Истанбул [тема 50]

• 60 335
  • 741
  •   1
Отговори
# 480
  • Варна
За тези, които ще са в Истанбул, ето едно красиво място от преди час:

# 481
Планирам първото ни пътуване до Истанбул в края на месец март или началото на април.Прочетох цялата тема и мисля,че най-удачно ще е да пътуваме с ТА, а там да организирам сама посещенията.Ще сме двамата с ММ и децата.
За сега съм набелязала следните места: разходка с корабче, Св.София,Виаленд и някой от Моловете.Ще добавям още забележителности....
Тъй като четох,че таксите за забележителностите през ТА и самостоятелно организирани са с голяма разлика.Може ли актуални цени на набелязаните ми места от тези който скоро са ги посещавали.Приемам и съвети къде още ще е интересно да заведа децата/на 14 и 9 години са/.
За Виаленд съм писала, мисля даже, че имаше описанието ми на 1 стр. Мисля, че края на март е възможно и да е студено за парка, има и водни атракции..Ще ви трябва цял ден, още повече че е и до Мол
Моят син (на 13 му р.ден реших да му подаря Истанбул) беше много впечатлен от музеят на Рахми Коч, заедно с влизането му в истинската подводница там, във водите на Златния рог. Потърсете информация за това място. Стига се и много лесно до него от Лалели...
имам много снимки от музея на страницата си, за деца и мъже е ок.

# 482
  • на земята
Честита Нова година на всички,с пожелания за много здраве и пътешествия из приказния Истанбул и навсякъде по света!
Искам да ви попитам за хубав хотел около Босфора или централната част.Ходили сме доста пъти,но спим в два хотела в централната част.Искаме малко да разнообразим.
Благодаря

# 483
  • Свети Влас
Аз ви препоръчвам хотел Мартинез- С приятна разходка може да се стигне до историческия „Капалъ чарши“. Дворецът „Топкапъ“ и Синята джамия са на 5 минути с кола. Площад „Таксим“ е на 5,5 километра, а църквата „Света София“ – на 3,3 километра. Аквариумът на Истанбул се намира на 17 километра, а летище „Ататюрк“ е разположено на 16,5 километра.

# 484
Честита Нова година на всички,с пожелания за много здраве и пътешествия из приказния Истанбул и навсякъде по света!
Искам да ви попитам за хубав хотел около Босфора или централната част.Ходили сме доста пъти,но спим в два хотела в централната част.Искаме малко да разнообразим.
Благодаря
Хотел "Цюрих" или хотел "Албатрос"

# 485
  • на земята
Благодаря ви Габриела Радева и iren11,сега ще разгледам.

# 486
  • Варна
Здравейте. Честита 2020 година.🍀✨
Според вас, вярна ли е тази информация https://news.bg/world/kanal-istanbul-shte-ima-li-izkustven-dubli … e#comment-section

# 487
От две години поне се говори за този канал. Дали ще се осъществи, или не – това е друг въпрос. Много са негативите, но както знаете, парите определят всичко.

# 488
  • Варна
От две години поне се говори за този канал. Дали ще се осъществи, или не – това е друг въпрос. Много са негативите, но както знаете, парите определят всичко.

Огромна глупост при това излишна и безмислена !

