Често срещани правописни грешки

• 553 692
  • 14 391
  •   1
Отговори
# 4 095
Права си за проверката, но на "фармацефт" и "гениколог" би трябвало да реагира. Даже сега коректорът веднага ми поправи "фармацефт". Simple Smile "Гениколог" не съм виждала много, но в една друга тема беше пълно с "фармацефтични", "несъм", "незнам", "немога" и т.н. Ако използваха поне малко автокоректор, щеше да има по-малко грешки. Ама не щат. Сигурно смятат, че нямат нужда.

# 4 096
  • Пловдив
Да, аз имах предвид скраба, като дописах за проверката.

# 4 097
  • Mediterraneo
Четенето изисква самота,но няма как да сте самотни ако някой друг (!) човек ви чете,макар и на аудио-запис...

Нищо подобно. Аудиокнигите са страхотна опция, когато нямаш време да четеш. В последния месец слушам по книга за 2 дни, докато боядисвам и чистя. Кога иначе щях да отметна тези книги? Въпросът е да се абстрахираш от четящия и да се потопиш в книгата.
Пп, не знам защо се коментират аудиокниги в тази тема.

# 4 098
Така ли се пише, "качествено-филтрирана вода"? Объркването ми идва, защото съм го виждала написано и по двата начина...🤔

# 4 099
  • Пловдив
Според мен категорично се пише разделно.
А означава, предполагам, просто добре филтрирана вода, а не примерно филтрирана по вид на веществата или нещо такова, т.е. не качествено в противовес на количествено. Но и в другия смисъл пак би следвало да се пише разделно.

# 4 100
Ако се употребява с мисъл на добре филтрирана трябва да се отделно, както и добре затоплена вода. Но ако това е някакъв специфичен термин за качеството на водата може би трябва слято.

# 4 101
И аз бих го написала като две думи. Но не за първи път го виждам написано "качествено-филтрирана"...🤔 Освен това, може да се каже и "филтрирана качествено", и "качествено филтрирана". Тогава нямаше ли правило да се пише разделно?

# 4 102
   Никаква причина не виждам за слято писане или с тире. Грешка е.

# 4 103
Къде се слага многоточието?

Честит празник на жените...и на цветарите!

Честит празник на жените и на...цветарите!

На мен ми се струва,че вторият пример е по-правилен и повече подчертава изненадващото допълнени "цветарите".

# 4 104
И аз съм за второто. Там се осмисля многоточието. Но може би все пак бих написала с лека вариация:

Честит празник на жените и ...на цветарите!

# 4 105
Това звучи направо като име. 😃
Акций - древноримският бог на неграмотността. 😁

# 4 106
"Двата кмета" (казано от репортерка по bTV) вместо "двамата кметове".

# 4 107
"потдържа"

# 4 108
🤣
"Професий"...😃

# 4 109
  • софия
Самообявавам се: "поДтиснат". Не мога да се понасям. Зрителната памет е голяма работа. Като пишех и изобщо не ми изглеждаше правилно, домързя ме да проверя No Mouth

Общи условия

Активация на акаунт