СЕПТЕМВРИйски мами 2019 - Тема 8

• 34 775
  • 567
  •   1
Отговори
# 120
Благодаря на всички за хубавите пожелания!

Да, за съжаление беше доста тежко раждане, с много разкъсвания за мен, бебка се оказа, че е погълнала кръв и т.н., няма сукателен рефлекс и я храним с тубичка в момента. Опитвахме кърмене с поне 5 различни пози, шишета също, просто не си отваря устата и това е. Ако я отвори, не суче, а директно заспива и нищо не я буди, освен пълен памперс. Сменя ли го- спящата красавица отново! Sad Утре ще ходим при консултант, да видим къде е проблема и защо не сучем. Няма още 24 часа направени, затова не съм притеснена толкова, просто се надявам да прояде каквото и да било, за да можем да си идем вкъщи след 2 дни.

Раждането, ще го сложа в скрит текст, нека момичетата, които не сте родили, да имате в предвид, че беше тежко за мен, но при вас може да бъде коренно различно и ако сте с нисък праг на болка или не може да четете по-тежки разкази, недейте да четете.

Преди да започна, само ще посоча, че това не беше мечтаното раждане, но пък приключи успешно!

Скрит текст:
Знаете, от понеделник бях с болки, тапи, кръв и т.н. Всичко отшумя вчера следобяд и вечерта след 10ч. Се завърна с гръм и трясък. ММ звънна в 2ч., на майка си за съвет (аз преди дни се скарах с моята за пълни глупости, а и не можех да говоря особено по време на контракциите) и тя каза, по-добре да идем преди да са се спукали водите, за да следят показателите на бебка. Така и направихме, към 3 без нещо, вече бяхме там и бях с 5см разкритие и контракциите ставаха по-зле. Биха ми инжекция, за да мога да си почивам между всяка, защото наистина не знаех къде се намирам. Дадоха ми един газ, който като стигнах до 6-7см, вече не вършеше работа и го оставих. Сменихме и 4 пози, нормална(по гръб), на 4 крака (в леглото с прав гръб и наклонен) и наляво/надясно. Това, защото на беба и падаха тоновете, като бях по гръб, а вече трябваше да напъвам. Стигна заветния момент, трета акушерка ме ровичка да ме гледа за разкритие, доктор също дойде. Вървяла мълва в нощната смяна, че съм била много добра и всичко вървяло наред. Да, обаче контракциите намаляха и ми сложиха окситоцин, защото вече бях на крайната права и няма сили за още много часове чакане. Започна и беба да се мъчи да излиза, бунтуваше се яко. След 30 минути напъни, бебка излезе( раждането продължи май 6 часа по груби сметки, ако не включвам вкъщи).
Шевовете са много(болезнено беше и раждането, няма да си кривя душата.. явно прага ми на болка не е толкова голям, колкото мислех), вътрешни и външни шевове, но не са болка за умиране. Толкова ми се пишкаше(пък два часа да се стискаш, с упойка не е лесно!), че се бъзиках с доктора, дали да не се изпишкам там, и без това всичко друго направих 🤣🤣🤷♀😅 Поне се засмя човека, знаеше че се шегувам. ММ беше готов да вади нова подложка, цяла вечер помагаше на акушерките.
После дойде още един доктор да провери шевовете и кървенето. Одобри работата на първия и си заминаха.Бебка се беше изакала вече вътре, изака се още два пъти върху мен, докато ме шиеха.  Не ми даваха да кърмя, докато това се случваше, защото човека трябваше да си свърши работата добре, но я оставиха върху мен да си седи голичка. ММ цял ден е в зян, само говори колко е хубава и колко я обича.. много ми е сладък. Голяма подкрепа ми беше, заради него успях да напъна така, че да излезе толкова бързо. Много съм щастлива. Забравя се всичко бързо, сега ми е в ума само как да се кърмим и кога да спя, че от гледане, не мога да мигна и минута.. 🥰🥰🥰

А и забравих да кажа, само един човек имаше на раждането ѝ, освен ММ и мен. И плацентата е започнала за се калцира, тоест хубаво е станало, че раждането беше вчера.