# 489
  • София
Честита Нова Година!
С пожелания за здраве, щастие, късмет и много прекрасни пътувания!

Снощи се завърнахме от Истанбул. Благодаря много за съветите и опресняването на информацията ми отпреди няколко години Hug
За жалост, времето беше меко казано ужасно - нетипично студено, дъждовно и страшен режеш вятър, което малко ни помрачи настроението, тъй като никой не ходи в Истанбул /или където и да е/, за да си стои в хотела.
Както писах по-рано, бяхме в хотел Siesta Istanbul, който е буквално до подводния тунел Авразия и както в последствие разбрах, линията Мармарай. Въпреки тази подробност, не чухме нито колите, нито влака и добре, че пушейки на терасата го мернах, иначе нямаше да разбера. Стаята беше голяма и чиста, с тераса и прекрасна гледка. Персонала беше изключително мил и приветлив. Паркоместата са пред самия хотел и предимството е, че е последен в задънена улица. Оставихме ключовете на колата при момчето на рецепцията, за да я паркира най-отпред, тъй като не планирахме да ходим никъде с нея. Закуската беше разнообразна и съвсем прилична.
И двата дни се хранихме в ресторант Ортаклар, който за мен си остава един от най-добрите, като цени и качество на храната.  Сигурно има и други, но провереното си е проверено. Единствено не ми хареса, че по нищо не се разбираше, че е Нова година - барем една елха да бяха сложили, защото в Турция си се празнува Нова година, но явно в Ортаклар не държат на тези неща... Ако има желаещи, ще снимам менюто, което е със снимки и цени. Изпуснахме и зарята на Босфора, защото се замотахме много и не можахме да стигнем навреме. Имаше страшно много народ дошъл да празнува в Истанбул, защото разхождайки се по-късно имах чувството, че целия свят се е изсипал там, а да хванеш трамвая беше мисия невъзможна - бяха натъпкани до пръсване, дори на една спирка се сбиха, че не могат да се качат, а и бяха безплатни.
Разходките ни този път бяха съобразени с моя 15 годишен тийн, което автоматически изключи историческите обекти, към които все още няма никакъв интерес. Съответно посетихме бившия аквариум Turkuazoo, сега Sea Life в Мол Форум Истанбул, небостъргача Сапфир с 4D разходката с вертолет и музея на Мадам Тюсо, който беше единственото ново нещо, което видях този път и много ни хареса на всички.
Ето и цените, които заплатихме - комбиниран семеен билет /2-ма възрастни и един ученик/ за Sea Life & Madame Tussauds, Istanbul - 357 лири /по129 за възрастен и 99 за ученик/. Музея на восъчните фигури се намира на бул. Истиклял 56, точно преди мол Grand Pera. До Форум Истанбул и аквариума се стига с метро от Аксарай и се слиза на спирка Kocatepe.
Небостъргача Сапфир - Seyir Terasi + 4D - 55 лири за възрастен и 45 лири за ученик. До него се стига с метрото от пл. Таксим и се слиза на 4.Levent като има директна връзка с мола. С детето ядохме там и така наречените драконови бонбони с течен азот, и падна голям смях, защото докато ги ядеш, излиза пара от носа и устата, обаче ми измръзнаха зъбите Joy
На бул. Истиклял случайно попаднахме и в ресторанта на един от най-известните турски готвачи Бурак Йоздемир, който аз много харесвам, но точно се бяхме наобядвали и го оставихме за следващия път.
Естествено хапнахме и любимия балък екмек от лодките на Еминюню, а мъжете се престрашиха и си взеха и миди, които се оказаха изключително вкусни, макар и малко люти, но освен мидата вътре бяха пълнени с ориз, което ни изненада.
Така и не стигнахме до пощата за винетка, а трябваше да пусна и картичка за приятелка, но помолих момчето от рецепцията да я пусне в пощата и той каза изобщо да не се притеснявам - ще я изпрати с удоволствие Simple Smile
В крайна сметка взехме винетка на връщане, от пункта преди Одрин. Оказа се, че не са ни останали нито лири, нито евра, не може с карта, но пък може в лева, та се оправихме.
Най-голямата каръщина обаче беше на нашата граница, защото в Одрин похарчихме всичко и ни бяха останали 1 евро и няколко куруша. Минаваме на пръскачките с дезинфектант и от една кабинка ни подават касов бон за 5 лева - такса дезинфекция. Този момент съм го пропуснала, а и винаги съм пътувала с ТА и изобщо не съм съобразила. Единствените пари, с които можехме да платим бяха по картите ни, но с карта не може. Митничаря ни каза да отбием и някой да се върне до безмитния магазин и да изтегли пари. Така че, имайте го предвид пътуващите с коли и си оставете едни 5 лева Stuck Out Tongue Winking Eye
Ами, това е от мен.
Живи и здрави, имаме идея да отидем пак по женски, както преди 2 седмици, но на фестивала на лалето Heart Eyes
Ето и малко снимки Simple Smile

