Лечение на псориазис 7

• 45 945
  • 395
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте, отключих псориазис преди около 18 години, след силен стрес. Най-вече ми е засегнат скалпа, имам малки плаки по коленете, на лактите от време на време и по единия крак. Поддържам се с овлажняващ лосион. От време на време ползвам Betadermic и Calcipotriol (кортигостероиди) изписани от доктора. Не искам да ги ползвам, но просто не се махат палките изцяло, докато не ги намажа с тези кремове. Скалпа най-много ме тревожи, какво ли не ползвах - катранен шампоан, Низорал, шампоан на Виши, Squamasol, има и още, но не се сещам за имената им. Изписаха ми пак лосион Soderm с кортизон. Заради сърбежа го почнах, но не ми минава. Нямам много плаки по главата, най вече отстрани зад ушите и отзад, но сърби. Какво мога да ползвам или да се намажа, да имам облекчение.
Другото което исках да попитам, дали някой от вас е използвал фотоепилатор у дома. Последната година кожата ми не понася епилация, опитах й кола маска, станах на сини петна и ми беше трудно сама да я правя. В студио ми е скъпо (над 50 евро за цели крака, без да добавям други части от тялото - живея в Германия). Благодаря ви предварително за отделеното време.

# 346
Използвам шампоан на Дюкре, псо, не ме сърби от него. Редувам го с ъс шампоан за сух пърхот на Дюкре.

# 347
Ваня,това със скалпа е мега ужасно,и аз имах плаки там.Слава богу вече не излизат по главата,само по стъпалата.
Премахнах плаките с редуване на ENSTILAR 50 μg/g + 0,5 mg/g Schaum и Clobetasolpropionat mikro,получават се само с рецепта. Не ги препоръчвам,само казвам с какво ги премахнах.Вярно плаките паднаха,но с цели кичури коса.
Изхвърлих препаратите и повече никакви кортикостероиди не мажа.

Вече мажа само алое.Станах досадна с това алое,но пробвай,може да ти помогне.

# 348
VanessaDE видях, че си пуснала снимка на домашно алое. Късаш по едно листо и се мажеш директно или го обработваш нещо. Непременно ли трябва да е домашно алое или мога да купя гел Алое?

# 349
За купено гел алое знам че го пият,колежка ми показа завидни резултати,на които аз не мога да повярвам.Затова питах преди време тук,дали някой е пил гел от алое.
Аз си режа парченце от листо,срязвам го по дължина и налагам листото върху раната(защото при мен се получават и рани,от чорапи,обувки...) отгоре залепям лепенка и увивам с фолио.Ако ме домързи мажа плаките с листото и увивам директно с фолио.Останалата част от листото увивам с фолио и оставям в хладилника за другия ден.

# 350
Закупих ето тези,качвам снимка -едното е гел за мазане, а другото е за пиене. Вкуса не ми харесва и го меша с малко вода. Поне така пише отзад на етиката,че може директно или с вода. VanessaDE знаеш ли как твоята колежка го е приемала алоето и за колко време?

# 351
Ваня,нямам представа колко дълго се пие,но мога да питам.Знам че по 3 пъти на ден се пие конкретния сок,но не знам дали за всички важи това правило.На етикета би трябвало да пише.
Сподели по натам дали има ефект.

# 352
Здравейте,
Нахлувам в темата за да чета и търся инфо за детето, което е на 13г.
Появи се обрив по целия корем, като малки червени лещени зрънца....и кожната лекарка каза .... псориазис 🙁.
Веднага направихме биопсия, изпратихме до София при доц. Брощилова...и чакаме резултати, за да му назначат лечение.
Нито лекарства, нито кремове....нищо не ни изписаха....и така 15 дни. Притесняваме да не се разпространи още повече.
Купила съм сапуни с катран за къпане, но като цяло кожата му е суха от малък и дали ще да подходящи. Купила съм олиа за къпане на Еусерин....
Общо взета май купувам всичко наред...щяло и нещяло...като обезумяла.
Моля ви, препоръчайте ми изпитани лекове и козметика от вашия опит.
Разбира се, ние си чакаме резултатите и последващото лечение.

# 353
Най-доброто лечение е спокойствието. Казват, че псориазиса има нещо общо с микробиома на червата - пиенето на вода, разнообразна храна, пробиотици и намалянето на лактоза и глутен действат на много хора добре. Повече зеленчуци и то най-добре да са сготвени по най-прост начин - варене, на пара или с по-малко мазнина и по-малко подправки, които дразнят стомах. Аз не ям глутен / не съм алергична и нямам цьолиакия /, но съм забелязала, че ме боли стомаха от него. Млечни ям рядко. Като бях малка и майка ми с какво ли не ме е мазала, къпала, чайове съм пила.. дори помня ме мажеше с маз за оръжия. Обикновено пролет и есен се обострят петната/раните и се разпространяват. През другото време от годината съм добре. На мен добре ми действа - вечер веднага след баня още докато съм мокра да се намажа с олио за тяло, а сутрин като вземам душ - лосион за тяло, защотото попива по-бързо. Пробиотици пия вече две години като гледам да са без лактоза и глутен. От дете не съм ползвала шампоан за псориазис, дерматит, лющеща се кожа или там подобните. Притеснението и стреса ми влияят много зле на мен. Псоризисът се отключва от стрес, неизлекувана болест, от приема на антибиотици или е ген.

