Често срещани правописни грешки

• 585 997
  • 14 978
  •   2
Отговори
# 14 475
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Сладкище вместо сладкишче.
Ооо, това много ми харесва за хиперболизиране на сладкишчето! Открадвам си го. Laughing

# 14 476
  • София
Може да е нарочно, с цел да се подчертае колко добър сладкиш е - нещо като чудовище - сладкище.

# 14 477
Двуомя се. В друга тема.

# 14 478
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
В официална страница на държавна институция - "ще инициира почести и структурирани срещи с представители на". Joy За по-чести става въпрос, ама набиралият текста явно не разбира смисловата разлика.

# 14 479
  • София
Сладкище вместо сладкишче.
Сладка грешка.
Правилното ми се струва сладкишище.

Аз и до ден днешен се чудя как се пише двуумя или двоумя. Накрая и третото съм писала в бързината.
Навсякъде пишат, че имало 6 думи в българския с представката "дво", но не се сещам кои са другите.

Последна редакция: пн, 01 дек 2025, 11:36 от jasmin tisane

# 14 480
  • София
ИИ-то на Гугъл ги знае Simple Smile
"Представката "дво-" се използва в някои български думи, като "двоен", "двояк", "двойствен", "двоеточие", "двоичен" и "двоумя се", където означава "два", "двойно" или "състоящ се от две части". Други думи използват представката "дву-", а не "дво-", за значението "състоящ се от две еднакви части", например "двувалентен", "двумачтов", "двучасов", "двуетажен", "двумоторен", "двуместен"

# 14 481
Току що прочетох едно име "Дерйя". Нещо не ми харесва как е изписано, според вас допустимо ли е?

# 14 482
  • Пловдив
Не е, ама явно така и е и в личната карта.

# 14 483
# 14 484
А тия, дето ползват само пълен? По-изискано ли звучи така, и аз не знам.

# 14 485
  • Пловдив
Ако ще се ползва само един, според мен пълният е по-изискан от двата. Wink
Ама при сегашните правила защо ще го ползваш вместо кратък - там не знам.

Скрит текст:
Но предполагам, че да.

# 14 486
В някои случаи не е въпрос дали искаш да си изискан или не. В някои градове ползват пълен член за щяло и нещяло. В Карлово, например, съм чувала и по-образовани хора.

# 14 487
  • Пловдив
А, да, и това е така и точно в Карлово го има. Другите пък ползваме само кратък устно. Но предполагам, че се пита за човек, който не е от Карлово, Троян и т.н.

То по принцип извън книжовния език е било така - в някои региони само кратък, в други - само пълен.

# 14 488
Имах един началник с българска филология, който ми обясняваше, че в заглавие винаги се ползва пълен член.

# 14 489
  • Пловдив
То е така. Има се предвид заглавие без "цяло изречение", без глагол или предлог. Т.е. "Хубавият син Дунав" (ако имаше такова заглавие), но "На хубавия син Дунав".

Изключение са прякорите, за които по принцип се приема за основен краткият член. Да се чудиш защо. Сещам се за чуденето дали е правилно "Хари Потър и нечистокръвният принц", или "Хари Потър и Нечистокръвния принц" - зависи дали е прякор.

Последна редакция: пт, 05 дек 2025, 19:09 от Магдена

Общи условия

Активация на акаунт