Гледката от терасата ни
Скрит текст:
Панорамата от 56-ия етаж на Сапфир - Seyir Terasi, като на горния етаж има открита тераса без стъкла, но времето беше ужасно и решихме този път да я пропуснем.
Скрит текст:
Скрит текст:
Котките на Истанбул също ползват метрото Joy
Скрит текст:
Десерти в Ортаклар и комплимент от ресторанта - чай Simple Smile
Скрит текст:
и малко от специалитетите
Скрит текст:
Ресторанта на Бурак Йоздемир
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Малко красота от Египетския базар
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
и от базар Араста до Синята джамия
Скрит текст:
Скрит текст:

Последна редакция: пт, 03 яну 2020, 07:52 от jullianna

# 490
  • София
Качвам снимките на менюто в ресторант Ортаклар тук, за да ви улесня и да ви спестя писането на лс Hug

Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:

Адрес и карта на ресторант Ортаклар
Binbirdirek, Peykhane Cd. No:27, 34122 Fatih/İstanbul, Turkey
Можете да стигнете до него по 2 начина:
1. От трамвайната спирка Султанахмет на бул. Орду тръгвате по посока обратна на Босфора, или с други думи, към Лалели и Капълъ Чарши. Завивате на ляво след хотел Пиер Лотти по улица Пиер Лотти. Пресичате надясно малка градинка, в която за моя изненада е изникнала някаква стъклена сграда и ще видите ресторанта, който е ъглова сграда между две улици.
2. Разхождайки се по Хиподрума, който е в дясно от Синята джамия и на който са паметниците Фонтана на Вилхелм, Египетския обелиск, колоната на Константин и Змиевидната колона, в краят му стигате до Университета Мармара. Тръгвате надясно по Peykhane Cd. и след около 200 метра ще стигнете ресторанта.
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 04 яну 2020, 12:33 от jullianna

# 491
  • София
julianna, благодаря Flowers Hibiscus

# 492
  • на село
И аз много благодаря за подробната информация! Ние ще спим в района и се ослушвах за добро място за похапване.

# 493
ЧНГ, група! Пожелавам на вас и на себе си нови вълнуващи пътувания!

jullianna, благодаря за разказчето и снимките!
Едно уточнение от мен: стъклената сграда срещу  Ортаклар е входът на Şerefiye Sarnıcı или Водохранилището на Теодосий - един много интересен обект, който си заслужава да се види.

# 494
  • Варна
jullianna, добре дошла отново в темата! Беше се позагубила. Simple Smile

Позволявам си да допълня още един маршрут към Ортаклар - любимо място за похапване, въпреки че не се харесва на някои хора по техни си причини.
Ако сте с трамвай, просто слизате на сп. Чемберлиташ, вместо на Султанахмет. Заставате с гръб към колоната и от другата страна на бул. Орду ще видите магазин за козметика - T-shop. Вляво от него се спуска споменатата Peykhane Cd. Като тръгнете по нея, заведението се намира на първия ъгъл отляво. Вдясно има пресечка по-рано, но вляво първата е именно на звездообразното кръстовище при Ортаклар.
Този маршрут е най-кратък, а и щадящ за уморените крака, тъй като баирът е надолу. Изключително удобен е, ако идвате от страната на Капалъ чарши или откъм хотелите в Лалели, както и ако пътувате с трамвая.

Важно е да отбележим, че в заведението не се предлага алкохол. Не е проблем за нас, на фона на вкусната храна, но има хора, за които очевидно е недостатък. Тези, които не могат да седнат в заведение без аперитив и други алкохолни напитки, трябва да търсят по-висок ценови клас. Всъщност високите цени не са показател за наличие на алкохол, но ниските почти на 100% са гаранция за липсата му в менюто.

Приятно съм изненадана, че цените в менюто са същите, каквито бяха в края на март. Поне така ми се струва. Като изровя моето, ще сравня.

Стъклената сграда, която изникна в бившата градинка с фонтанче срещу Ортаклар, е входът към Цистерната на Теодосий, която отвориха преди може би 2 години.
И е в списъка ни за следващи ходения.

П.П. Докато се наканя да публикувам, прекъсвайки по разни причини, Дани е казала за Водохранилището. Нищо, де, да се затвърди.

И... За много години на всички! Бъдете здрави и се усмихвайте! Пътувайте и обичайте!

Последна редакция: сб, 04 яну 2020, 15:53 от beljata

Общи условия

Активация на акаунт