Опитвам се да обясня, че ако кукърът с налягане има и опциите печене на кекс и хляб, къкрене и избор на температура 35 или 40° до 170° или 190° е за предпочитане пред кукър със същите опции, но без налягане.
Другото, което се опитвам да обясня е, че кукър без налягане с фина настройка на температура не е важен за човек, който ще хвърля вътре някакви продукти и ще настройва време. В старите кукъри температурата се определя от програмата, което е предостатъчно и даже по-лесно за повечето хора. Моят кукър няма избор на температури, а само програми, но това ми е предостатъчно за запържване, печене на кекс, готвене под налягане, бавно, на каши (не ги ядем и съответно съм пробвала за спорта, но не ги готвя).
Cecotec и показаните Olla GM H deluxe и Olla GM H са доста известни тук и даже има българска група във Фейсбук. Имат и опции с капак за печене, може да се купи допълнителна иноксова купа. Само дето няма дръжки на купата и друг кусур не им намирам. Делюкса даже има гласови команди на няколко езика и вградена (неточна 🤐) теглилка. След като авторът на запитването няма да избира температури с точност до 5° някоя Olla GM би му свършила същата работа като Редмонд 90Е + че има налягане и цената е подобна.
Нещо много важно за готвенето под налягане - 3 или 5 минути за някои рецепти е времето под налягане, което не включва 10-15 минути за достигане на даденото налягане в зависимост от количеството храна и вода, температурата, на която са сложени в тенджерата и типа храна. Ако ще правя на пара карфиол, сипвам 300мл вода и включвам програмата, а през това време режа и чистя карфиол. С ориз не е същото, защото се залива със студена вода и трябва да заври бавно. Около 15-20мин е програмата за ориза, която е на ниско към средно налягане.
Не само мултикукър с налягане е опасен без човек у дома. Тези без налягане също могат да предизвикат пожар. Без човек у дома не оставям машина за хляб или мултикукър да готвят.