НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 131

• 42 500
  • 760
  •   1
Отговори
# 675
Винаги съм си мислила, че е по-голяма вероятността да попаднеш на свестен лекар в България отколкото тук във Франция. Не са лекари/зъболекари, а търговци. А от една възраст нататък изписват купища ненужни лекарства "за всеки случай". Постоянно повтарят по телевизията да се четат листовките, защото понякога страничните ефекти са по-опасни от "заболяването" за което е изписано лекарството.
И да не стане грешка в никакъв случай не призовавам за самолечение и избягване на лекарска помощ. Напротив. Призовавам за търсене на друго лекарско мнение и четене поне на листовките.
Аз така отказах статините на мой риск и се оказах права, но имаше вече кардиолози,  които бяха против тях. ММ отказа метформина, но и при него режима беше достатъчен.
Така, че внимателно решавайте всеки за себе си.
TaniaDimi, ще разкажеш ли подробно за твоя съпруг, че аз съм в сходно полжение и дилема?

# 676
  • София - Рим и обратно
А не забелязвате ли, че и тук вече 80 % от рекламите са за лекарства - за депресии, за сън, за “детокс”, за запек, за грип.... Аз също не обичам да се плюе по лекарите и уважавам традиционната медицина. Но наистина и там си има “партийна линия”. И то, все повече.

# 677
А не забелязвате ли, че и тук вече 80 % от рекламите са за лекарства - за депресии, за сън, за “детокс”, за запек, за грип.... Аз също не обичам да се плюе по лекарите и уважавам традиционната медицина. Но наистина и там си има “партийна линия”. И то, все повече.
Защото масово хората са с такива оплаквания и е по- лесно и по-печелившо да лекуваме симтомите вместо да се търси и лекува причината.

# 678
Бихте ли казали какво хапвате и какво не? В какво количество?  Двигателната активност, която водите? Изпадат е ли в кетоза?  Рецепти, ако може да предложите?

# 679
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Много сте прави момичета, тук вече от доста години медицината е бизнес, е на призвание... И Хипократовата им клетва не струва пет пари. Аз също като вас - години наред хода по лекари. Най-накрая излезе СПКЯ, но поне 5г. сменях гинеколози - първо нито един не ме прегледа вагинално - ей така, за профилактика, нещо за цитонамазка, да погледне поне... Не, ехографа, аа кисти - на ти един куп хапчетии, да ти е мирна главата... Пък и аз това +/- 20кг го нямам за нищо. Чудо е, че въобще забременях, след към 2 години опити. Една единствена лекарка ме прати на Ендокринолог, но пак не стана ясно ЗАЩО, подягодите, човек на 24-25г. няма нормален цикъл и фертилитет. Как да е... Накрая попаднах на приемлив лекар - след раждането. И първата ви цитонамазка се случи по време на бременността ми, в 4ти месец Simple Smile

НО! Относно храна и хранене имат познания и култура клонящи към 0. И педиатрите, със съветите за сокче на 2м бебе, и лекарите от всички специалности при порастнали хора - абсолютна греда. Аз самата съм учила задълбочено науката Хранене, но при животните и тези ми знания са ми доста по-полезни от всички лекарски съвети. Ама нали и все пак Бялата престилка има последната дума... Лутам се и аз.

Всъщност влязох, за да напиша: БЛАГОДАРЯ от сърце на съфорумката, въвела идеята за кафе с Маскарпоне. Няма толкова вкусно нещо!
Благодаря и, че сте толковя отзивчиви и полезни за четящите. И статиите и проучванията и всички интересни неща, които пускате!

# 680
  • София - Рим и обратно
Дами, да попитам аз пак за изследванията - вашите стойности на глюкоза какви са? Не е ли много 4,41 сутрин на гладно, при положение, че спазвам НВ и не ям никаква захар? Също така в урината пише кетони (-). Не би ли трябвало да има?