Желая ви на всички незабравими моменти от ражданията, не вярвах, но наистина мине ли, не мислиш повече за него, а за новата радост в живота ти !!! ❤ И благодаря за всички съвети от вас, които ми помогнаха да съм тук и да се наричам гордо Мама!
Дълго стана, не знам дали пропускам нещо. Ако се сетя ще допълвам.

Хубав ден ви желая! ❤

Само и малко въпроси от мен, защото в момента съм доста зле с памет и съм разсеяна, а и тук не обясняват, освен ако не ги питаш.
1. Колко време отнема да спадне подуването след раждане/шевове и как да спомогна за този процес. Какво мога да правя- освен промивки с вода промивки също? Страх ме е да не се инфектира мястото, че не са един или два, а тук нищо не казват освен с вода..
2. Имам болки в корема, предполагам, че те са следродилни контракции. Колко време минава доксто спрат?

Аз също имам шевове и много ме болят. Още щом се прибрах в къщи започнах да се промивам с тетра. Невярвах но от първата вечер успях леко да си седна на дупето. Мия се сутрин и вечер и облекчава болката много. Също захвърлих всички гащи, защото когато сложа гащи и превръзка ми щипе страшно много а голичка ми е много добре. Кръв не ми тече много и щом усетя отивам в тоалетната и се избърсвам..и слагам еднократен чаршаф на леглото за да не го изцапам случаино, но не ми се случвало да го изцапам..Даже Моят мъж ме накара да се съблека каза ми по-добре е да диша отколлото да го спарваш.

# 121
Лия Венциано,

Дано бързо се възстановиш! Нямам опит с шевове, но най-безобидното, което може да правиш е да се покиснеш в отвара от смрадлика, тя има противовъзпалително действие.
До сега не бях чувала за бебе без сукателен рефлекс, но се оказва, че се случва. Намерих споделен опит от друга мама и как са процедирали:
https://bg-mam.ma/p/82173/1417515

# 122
Незнам как се излиза на глава с тази жена.. Се пак по старите са с друго разбиране от нашето. Няколко пъти правя забележки ама не става😠🤔 единиствения ми момент е вечер докато тя спи да си я поразсъблека малко..
Имам и въпрос относно изцеждането.. Понеже мноого тека и се изцеждам.. Взех си пликове за съхранение на кърма.. И да попитам колко време могат да стоят в фризера?? След колко време вече не са годни за използване..
Здравейте,
Вчера бях на една беседа за кърменето в Токуда и акушерката каза, че до 6 месеца може да се съхранява кърма във фризера, но те не препоръчват толкова дълго да се държи, тъй като с времето самото съдържание на кърмата се променя (според нуждите на бебето) и една кърма от първия месец не е същата, като кърмата от шестия месец. Съответно тя каза, че е добре в рамките на месец, два да се използва, за да може и бебето да я усети като същата, която суче в момента. Тя даде и някои идеи, в случай, че има замръзена кърма, тя може да се ползва и след като започне захранването, например сутрин да се дроби с бебешки бисквити или да се ползва за приготвяне на кашите или кремчета. Така хем я ползвате, хем детето си получава полезните и вещества.

# 123
Момичета, един страничен въпрос (извинявам се, че сменям темата). Тези, които са с планирано секцио и пият магнезий, кога ви казаха да го спрете? (Май се беше коментирал този въпрос преди и се извинявам, че ви занимавам пак с това)
Секциото ми беше в понеделник, събота пих последно.

