миеше се супер лесно но я изтървах и огънах. Поръчах нова и ми изпратиха от неръждаема стомана, така че можеш да си я подмениш винаги.

На Бош, даже не съм ги виждала, сега ще прожеря, дали не съм се минала с новия.

# 494
Благодаря за мнението!
И мен това ме притеснява,че няма много инфо и мнения относно работа на култура и рецепти дори.Докато за Филипс-а има и групи с рецепти и напътствия .

Общи условия

Активация на акаунт