# 681
Тук в България пак че е забранено да се рекламират лекарства, които изискват рецепта, рекламират се само неща без лекарско предписание. Преди няколко дни познат фармацевт ми разказваше как в САЩ е виждал реклами на доста сериозни медикаменти, по телевизията. Каза че първия път бил потресен как може такова нещо...
Иначе да, работя в аптека и доста често някой идва и търси нещо от еди коя си реклама, понякога дори малко преди препаратът реално да е наличен за продажба. Добавки и какво ли не, идват и си ги търсят, чак се и ядосват как можело да го няма още, в рекламата казали че от днес примерно е по аптеките.

# 682
За глюкозата на гладно не смея да се изказвам кагеторично, на мен ми изглежда добре. Препоръките са до 5. Толкова - около 5гр. е нормалният обем глюкоза, която циркулира в кръвта във всяко едно определено време.

За кетоните в урината. Не е задължително да има. Важен е обема им в кръвта. Ако има в урината, означава обикновено, че се изхвърлят като неупотребени.

# 683
  • София - Рим и обратно
Благодаря! Ако се зачетеш в интернет в пишман български мед. сайтове, излиза че кетоните се образуват само при заболявания на метаболизма, когато организмът е принуден да ползва мазнини за енергия, понеже му липсват въглехидрати Astonished..

# 684
Ми така е, само дето това не е заболяване, а абсолютно нормален физиологичен процес. Малка разлика, но със съществено значение.  Peace

Сега, кетоза и кетоацедоза са две съвсееем различни състояния, което се знае от малко "високо информирани специалисти" журналя и драскачи.

За липсата на ВХ няма да го коментирам, че то вече е трагикомично.

# 685
За съжаление и в чужбина не е гаранция с лекарите. Имам много тежка история, която не искам да я разкажа, но само ще кажа, че моя позната след поредица гафове и неглижиране на немски лекари (и то в столицата им) дойде у нас да си следи бременността, която беше тежка, но все пак успешна. 

Цвете, аз също съм с поликистоза, но нашите лекари не са гинеколозите, а ендокринолозите. Четох наскоро дори, че има дебат в медицинските среди дали този синдром да не бъде прекръстен на нещо тип (по спомен) метаболитно репродуктивен синдром или нещо подобно. Поликистозата рядко е сама и е част от редица екстри - аз например съм и с инсулинова резистентност и Хашимото. Затова си ходя и при ендокринолог и то такъв, който се занимава с репродуктивни проблеми, и който ги лекува заедно нещата. Иначе гинекологът, който ми видя яйчниците и кистите съответно рече пий противозачатъчни.

Захарта 4,41 на гладно си е супер. Няма как да няма захар в тялото Simple Smile

# 686

TaniaDimi, ще разкажеш ли подробно за твоя съпруг, че аз съм в сходно полжение и дилема?
Казаха му направо диабет (гликиран хемоглобин 6,8%) и му изписаха метформин. Взе го и ми вика: на, чети.
Ми прочетох, че това нещо "пречи за усвояването на въглехидратите от храната". Сам се сети, че ако не яде въглехидрати няма нужда от лекарства.
Аз се хранех вече от доста време ВМНВХ и той имаше наблюдения.
И така, след 3 месеца добре, но лекарката нищо не каза, изписа си пак метформин, мой мъж не каза, че не го иска. След още 3 месеца като видя резултатите вика : "ама вие сте си сменили основно режима на хранене!". Мооооля? Значи знае отлично, че само с храненето може да се оправят нещата. Сменихме лекарката.

# 687
  • Пловдив
Абе къде намирате такива "разбрани и на Ти" с хранителни режими доктори?

Срещу лошия холестерол с едно авокадо на ден... Simple Smile
https://life.dir.bg/zdrave-i-krasota/sreshtu-loshiya-holesterol- … no-avokado-na-den

Последна редакция: ср, 30 окт 2019, 12:51 от mystic woman

# 688
Кой ги намира? Тук само оплаквания. Едно единствено момиче сподели за лекаря си, аз за други тук не съм прочела.

# 689
  • Пловдив
Кой ги намира? Тук само оплаквания. Едно единствено момиче сподели за лекаря си, аз за други тук не съм прочела.
Изречението "смених лекаря" ми се стори, че го прочетох на 2 пъти...

Общи условия

Активация на акаунт