Детски работилници, премиери на книги, документален филм, крафт бира и кулинария, и още много забавления в двата фестивални дни.


За 5-а поредна година занаятчии, заведения, образователни организации и специалисти, както и много хора от сферата на изкуствата се обединяват във Варна в подкрепа на дейността на „Карин дом“. Тази енергия носи името Семеен фестивал „Усмихни се“ и по традиция ще се проведе в уикенда 14 – 15 септември, в зеления двор на „Карин дом“ в Морската градина.Тазгодишното издание ще протече под мотото „Под ритъма на българския фолклор“ и голямата сцена през целия ден ще бъде изпълнена с фолклорни изпълнения на местни състави, но също и с по-съвременни интерпретации като това на момчетата от „Гайдабокс“, съчетаващи бийтбокс с традиционна българска гайда. За да подкрепи фестивала, напълно безвъзмездно се включва и ангелогласната Нели Петкова, позната както от дългогодишната си работа с „Ку-ку бенд“, така и със соловата си кариера. Нейното изпълнение ще бъде на голяма фестивална сцена от 18:30ч. на 14 септември (събота).

На сцената ще се качи също и станалият популярен от сцената на X Factor варненец Мирян Костадинов, който ще зарадва публиката с акустичните си изпълнения. (15 септември, неделя 18:30ч.).

В изкуството си гостите ще потопят още; акустичният рок проект „Корну чети“, „Огнено шоу Палячи“, Атанас Узунов с неговият кавал, гайдарска школа „Тракия“, певицата Мария Иванова и още много други. Само фолклорните състави, които ще взривят сцената на фестивала с енергията на българския фолклор, са над десет.

Много ще са и активностите, посветени на бъдещите и настоящи родители. В събота от 18:30 в музей „Посланици на доброто“, ет.2 ще бъде представена новата книга „Семейно готвене по Монтесори“, събираща ценни съвети и рецепти от водещите монтесори педагози на „Карин дом“. В „Семейно готвене по Монтесори“ кулинарните задачи са съобразени с метода Монтесори и са средство за развитие на фината моторика и въображението, както и за усвояване на знания, пречупени през призмата на опита на „Карин дом“ в работата с деца. Всяка рецепта в книгата е предварително планирано образователно занимание, с което детето може да усвои и упражни знания от важни за детското развитие зони.Веднага след премиерата на книгата ще има прожекция на документалния филм „Учител е детето“ (вход-дарение 5 лв.) на френския режисьор Александър Муро. Лентата разкрива концепцията на педагогическия Монтесори модел и най-вече как се прилага той в ежедневието на една група от детската градина, в която режисьорът и млад баща Александър Муро снима в продължение на цялата 2015 г.

Други интересни за родителите събития в рамките на фестивала ще са „Игрите в най-ранна детска възраст“ (14 и 15 септември от 11:00ч.) и „Часът на мама и татко“ с тема „SOS детето ми се адаптира в детската градина/ясла“  (14 и 15 септември от 17:30). И двете обучения ще бъдат водени от специалистите от „Карин дом“, които целят да дадат полезни, професионални съвети по въпроси, касаещи детското равитие.
Събраните средства от вход, томбола с награди, процент от продажбите, детската зона, както и от щанда на „Карин дом“ ще подпомогнат новосъздадения от „Карин дом“ “Център за семейно-медиирана интервенция”, който въведе иновативна за България услуга, в която семейството е движещата сила.

Повече информация и пълна програма на фестивала на страницата http://smile.karindom.org/, както и във фейсбук.

Последна редакция: чт, 12 сеп 2019, 17:23 от Pедактop