Истанбул [тема 50]

• 60 367
  • 741
  •   1
Отговори
# 615
Е как увехнали нали за това е лалета?
А и колежка ми каза,че аплил тепърва почват и били през май дори. Миналата година познати хадиха в началото на май.
Не че аз отивам заради тях. Вечерята може да бъде пропусната. Никой не е длъжен да ходи на всичко. Това за нремето след екскурзиите вероятно е така. Но ако знаем къде да отидем не е казано,че трябва да се връщаме в хотела. Мен именно това,че е непознато ме притеснява. Не искам излишни главоболия. Аз и затова съм с фирма.
Не пише кой  е хотела поне да ви кажа. Дано не е много отдалечен.

# 616
  • Варна
Това е нашата оферта. Ние пътуваме в края на месеца. Вероятно ще се движим с фирмата,но ще е избирателно(няма да ходим на всичко) и може би тези места,които описа и са на пешеходно разстояние едно от друго близки ще си ходим сами.
https://abvtravels.bg/index.php?res&t=539

Или това? И пак датите не съвпадат, но явно това им е програмата за три нощувки.
Изключително тъп (без извинение) първи ден. Хората не са видели емблематични места за Истанбул, те ги водят на островите и в "Истанбулския Манхатън".
Скрит текст:
Много неприятен трик. Понеже още не са се ориентирали туристите, да са с тях плътно...
Грандиозното заглавие всъщност крие най-тривиално посещение на Сапфир. Билетът за там, поне в сайта, е 8.50 евро. Всеки да си сметне каква е разликата с 40-те лв., които иска фирмата. Даже и да добавим по два транспорта, в посока, пак ще дадем около половината сума. А там горе няма какво толкова да ви приказват, та да има смисъл да се плаща за екскурзовод.
На всичкото отгоре пешеходната не стига че е чак втория ден, ами е и платена. Не е за 10-те лв., ама...
При това, по време на тази разходка, така безумно фиксирана в петък (при пристигане в четвъртък), не може да се влезе в Синята джамия, защото в петък часовете за посещение в нея са силно ограничени.

Ама няма да говоря повече, освен яко нямате конкретни питания, за да не излиза сякаш насила ви караме да ходите самостоятелно.
На място ще разберете минусите от записването на повече от 1-2 обекта с фирмата.
Таня също е казала някои неща.

За лалетата дори и 20. април е доста късно. Не знам тази колежка къде е била, ама нещо не е добре запозната или не е знаела какво е изпуснала.
Миналата година бяхме там от 29.03. до 01.04. и в Емирган лалетата бяха доста нацъфтели. В Гюлхане, според приятелка, още са били на пъпка масово, защото там е по-сенчесто. Обаче в никакъв случай не е възможно да има прилично количество цъфтящи лалета в началото на май.
През 2018-та отидохме от 12. до 15.04.. Току-що бяха открили килима.
Ето как изглежда на 12.04.
Скрит текст:
малко след откриването.
Ето го седмица по-късно
Скрит текст:
Няма помен от красотата му.
Ето лалета в Емирган, пак  около 20.04.
Скрит текст:

И това са места, които са избрани за снимка...

Пепелчето също има спомен от 20.04.2018-та...

Скрит текст:
Сега ми бе по-лесно да взема тези снимки от профила на приятелка, но...
Имам подобни от същите дати, но през 2013-та. Единствено тогава отидохме толкова късно и повече не правим тази грешка.
Аз продължавам да смятам, че най-добрия период за лалетата е първата десетдневка на месеца. В краен случай около средата.
Даже и при по-хладна пролет, няма как да закъснеят до края на месеца. Те, все пак, се садят на някакъв етап от развитие и неминуемо продължават бързичко към цъфтеж.
Скрит текст:
Не е по темата, но има връзка...
На 2.01. си купих зюмбюли на пъпка. Оставих ги в полутъмна и абсолютно неотопляема стая, в която температурата трудно достига 10 градуса. Уж да ги бавя, нали... да цъфтят по-нататък. Да, ама не. От вчера стаята мирише на цъфнал зюмбюл, та се не трае. Така че тръгнат ли, спиране няма.

Последна редакция: вт, 14 яну 2020, 20:53 от beljata

# 617
  • Някъде в Европа...
Е как увехнали нали за това е лалета?

2019 бяхме за Великден (беше  края на април), лалетата прецъфтяваха, хубавото бе, че направиха "килима" по-късно миналата година и го видяхме, но определено не е като средата на април в Емигран поне (ходила съм и средата на април предни години)

# 618
В такъв случай ще си преразглидам програмата и ще преценим на кое на отидем и как да си розпределим дните.

# 619
Айде заедно да мислим Simple Smile
Иначе аз просто няма как да отида по-рано по ред причини, датата е тази ...

# 620
Ами хайде 😊 И аз така. Само този е периода,в който мога и не е случайно избран. А колежката ми е ходила доста пъти натам и така ми каза за лалетата,пък не знам сега.
Ще го мисля с мм,той е по-организиран и умно ще го измисли.
Искаше ми се да видя лалета(въпреки,че не са ми изобщо приоритет),но като няма-няма. Нямаше откъде да го знам. Поне тук ме светнахте,та да не се разочаровам там.
Така ще го планувам,че първия ден да се отметне Сюлейман джамия и Синята и приемам предложения за друго в този ден. За харема смятам ако не е предвиден рано(преди 10) да си отидем сами и да чакаме за да няма опашки.
Просто идея си нямам кое къде е. И ще ми струва доста време,ровене,четене е проучване(а не разполагам с такова). Но пък белким до април разуча нещата.

