Често срещани правописни грешки

• 553 981
  • 14 392
  •   2
Отговори
# 4 350
Herz, според официалния правописен речник на БАН във фразеологични съчетания Бог и Господ се пишат с малка буква:
Скрит текст:

Ето и обясненията на Павлина, като тя уточнява, че т.1 и т.2 не са регламентирани изрично, тоест в случая това е нейното тълкуване на правилата:
https://kaksepishe.com/bog-glavna-bukva/
Много благодаря. Ще запомня правилата. Писала съм абсолютно грешно до момента Бог и Господ с главна буква.

# 4 351
  • Mediterraneo
А запетаите в посочените изрази как са регламентирани? Че гледам и "Дай, Боже" се изписва масово без запетая, което е просто безумно и не вярвам да има регламентирано нещо подобно.

Последна редакция: пт, 22 апр 2022, 17:02 от Тарталета

# 4 352
  • Пловдив
Тарталета, ами в правописния речник на БАН, в поста на Дито, явно също са написани така.

# 4 353
Да, при обясненията за запетаите в речника не намерих нищо за тези изрази, явно от примерите за главните букви трябва да съдим и за правилата за запетаите. Значи би трябвало да е "Дай боже всекиму!" например. Обаче тази запетая след "пази боже" ми се струва излишна в "Пази боже, сляпо да прогледа!", след като е фразеологично съчетание и "боже" реално не е обръщение. Вие как мислите?

# 4 354
И аз това си мислех като четох примерите.То няма как да се ориентира човек кога има или няма запетая, а не мисля, че е редно да учим всеки израз самостоятелно, като всички имат едно и също значение.

# 4 355
  • Mediterraneo
Аз казах какво мисля, възприемам го като обръщение и не мога да го напиша без запетая.

# 4 356
Да, при обясненията за запетаите в речника не намерих нищо за тези изрази, явно от примерите за главните букви трябва да съдим и за правилата за запетаите. Значи би трябвало да е "Дай боже всекиму!" например. Обаче тази запетая след "пази боже" ми се струва излишна в "Пази боже, сляпо да прогледа!", след като е фразеологично съчетание и "боже" реално не е обръщение. Вие как мислите?

То ако е обръщение ще бъде "пази, боже, сляпо да прогледа".  А и кой може да каже кое е фразеологично съчетание, а кое не?
- Пази боже
- Смили се господи
- Господи помилуй
- Вразуми го господи
....
Мога да измисля десетки, как да се разграничи кое е станало фразеологично съчетание и кое не??? За мен затова е нормално всичко да се пише по стандартната граматика - Бог/Господ с главна буква и запетайки като за обръщение.

# 4 357
Черна станция, точно това имах предвид – че тъй като е фразеологично съчетание, не става дума за реално обръщение, обаче са спазили наполовина правилото за обръщение, като са сложили една запетайка. Което е противоречие.

Иначе и аз си мислех същото, докато пишех коментара си – как да определим кои съчетания са фразеологични. И за себе си реших, че ако "дай боже" и "не дай боже" не са директно насочени към Бог, така да се каже, а са в смисъл на "да не дава Господ" или "да даде Господ", тогава са фразеологични. Ако са, да речем, част от молитва, тогава се подчиняват на обичайните правила. Например "Дай, Боже, всекиму в този дом/на този свят мир, любов и благоденствие и т.н.".  Само си разсъждавам. Simple Smile

# 4 358
Това и кратко излиза извън контрол, извира отвсякъде...

"предстой ми"

"3 стай по 10 кв.м. "

# 4 359
На мен ми прави впечатление, как не се прави отлика между  думи.
От дебрите на форума са ми примерите - *Тичах в свински тръсТ*....,
и - *...то на листовката си е Оказано...*
Тръст е корпорация, тръс е конски ход, /който и ние прилагаме в ежедневието под формата на свински понякога/.
Оказваме помощ, но ползваме Указания.
Една, едничка буквичка само, но тотално сменя щата.

# 4 360
Не трябва ли да се пише "във" пред "свински"? Понеже втората буква от думата свински е "в"...

# 4 361
Това и кратко излиза извън контрол, извира отвсякъде...

"предстой ми"

"3 стай по 10 кв.м. "
“Хубав уйкенд” Stuck Out Tongue Winking Eye
Не трябва ли да се пише "във" пред "свински"? Понеже втората буква от думата свински е "в"...
“Във” се пише пред думи, започващи с в или ф. Втората буква не е фактор.

# 4 362
Защо във, когато първата буква не е в или ф?

# 4 363
  • ту тук, ту там

Абе ти някакъв трол - провокатор ли си? 🤣🤣🤣

# 4 364
Писмено е ясно,но кажете "Тичах в свински (тръст)!" Не ви ли звучи слято "в" и "свински"? И двусмислено и смешно. Yum

Общи условия

Активация на акаунт