# 124
  • София
Момичета, един страничен въпрос (извинявам се, че сменям темата). Тези, които са с планирано секцио и пият магнезий, кога ви казаха да го спрете? (Май се беше коментирал този въпрос преди и се извинявам, че ви занимавам пак с това)
Секциото ми беше в понеделник, събота пих последно.
Благодаря Simple Smile

# 125
Едно въпросче мами за тези с естествено раждане и шевове.. След като паднат конците усеща ли се някъква болка или с падането им означава, че всичко там доло вече е здраво? 🤔🤔🙂

# 126
  • София
Мами, ще помрънкам малко. Вчера имах контракции и си мислех, че бебо тръгва. Днес пълно затишие - абсолютно нищо. Чудя се какво става, дали е добре, поритва леко, утре е събота мога ли някъде да измеря тонове...
На всичкото отгоре взех да проучвам сушилни - ама те са по-скъпи от пералните, това нормално ли е? Нямам проблем толкова със сумата, колкото че второстепенният за мен от двата уреда ще ми е по-скъп. Що за тъпотия? Не е толкова добре разработен пазарът ли?

# 127
И аз съм с контракции от следобяд (менструални болки, болки в ануса и силно стягане в корема за около 20-30 сек), но тъй като е търпимо си мисля, че не е време да тръгвам ... от 2,3 часа се чудя, но сякаш чакам нещо по- грандиозно като болка и тогава- щях да ви питам за съвет, че са на 10-15 мин, но не по- често.

Ако става дума за София на тонове можеш да идеш във Вита база 2 събота и неделя, но предполагам и в другите частни болници.
Относно сушилните аз също бях възмутена от цените им. Ние си взехме за 500лв на Bosch, която се води втора употребa, но за мен е чисто нова- ползваме я от година и е без забележка, освен това е с 2 год гаранция. На доста места в София има такива магазини, които предлагат уреди с транспортни дефекти или 2ра употреба. Ако те интересува конкретно пиши ми на лично да кажа от къде сме я взели ние.

Мами, ще помрънкам малко. Вчера имах контракции и си мислех, че бебо тръгва. Днес пълно затишие - абсолютно нищо. Чудя се какво става, дали е добре, поритва леко, утре е събота мога ли някъде да измеря тонове...
На всичкото отгоре взех да проучвам сушилни - ама те са по-скъпи от пералните, това нормално ли е? Нямам проблем толкова със сумата, колкото че второстепенният за мен от двата уреда ще ми е по-скъп. Що за тъпотия? Не е толкова добре разработен пазарът ли?

# 128
Честито на новите мами! Бързо да се възстановявате и да гушкате най-спокойните и кротки бебета Simple Smile
ЕлБиEн, Bettssey и на всички останали, стиснати палци за бърза и лека среща с малките човеци.
Ние с бебе Катерина сме още в болницата, защото тя беше с много високи левкоцити при раждането и й включиха антибиотик. Аз бях завъдила някаква бактерия, която не успях да доизлекувам, защото тя тръгна да излиза и явно съм й я предала. Днес й е последната доза и обещаха да ни изпишат, но чакам потвърждение от детското отделение.
Иначе аз се възстановявам доста бързо от секциото, опитвам се да кърмя едно инато човече и ме блъскат хормоните яко.
Момичета, ще си направим ли тема на септемврийските мами в "бебета"? Ще ми е приятно да продължим да си споделяме Simple Smile Heart

# 129
  • София
Bettssey, благодаря много! Ще имам Вита предвид. Младежът от нощес пак се активизира. Но както при теб, нищо сериозно за момента и затова  - пека лесен сладкиш и подреждам шкафове Simple Smile).
Относно сушилните и аз гледам на Бош. И попаднах на outlet, но ми казаха с термопомпа, а това много оскъпява нещата.