# 621
  • София
Погледнете темите за Истанбул за април 2019, април 2018, април 2017г. Там всичко се вижда като хронология за цъфтежа на лалетата. Има и много снимки.  Grinning

Опитват се да удължат сезона като засаждат лалета в различна фаза. Така има цъфнали през целия април. Но все пак картинката с увехналите лалета е доста неприятна. Някои бързат да ги изкоренят, други пък стоят само на дръжки. От фигурите нищо не се разбира.

Мис Каролин Бингли, основните обекти са на площад Султанахмет - Синята джамия, Света София, Топкапъ, Света Ирина, Хиподрума, Цистерната, банята на Хюррем, цветния фонтан, който препоръчвам да видите и на тъмно. Излизаш от единия обект и влизаш в другия. Ако първия ден отидете до Синята джамия, нищо не ви пречи да продължите с Топкапъ или Света София. Ако пък опашките са големи, вижте нещо друго наоколо. Всичко е много интересно! Например можете да изпиете чаша чай в дворчето на Джаферага медресе и да погледате как се прави ебру, да се разходите по Соук чешме сокак, да отидете до парка Гюлхане.

Нали знаете, че в джамиите главите трябва да са покрити? Носете си шалове, за да не се налага да слагате от оборотните. И торбички за обувките, за да ги носите със себе си. В Синята джамия май даваха, но на други места развиват бизнес като ги продават.  Laughing

# 622
Лалета 20-24 април 2018 г.
Скрит текст:
Гюлхане:

Света София:

Гюлхане:

Бяха си почти заминали. Но те и да са свежи, тълпата, жадна за селфита, трудно се спира. Колкото и да пазят...

# 623
Е стига де, от януари до април все ще успееш да си организираш дните. Аз вече писах, че за две седмици организирах всичко, а не се имам за организиран човек. Отвори една карта и разгледай кое къде се намира, ще добиеш някаква представа. ГТ им е много организиран и редовен, трамвайте не ги хващат задръстванията доколкото видях. Града е голям, но забележителностите наистина са близо.

# 624
Момичета тепървазаминаващи 😊,
имате много време да разгледате картата и да се ориентирате за  5 основни обекта.
Погледнете и първия пост от темата.
Така ще си спестите юркането с групата, а и не малко пари.
Пък и така ще конкретизирате питанията си и темата ще ви е от по-голяма полза.
Не ви поучавам, само давам лесен алгоритъм за действие. 😊
Таня е писала, че съобразяването с груповата програма ви изяжда времето и то много и аз съм напълно съгласна с нея.

За лалетата - на 20.04. направо си е тъжна гледка.
Дано пък тази година имате късмет. 🍀

Някой беше питал за интересни неща в Юскюдар.
Ставам банална, но винаги препоръчвам дворците Берлейбей и Кючюксу.
Таня може да препоръча интересните джамии, а има и хубави отзиви за квартала Кузгунджук с шарените къщи.

# 625
Здравейте, на 01.05. ще съм в Истанбул и искам мнение от вас за светещите  фонтаните в мол в азиатската част заслужават ли си и какво друго може да се види там?
Искам да попитам и за посещение на църквата на първо число?
Благодаря предварително!

# 626
За мен лично не. Бихме много път за тях, а не са нищо особено. Ако са ви някъде на близо ги погледнете ако имате желание. Ние спонтанно решихме, просто се качихме на едно корабче за азиатската част и като слязохме къде къде дай да ходим да ги видим. Ми не ме очароваха.

# 627
Ще се разровя и по гугъл картите. Обаче то лошото е,че не знам името на хотела. За да си направя сметката,ако ще се делим от групата после как да се върнем.
А само да кажа,че мечтата ми е до видю моста над Босфола през нощта,а плез деня да седна на една пейка кряй брега-от тези дето ги дават по сериалите(нали все тичат там).😆
За джамиите знам,аз и в Одрин си носих предвидливо шалче.

# 628
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Здравейте, на 01.05. ще съм в Истанбул и искам мнение от вас за светещите  фонтаните в мол в азиатската част заслужават ли си и какво друго може да се види там?
Искам да попитам и за посещение на църквата на първо число?
Благодаря предварително!

нищо особено, светещи фонтани, пръскат в такт с музиката и периодично от едни дюзи излиза огън.
около тях има ресторантчета, цената беше нормална, но и ние бяхме в таук веригата.
цялото чудо е около 5 мин на всеки кръгъл час.
бяхме много групи и може би затова имахме прИмоция и ги пускаха и на половинките.  Simple Smile

# 629
Сега погляднах картата. Наистина съвсем наблизо са главните забележителности.
Така изглеждат като на крачки едни от други. В този случай спокойно можем да си направим първи ден тях,защото бързо ще се обиколят. Колкото до харема си мисля,че в екскурзията ще е включена само обиколка на двореца.

Общи условия

Активация на акаунт