Помощ при избор на колело

• 424
  • 24
  •   1
Отговори
Здравейте.Синът ми иска вече голямо колело,в момента кара 14 цола.Понеже нищо не разбирам,обиколих няколкото спортни магазина в града(всичко на всичко 3) където консултантите ме объркаха повече от колкото научих.Затова търся най вече опит.Накратко на две години прокара баланс байк и тротинетка с три гуми,на 4г. колело 12 цола без помощни гуми,на пет вече му беше малко и взехме 14 и тротинетка с две гуми.Сега е на 7 години,135 см и 27 кг.Консултантите ме съветват единият за 16 цола(да не прескачаме размер),другия директно за 20(бързо щяло да умалее следващия размер нямало смисъл,но пък да е с контра защото все пак е голямо колело,и един вид да му е по лесно спирането).Пробвал е на по голямо приятелче 20 цола,но му идваше голямо лятото.Сега няма как да пробва и не съм сигурна трябва ли да прескочим един размер в гумите и толкова ли е голяма разликата реално.За съжаление му го обеща баща му за след месец за рождения ден и трябва да решим и поръчаме до седмица две за да пристигне на време.До колкото си познавам детето ще иска веднага да го кара,приготвили сме каска и наколенки,очаквам да има падания в началото все пак си е голямо колело вече,въпреки че се оправя със спирачките.Приемам всякакви съвети и насоки,благодаря.

Последна редакция: ср, 11 дек 2024, 09:50 от Рaдост

# 1
Не мога да кажа за гумите, май съм за прескачане на един размер, бързо ще свикне, а и ще расте по 10 см на година. Но съм против контрата. Сега на практика няма такива колела за големите и ако се научи с контра после ще му е терсене със спирачки. Аз съм карала само с контра като дете и така и не можах да свикна да реагирам бързо с ръчните спирачки.

# 2
  • Велико Търново
Дъщеря ми е на 7 и вече от година е с 20 цола. Абсурд е според мен да вземате 16.Като цяло много зависи каква е самата рама на велосипеда, затова най-добре да се пробва. От модел до модел има голяма разлика. Другото е че зависи и какви пари може да отделите. Нейното е Head. Тогава пробва и на Kross и Cross , като по-спомен едното й идваше високо. На Varan  пък беше значително по-тежко , което също е от значение.
Предишното й беше с контра,но бързо свикна със спирачки. То вече почти няма такива с контра

# 3
Аз бих завела детето в магазина и да купя това, което си хареса и му е удобно!
16 цола е “бебешко” за 7-годишно дете.
Дъщеря ми беше на 3.6 години, когато й купихме този размер.

# 4
Моят син в момента е 10години, 140см, 29-30 кг и преди месец си взе БМХ. 2022 година от 16" със заден амортисьор, което вече му беше леко малко директно скочи на колелото на кака си - 24" Реактор (със заден амортисьор, съответно по-висока седалка. Купихме и за него Реактор Фокс 24". Важен е размерът на рамката, но 24" за 135 см дете са добре. Все пак е добре детето да пробва различни модели и размери, за да подберете това, което ще му е най-удобно.

Последна редакция: сб, 07 дек 2024, 11:11 от Mama Ru

# 5
Синът ми от 4 клас кара 27" с мъжка рамка.
Беше на 10.
Предното му колело беше 18ка от 1 клас...
Прескочи бая, ама се научи от раз. Искаше голямо колело 😁
Щерката кара "голямо" 24ка от 3 клас. По-голямо няма да има скоро май, че мини маус и това й е добре.
Но ние караме много по балканите и са се научили от малки на всякакви терени.
Изчакай догодина и му купете направи голямо колело 😉
И никакви контри. Скорости и спирачки нормални. Учат се супер бързо.