# 130
Мами аз имам един проблем.. Малката е много нервна и постоянно плаче и иска нещо да суче.. Вчера постоянно и давах с мисълта че неможе да се нахрани и затова иска.. И няколко паса само рев.. Днес беше същата работа.. Спокойна е само вечер.. Звъннах на лекарката и тя ми каза да не я тъпча постоянно..а детето постоянно иска.. Биберона пък изобщо още от болницата не го поиска и за мен беше уж нещо хубаво, че няма да е научена на биберон.. Ноо сега незнам какво да я правя.. Прочетох в интернет и си мисля че проблемът е в мен и гърдите ми (свръх лактация) понеже текът постоянно и ношницата ми е винаги мокра..и това което пише за свръх лактацията и поведението на бебето е едно към едно.. Как да се справим с този проблем? А и проблемът не е в изцеждането, защото се изцеждам само вечер и само дясната гърда понеже детето отказва да сучи от нея <дърпа се и реве) лявата не я изцеждам, защото тя ти сучеше от нея до днес обаче.. Днес ми се дърпа и от нея... Снощи редувах Ам и размръзена кърма.. Не давах от гърдите си

# 131
  • Sofia
Мами аз имам един проблем.. Малката е много нервна и постоянно плаче и иска нещо да суче.. Вчера постоянно и давах с мисълта че неможе да се нахрани и затова иска.. И няколко паса само рев.. Днес беше същата работа.. Спокойна е само вечер.. Звъннах на лекарката и тя ми каза да не я тъпча постоянно..а детето постоянно иска.. Биберона пък изобщо още от болницата не го поиска и за мен беше уж нещо хубаво, че няма да е научена на биберон.. Ноо сега незнам какво да я правя.. Прочетох в интернет и си мисля че проблемът е в мен и гърдите ми (свръх лактация) понеже текът постоянно и ношницата ми е винаги мокра..и това което пише за свръх лактацията и поведението на бебето е едно към едно.. Как да се справим с този проблем? А и проблемът не е в изцеждането, защото се изцеждам само вечер и само дясната гърда понеже детето отказва да сучи от нея <дърпа се и реве) лявата не я изцеждам, защото тя ти сучеше от нея до днес обаче.. Днес ми се дърпа и от нея... Снощи редувах Ам и размръзена кърма.. Не давах от гърдите си

На една от лекциите, на която ходих казваха, че когато гърдите произвеждат много мляко, то може да тече прекалено силно и бебето затова да се дърпа. Една идея беше да се кърми в легнало положение - лягаш по гръб и бебето отгоре по коремче, така струята става по-слаба и не го дави. Също не трябва изобщо да се изцежда, защото така гърдите произвеждат още повече.

# 132
Анелия, аз още нямам опит с кърменето и не знам дали е редно да давам съвет, но защо не потърсиш консултант?

# 133
  • София
Анелия, а да не би да е заради жегата? Големият ми син така плачеше и чак вечер се успокояваше, защото му беше много топло у нас, а навън не ставаше за излизане.

Знам, че трябва да се наслаждавам на последните дни, но в четвъртък бях убедена, че бебето е на път и от тогава само се ядосвам, че нищо не става. Искам само да тръгне има някой леки признаци, ама като гледам с каква скорост се развиват нещата - няма да стане бързо. В същото време - една нощ спя, една не спя. Влача се буквално и нямам сили - съответно тъпча въглехидрати. Мрън-мрън... всичко ме дразни и като цяло въобще не се наслаждавам на момента...

# 134
  • София
Ох, и аз съм така (ще помрънкам малко и аз Simple Smile ). Толкова се наслаждавах на предните бременности, а тази само мисля кога ще свърши. Чувствам се изцедена, всичко ме боли, таза ми е като разглобен на отделни части, които нямат никаква връзка помежду си. Нощно време не мога да спя все повече от болки и неудобни пози. От вчера ме мъчи и хемороид. А аз си мислех, че имам от преди това, обаче имах просто една кожичка, която не се беше прибрала, а сега е подуто и ужасно ме боли. Хем искам да раждам вече, хем ми се иска да си изчакам датата за секциото, защото не съм още готова, а и да си мине всичко по план (до колкото съм чувала спешно секцио е по-тежко от планираното).

Анелия, при вас да не би да са започнали коликите и това също да я мъчи, ако я заболява коремчето когато започне да сучи? Дави ли се от струята като кърмиш? Може и да гълта въздух повече.

Общи условия

Активация на акаунт