Често срещани правописни грешки

• 553 954
  • 14 392
  •   2
Отговори
# 4 335
"Съботира" споменавано ли е? При това - в отговор на трета, която го е написала правилно.
То понякога пишещият грешно не го знае и мислено се тупа в гърдите - глей сега, ше го напиша вярно Wink

# 4 336
  • Пловдив
Олив, не, не е забележка, обсъждат сЪботажа.

За "божи" какви ли не варианти - "хубав като древногръцки Бог", "Боговете", това как да е, ама "Божа кравичка" видях наскоро.

На мен лично ми се вижда сравнително приемливо вярващите хора да пишат "Бог" и "Божи" (например ден или заповеди) с главна буква дори в нерелигиозни текстове, макар че аз не бих го написала така, ама нека все пак да става дума за техния единствен (християнския) бог, не за богове по принцип, египетски, гръцки, квито там, и не за божа кравичка, "човече божи" и пр.

------
Пепа, ако не бъркам, точно ти беше с вярното изписване. Flushed  Но понеже мятам по един диагонален поглед и затварям, не съм сигурна и не ми се търси. В една от темите за отслабването.

# 4 337
За мен има логика да се пише Бог с главна буква, защото става дума не за кой да е бог. Същото беше и с "Партията" по соц времената, защото така се показваше коя точно партия.

# 4 338
  • Пловдив
Да, точно така. Има се предвид Богът с главно Б, а не всеки бог по принцип. Знам, че така написано звучи абсурдно, но... абе, ясно е.

# 4 339
  • София
Ееее, Магдена, "древногръцкият Бог" кърти миФки.

# 4 340
  • Пловдив
Нали? То е много старо, не е от форума, а вече не помня откъде, май от някой от безбройните вестници, които излизаха през 90-те.

# 4 341
  • Mediterraneo
Изобщо за никакво устойчиво словосъчетание не иде реч, ама нейсе. Запетаите си ги има, пък като е енергоемко, не ги слагайте, чудо голямо. В правописните грешки нали се обсъжат такива? Или бъркам. Cuckoo, мислиш ли, че гледам ник, когато "правя забележка" на някого?! Или че му знам историята, когато е бил дете.

# 4 342
Тези от/ и покрай/ *Стани богат*  вече стават досадни с редовните си грешки. Инфото за участника в предаването все едно Венета от *Ергенът* го е писала.

*Тя е пътувала на автостоп в Кения, бродила е в джунглата на Индонезия, пила е коктейли в Куба и общо взето е обиколила Европа и Азия, работи във фармацеФтична компания, спортува активно, слуша много музика и подкасти.*

# 4 343
Не помня обсъждахме ли го, но много ме дразни употребата на "е" вместо "я".
"Той е харесва" 🤐

# 4 344
Не помня обсъждахме ли го, но много ме дразни употребата на "е" вместо "я".
"Той е харесва" 🤐
Стига де, това на каква база може някой да го каже?!🤦🏻♀

# 4 345
За съжаление е масово...

Току що прочетох "месното население" 😆

# 4 346
Е, да, всички сме “месни”, ама няма да се ядем 😄.

# 4 347
  • Пловдив
За "пази боже", "недай боже" / "не дай боже" и подобните аз мисля точно като Куку - по-скоро без запетая, по същата причина. Не съм правила справка с БАН.

# 4 348
За "пази боже", "недай боже" / "не дай боже" и подобните аз мисля точно като Куку - по-скоро без запетая, по същата причина. Не съм правила справка с БАН.
Не съм се връщала назад да чета, но ми възникна въпрос от този пост на Магдена. Винаги се питам правилно ли е, когато пиша например "Дай Боже" с главна буква. Сега се замислих дали не е нужна и запетайка в този израз. Имам предвид дали е обръщение.

Не е правописна грешка, а по-скоро става въпрос за неправилно поставяне на ударение (според мен). Бях на лекар в сряда и лекарката няколко пъти повтори "симптомИ".

# 4 349
Herz, според официалния правописен речник на БАН във фразеологични съчетания Бог и Господ се пишат с малка буква:
Скрит текст:

Ето и обясненията на Павлина, като тя уточнява, че т.1 и т.2 не са регламентирани изрично, тоест в случая това е нейното тълкуване на правилата:
https://kaksepishe.com/bog-glavna-bukva/

Общи условия

Активация на акаунт