Обикновено псориазиса започва на лакти и скалп - като зачервяване, петно с люспи. Не съм сигурна това, което описвате, че е псориазис. Също така е важно да спомена, че от всяка рана може да стане псориазис - пришка,  ожулване, порязване с нож, хартия, самобръсначка и т.н.. Хубаво е да пазите кожата, нищо, че псоризиса не е кожно заболяване - там избива.

Последна редакция: сб, 07 дек 2024, 19:29 от WonderWoman

# 354
При мен псориазисът се появи през 2016 след стресов период - под мишниците и близо до скротума. Джипито ми предписа еквивалента на Довобет (беше в Лондон и не съм сигурен за названието, но активната съставка е като на Довобет). Не помогна. После ми предписа еквивалента на Дайвобет, който освен горната съставка има и кортикостероид. А аз без да ме кара си купих ултравиолетова лампа. Просто четох медицинска литература и видях, че помага. Крушката на лампата е на Филипс. Самата лампа е някаква примитивна изработка, но то така или иначе крушката е която има ефект. Тогава струваше 70-тина паунда и я поръчах от ибей. И с Дайвобет и ултравиолетова лампа успях за 2-3 седмици да махна петната.

През 2023 имах друг стресов период и псориазисът ми се върна. Пак започнах със същата терапия. След 2 месеца петната бяха силно намалели, но не бяха изчезнали напълно. Реших все пак да ида на лекар. При Марио Нешев в София. Направи ми добро впечатление. Като му казах, че вече 2 месеца се мажа с Дайвобет той ми каза да го спра. Изписа ми Протопик и ми каза да започна PUVA терапия. Тя пак е ултравиолетова, но се взимат таблетки за да се направи кожата по-чувствителна на светлина. И след това се ходи в солариум. Обясни ми да търся UVA солариум - не всеки е такъв. Обаче ме домързя, а и стресът ми се покачи още. И така цяла година нямах никакво лечение защото хем спрях това, което правех, хем не започнах ново. И, естествено, петната станаха доста по-големи. Появи се и сърбеж. И, сега вече съм решил да се захвана сериозно с решаването на проблема. Чета доста литература (медицинска, а не ЕЖК) и започнах що-годе да си изяснявам различните терапии. Смятам да направя комбинация между това, което Нешев ми предписа и това, което правех аз. А именно - да ползвам Протопик, Довобет (или Дайвобет - още не съм решил) и да си ползвам старата ултравиолетова лампа. По-удобно е отколкото да ходя по солариуми. Също може да добавя нещо с катран и вани с морска сол. И без това вземам вани често, просто ще добавя морска сол. И ще видим какво ще стане.

Апропо - псориазисът си е наследствен поне при мен. Майка ми и сестра ми имат стандартния псориазис (по ръце, колена). Майка ми дори има и псориатричен артрит. Не бях им казал, че и аз вече съм се сдобил с псориазис. Но миналата седмица им казах и тогава баща ми каза, че и той има псориазис и то на същите места като мен. Просто като е на тези места не се вижда при нормални обстоятелства и за това не знаех. Каза ми, че той успешно го потиска с Флуцинар - като се появи се маже 1-2 седмици и му минава.

Последна редакция: ср, 11 дек 2024, 20:20 от N_ik

# 355
Лекарката предписа 20 бр х 15лв фототерапия.... разбира се, щом е за детето, ще ги направим.
Доста време ще отнеме....но, дали ще има ефект?
Чета, чета, различни информации относно фототерапията, но друго е да споделят хора, които са го правили.
Има ли ефект?
Като цяло, плаките се отлюспиха и на тяхно място остана малки, бели петънца.
Изписаха само дипросал за мазане...
Относно алоето, купила съм Aloe Vera + мед и коприва drinking gel. Пие се 3х30 мл на гладно.

Последна редакция: ср, 18 дек 2024, 21:03 от Disito

# 356
Лекарката предписа 20 бр х 15лв фототерапия.... разбира се, щом е за детето, ще ги направим.
Чета, чета, различни информации относно фототерапията, но друго е да споделят хора, които са го правили.
Има ли ефект?
Относно алоето, купила съм Aloe Vera + мед и коприва drinking gel. Пие се 3х30 мл на гладно.
Фототерапия - да, дипрозал - не. Цялостна ревизия на начина на хранене.

# 357

Фототерапия - да, дипрозал - не. Цялостна ревизия на начина на хранене.

И аз съм на същото мнение (еле пък за кортикостериоидете - забравете ги! Поле става ад); само да вметна, че при мен диетите не повлияваха по никакъв начин, но има хора при които дават резултат. Така че побвайте.

# 358
  • София
При мен повлияха много, но бяха успоредно с лечение при д-р Динитрова в Лозенец, която не зная дали още работи.
От тогава имам възходи и падения, но винаги е в рамките на поносимото и контролируемото

# 359
Има ли ефект?
Никакъв ефект нямат тези облъчвания с лампа.След седмица ,като се спрат ,плаките отново излизат.А белите петна няма да се махнат.Единственото решение е Биологичното.

Общи условия

Активация на акаунт