Лечение на псориазис 7

• 43 812
  • 381
  •   1
Отговори
# 360
Здравейте, от години имам себореен дерматит по скалпа, като след второто ми раждане и доста натрупан стрес, много се обостри. Ходих на дерматолог каза, че е псориазис ( от години го имам и всеки дерматолог ми е казвал, че е себорея.) Изписа ми дайвобет, но не го използвах правилно, 14 дни подред трябваше( а аз когато имам възможност, през 2-3 дни), изчезна и след няколко дни се появи почти по целия скалп, а преди това беше само от едната страна. Ходих на друг дерматолог и ми каза отново, че е дерматит и изписа uriage xemose concentrate pso, на листовката пише, че е за тяло и лице, някой ползвал ли го е за скалп? Също така да го ползвам с шампоан vichy dercos psolution.

# 361
Здравейте!
Поради засилен косопад в последните почъи 2 месеца и появата на пърхот, на места с корички и сърбеж по скалпа, отидох на лекар. Като по-малка помня, че често имах такива корички по скалпа, но някак явно са си отминавали без да ги третирам с тежки медикаменти. Факт е, че миналата година ми беше доста тебка и би било съвсем логично да съм отключила псориазис.

Сега, обаче, лекарите не могат все още да са сигурни дали съм със себорея или псориазис и искат да направят биопсия.

Аз вече съм във филма, че имам псориазис и съм много притеснена да не се и разпространи на други места. Наплашиха ме и с биологичната терапия и вече съм в ужас.

Искам да попитам:
1. Какво представлява биопсията от скалпа?
2.  Изписаха ми засега кертиол псо и дипрослик лосион. Възможно ли е от лосиона, който доколкото разбирам е с кортикостериоди да ми се влоши косопада, какъв е вашия опит?
3. Изписвали ли са еи конкретни добавки, от които да сте доволни?
4. Какъв е опитът еи с фототерапия?

Предполагам, че на част от въпросите има отговорите в темите назад, но тепърва навлизам и имам доста да чета.

# 362
  • на острова на мечтите
Muholeta_a, от личен опит, спрях почти всички въглехидрати и глутенови храни- паста, хляб, ориз, картофи, всякакви сладкиши и захар. Храня се със зеленчуци, месо, риба, малко плодове, защото много обичам, но май не бива. Псориазисът горе долу се кротна, но го имам от години.
На твоите въпроси не мога да отговоря. Никога не съм правила биопсия на скалпа. Фототерапия също. Не пия хапчета, и дори не мажа с нищо. Имам един крем velutan , но рядко се налага да мацна  на лактите или зад ушите.

# 363
Здравейте! На някой предписвано ли му е лечние с Метотрексат ебеве? Интересуват ме страничните ефекти какви са и дали си заслужава да си тровя организма с толкова силно лекарство?

Последна редакция: сб, 08 фев 2025, 11:16 от WonderWoman

# 364
Здравейте! На някой предписвано ли му е лечние с Метотрексат ебеве? Интересуват ме страничните ефекти какви са и дали си заслужава да си тровя организма с толкова силно лекарство?

По протокол, преди биологично е точно метотрексат. Лично аз, понеже знаех гадните му странични ефекти, не го пих, минах на биология директно.

# 365
  • Sofia
Аз отидох на гастроентеролог, тъй като поддържах високо ГГТ. Той написа становище, че не мога да го приемам и директно минах на биологично лечение. И честно казано въобще нямах намерение да го пия, дори и да нямаше опция да мина на биологично.

# 366
Аз отказах биологично лечение. Лекарката ми предписа метотрексат за 6 месеца като правя контролни изследвания на 8ма седмица. Питах я за странични ефекти и тя ми каза най-вече замайване. Като му прочетох страничните ефекти по листовки и по форуми и май съм си добре така... Четох също, че от 6 до 12 седмици след като го спреш на повечето пациенти им се появява пак.

Другото, което ме спира да го пия е също, че все още нямам деца и някак си не искам да си тровя организма с лекарство за рак и тежък артрит...

# 367
Здравейте. Аз пробвах преди около 6 години да се лекувам с метотрахсат. Изписаха ми го след направена биопсия. Първата доза ми я поставиха мускулно и нямаше проблем, но след като започнах да приемам таблетките по схема, за която не съм много сигурна се появиха и странични действия. Замайване, постоянно ми беше студено,тръпки, мравучкане и най-неприятното беше обрив по устната кухина. Спрях го и не искам да чуя за него. От година съм на биологично лечение. Чувствам се прекрасно. Нямам плаки. И резултатите от изследванията са ок.

# 368
Метотрексат изобщо не е толкова силно,само пробвай биологичните...
Шега или не,метотрексат в сравнение с някой от биологичните е аналгин,така да се каже.
Зависи от организма ти и ответният отговор на биологиката.

Дали ще си отровиш организма никой не може да каже.Дали ще ти помогне,също.Зависи от заболяването ти,имунната ти система,гените и т.н.

# 369
Препоръчаха ми крем Псорелакс. Поръчвал се само онлайн и е към 70 лв. Някой ползвал ли го е?

# 370
  • София
Препоръчаха ми крем Псорелакс. Поръчвал се само онлайн и е към 70 лв. Някой ползвал ли го е?

Не ти ли помогна моят? Нищо особено като съставки в Псорилакса.

# 371
Имаше леко подобрение, Артемис. Имам ИР и когато спазвам диетата, без сладко и въглехидрати, има полза.

Последна редакция: пн, 03 мар 2025, 13:54 от jof

# 372
Някой ходил ли е при Койчо Коев от Пловдив?

# 373
  • София
Някой от вас проверявал ли си е имуноглобулините? 
Оказа се, ше аз нямам и верятно никога не съм имала IgA тела в кръвта си. Което е странно, защото не съм боледувала като дете повече от другите, тъкмо обратното. Но, оказс се, че намам и няколко лекари промърмориха, че псориазисът може да има връзка с това.

# 374
Здравейте, предстоят ми две хирургични интервенции. Въпросът ми е ще се влоши ли псориазиса след хирургичните интервенции. Знам, че всеки организъм е индивидуален, но бих искала да чуя мнение и споделен опит. Другият ми въпрос е свързан с боядисването на коса. Имам като две ранички в косата, незнам псориазис ли е, но си притеснявам да се боядисям. Ще кажете да отида на лекар, но за тях всичко е псориазис дори слънчевата алергия, която получих лятото. Та въпросът ми е каква боя за коса ползвате?

Общи условия

Активация на акаунт