# 6
Благодаря много,и на мен ми се вижда странно да е с контра,при положение че с малкото си спира без проблеми със спирачките.Както казах в малък град сме и няма възможност за проба в магазина,явно ще трябва да се организираме да идем до Пловдив за проба и купуване,онлайн отпада да поръчвам.Не може да изчакаме,едно че му обещахме вече и второ че иска да си кара,но много му е малко това колело вече и си джитка с тротинетката,но приятелчетата му като карат се сърди че само той е без.Знаете ги децата.Може би трябваше това лято да го сменим,но имахме други неща на главата.Някакви насоки в Пловдив къде може да пробваме,ще попитам и в тукашната им тема,благодаря?

Последна редакция: сб, 07 дек 2024, 08:13 от Лещичка 💙💚

# 7
Най-лесно може да пробвате в Декатлон, защото е широко. Магазин за колела има и на бул. България
https://www.bikecenter.bg/

Нашите колела са от тук
https://velo-m.bg/
Магазин в Пловдив на кръстовището Победа със Сава Муткуров.

# 8
Много благодаря,ще пиша какво сме избрали може да е полезно за такива като мен 🫣🤗☃️.

# 9
Колелетата Реактор на двете ми деца ги купих от магазин Практикер. Пробването е да свалят колелото от стойката и детето да се качи на него да усети позата, височината, големината на рамката... На сина му беше висока седалката, но първо се качи от бордюр на колелото на кака си, излизахме от осмия му рожден ден и го подкара по площада. От РД минахме през магазина и купихме и за него 24". То това беше и начинът да го свалим от колелото на кака му. След това известно време с подскок се качваше на колелото, но на него си му беше удобен размерът и моделът. Сега се повлече по ниските БМХ за трикове и си купи такова от магазин за колелета и тротинетки. Пак пробва на място в магазина. Няма как да разрешат за върти кръгчета навън. Другият вариант е, ние така бяхме дали, от познат да вземе колело да завърти някое кръгче. Изобщо не мога да си представя дете с ръст 135 см как ще кара 14".

Последна редакция: сб, 07 дек 2024, 11:10 от Mama Ru

# 10
Благодаря ще видя и там,явно един ден ще обикаляме да разгледаме и решим.
Честно казано лятото не караше много,дръпна също доста за няколко месеца,подготвяхме го и за училище и чак есента като взе да мрънка че го болят коленете обърнах внимание че го кара като баланс предимно и че вече му е умаляло доста.

# 11
Гледайте да е с алуминиева рамка.

# 12
Да,този съвет го помня при избора на тротинетка да е максимално леко да може да го носи/кара по лесно.
Ясно ми е че няма как навънка да кара и пробва,но поне да се качи да усети доколкото може разликата и да си прецени все пак.

# 13
Аз да кажа още нещо - помислете къде ще кара с приятелите си и огледайте какви колелета имат те. Пример - след втори клас, дъщеря ми лятото искаше да кара с приятели (момчета) по едни хълмчета в парка, съответно колелото й с момичешка рамка и без заден амортисьор не беше удобно за пресечена местност. В края на трети клас получи Реактора със заден амортисьор точно с идеята да кара не само по алеите и улиците, но и по тези хълмчета.
Ръстът на детето Ви е направо за 24", но все пак зависи от марката и конкретния модел - Драг са може би едни от най-хубавите, но тяхната седалка е по-ниско разположена отколкото на същия цол гуми, но Крос или Реактор за момче.
Самите рамки също са различен размер при един и същи цол гуми, така че и това трябва да е удобно на детето.

# 14
Благодаря,ами сега карат из квартала и парка,леки баири са,нищо стръмно с тротинетката няма проблем,но колелото ще е по тежко със сигурност.Сегашното е от декатлон,не помня беше ли марка,около 300 лв. беше,но голям тормоз издържа ще изкара и малкия с него.Мисля да не се изхвърлям на 24,предполагам 20 ще вземем,но ще обиколим все пак из Пловдив на няколко места преди да си избере.

Общи условия

Активация на акаунт