Често срещани правописни грешки

• 554 590
  • 14 398
  •   1
Отговори
# 4 395
  • Пловдив
Това към вълка от "Червената шапчица" вероятно (за бабите, писала съм преди ДХЗ).

Тук в бг мама ли беше писано за детето, което попитало защо бабата не сготвила на вълка манджа, че да не я яде...

# 4 396
Магдена, реплика от баба към внуче е, от форума.

# 4 397
  • София
Изобщо за никакво устойчиво словосъчетание не иде реч, ама нейсе. Запетаите си ги има, пък като е енергоемко, не ги слагайте, чудо голямо. В правописните грешки нали се обсъжат такива? Или бъркам.
Само в твоята глава ги има. https://kaksepishe.com/ne-day-boje/

Хайде да ядем, деца или Хайде да ядем деца Wink

# 4 398
Да, при обясненията за запетаите в речника не намерих нищо за тези изрази, явно от примерите за главните букви трябва да съдим и за правилата за запетаите. Значи би трябвало да е "Дай боже всекиму!" например. Обаче тази запетая след "пази боже" ми се струва излишна в "Пази боже, сляпо да прогледа!", след като е фразеологично съчетание и "боже" реално не е обръщение. Вие как мислите?
Затваряща запетая за вметнат израз? 🤔

# 4 399
Пред Пощата...🙄

# 4 400
Да, при обясненията за запетаите в речника не намерих нищо за тези изрази, явно от примерите за главните букви трябва да съдим и за правилата за запетаите. Значи би трябвало да е "Дай боже всекиму!" например. Обаче тази запетая след "пази боже" ми се струва излишна в "Пази боже, сляпо да прогледа!", след като е фразеологично съчетание и "боже" реално не е обръщение. Вие как мислите?
Затваряща запетая за вметнат израз? 🤔

Обаче при "Не дай боже да се върне!" няма запетая, а на мен ми звучат еднакво. "Дай боже", "не дай боже" и "пази боже" според мене би трябвало да се подчиняват на едно и също правило. Но може и да има нещо, което ми убягва като логика.

# 4 401
Има разлика в структурата, не мога да формулирам научно, но я усещам 🙂
В първия случай все едно са събрани две отделни изказвания в едно изречение, разделени със запетая, във втория случай изказването е едно.

# 4 402
Всъщност, ако ги разгледаме като фразеологизми, синонимни на "не позволявай", следват подчинени допълнителнителни изречения и структурите са идентични: Не позволявай да се върне и Не позволявай да прогледне сляпо(то).🤔

Последна редакция: чт, 28 апр 2022, 11:00 от Bilyana14.

# 4 403
Във форума има пандемия от думата Всякаш. Откъде идва тая допълнителна буква отпред нямам представа, но вече във втора тема я срещам от различни потребителки. И не е техническа грешка, в последователни постове повтарят отчетливо думата, написана именно по този начин.

# 4 404
Аз пък се чудя откъде идва думата протейн...🙂

# 4 405
Започват абитуриентските балове, а също така и необявеното състезание за най- неправилно изписване на тази толкова сложна дума.

# 4 406
Абитюрент май ще води класацията.🙂

# 4 407
   Винаги ми е било любопитно, как хора, които ВЕЧЕ са завършили училище и са били абитуриенти, не знаят какво точно са били... Дипломи как са им дали? Ако бях учителка по български, такъв човек бих го оставила да повтаря.

# 4 408
  • Пловдив
Ами тая дума я няма в учебния материал. Wink

Не че за думите, които ги има, нещо е гарантирано.

# 4 409
Същото като жените, които пишат “ генеколог”. Ходили десетки пъти при такъв специалист, записвали часове, чели отзиви, но си го пишат грешно.Така и с абитуриент.

Общи условия

Активация на акаунт