Често срещани правописни грешки

• 584 129
  • 14 937
  •   2
Отговори
# 150
Аглая редовно пишеше на неадекватно високо за форума ниво. Надявам, че си е намерила място, където думите ѝ да достигат и да са разбрани от повече хора.

Как се пише "т.нар."? Редакторът допуска, че имам предвид "тъпанар".

"Вкъщи" ми харесва, запомних го, схванах логиката и така си го пиша вече.

# 151
"Ослепителна Боряна Калейн върна България в елита на световната гимнастика" - от новините днес. Мода ли е този изказ да не се използва пълен член в заглавията и само мен ли ме дразни толкова?!?

# 152
В горното изречение няма никакъв член. Нито пълен, нито непълен.

Дразни ме усложняването на езика вместо да се върви към опростяване.

# 153
Не се членува в горното заглавие, няма грешка според мен.

# 154
Не казвам, че е грешка. Лично мен някак ме дразни написано по този начин.

# 155
Ослепителната ми звучи по- добре на мен.

# 156
Сега ви разбрах;)

# 157
Аз нечленувано го разбирам ослепителна по време на представянето ѝ, а членувано, че по принцип е такава. Доста често се среща така използвано за спортисти след някое спортно събитие, примерно "чудесен Григор Димитров в мача срещу Надал", т.е. представил се е чудесно.

# 158
Аз нечленувано го разбирам ослепителна по време на представянето ѝ, а членувано, че по принцип е такава. Доста често се среща така използвано за спортисти след някое спортно събитие, примерно "чудесен Григор Димитров в мача срещу Надал", т.е. представил се е чудесно.
Много ясно и добре го разграничи. Супер! Сега ме дразни една идея по-малко 😉😊😊

# 159
  • София
Как се пише "т.нар."? Редакторът допуска, че имам предвид "тъпанар".

Така си се пише. За да не се бърка с т.н. - "така нататък".

# 160
Моята слабост в писането си я знам, това са двойните думи, винаги се замислям дали слято, дали отделно или с тире. Кралимарковски, Байганьовски, Горнотракийската низина, ей такива думи ме препъват понякога.

# 161
Из ФБ дебрите: „Зравейте с приятеля ми заминава ме за турция и по точно за Истанбул и бих искала някой да ми каже кой забележителности за видим и млко по конкретно за цените им”
А гледаш я на снимката - на грамотен човек изглежда Grinning

# 162
А мен ме дразни друго в този сайт, не точно правописните грешки. А и подхода за писане на мнение тук и примерно кореспонденция с някаква държавна или общинска институция или друг официален документ, би бил различен при доста хора. Та мисля, че е нормално тук да се допускат повече грешки.

Някой може да каже с толкова малко мнения кога имам наблюдения от сайта. Отговора е не съм влизала и писала тук от четири години. Парола или име бъркам незнам, влизането не се получава, та си направих нов профил.
Дразни ме, когато при дискутирането на някой въпрос тук се заплетат спорове и интриги между хора различно мислещи, и дискусията/спора в един момент преминава в разправия за правопис. Обикновено човека който се е изчерпал и попада в шах и мат по спор в някаква тема, започва нападение с правопис. Поне така беше преди няколко години.
Правописа е важен, някои грешки са непростими, други комични, но да се изпада в крайности тук не мисля че е нормално.

Последна редакция: нд, 22 сеп 2019, 10:41 от Aya_

# 163
Аз лично знам кога се слага пълен член, но в повечето пъти не слагам като пиша във форума и в чата. Сега в официална кореспонденция слагам.  Това с пълния член не ми е кой знае каква грешка, по-набиващо на очи са ми други грешки. Но  за това сме различно и на всеки различни неща му правят впечатление.

# 164
А тези, които са с най-приличен брой мнения?

Общи условия

Активация на акаунт