Често срещани правописни грешки

• 541 781
  • 14 173
  •   2
Отговори
# 5 040
Не е нова дума. Който е ритал топки знае. Bowtie

# 5 041
Всъщност младите едва ли. Плондери/плондири имаше някога, преди +50 години.

# 5 042
Аз също казвам плондир, като деца играехме с  кожени топки, вътре с плондер.Признавам, че ми е странно да го казвам с е.

# 5 043
  • Пловдив
Като казах "относително нова", изобщо нямах предвид, че може в детството на някой от нас, ако ще и столетник да е, да я е нямало. Grinning Имах предвид, че не е в нашия език от времената, в които са се използвали пълноценно диалекти, за да говорим, че има диалектни варианти.

# 5 044
Аз истинското значение на думата плондер я научих чак като пораснах, не помня да сме играли с такива топки, или ако е имало, не съм знаела, че вътрешната им част е отделно нещо със собствено име.
Според мен думата е дошла в БГ заедно с топката (на английски е bladder), така че няма как да е чак толкова древна.

# 5 045
Сега пътуваме и минахме през тунел "Траянови врата", който винаги остава у мен усещане за правописна грешка 🤔

# 5 046
Имаше кожени топки, които можеха да се ремонтират.Сменяха се кожичките(парчетата ), а ако се бе спукал плондера, се слагаше нов.Футболни, волейболни, за баскетболните май също имаше.

# 5 047
Сега пътуваме и минахме през тунел "Траянови врата", който винаги остава у мен усещане за правописна грешка 🤔
Не е "правописна" или граматическа грешка, а развой на езика.  Но от съвременна гледна точка наистина оставя такова усещане. 🙂

# 5 048
Не е "правописна" или граматическа грешка, а развой на езика.  Но от съвременна гледна точка наистина оставя такова усещане. 🙂
Знам, че е така е правилно, но и мен ме дразни: "Заседанието се проведе при закрити врата". Unamused

# 5 049
  • София
На мен ми допада, носи ми едно архаично звучене Blush

"Раьон" Tired Face

# 5 050
Преди малко прочетох в една тема с рецепти два пъти " бакпуловер ".
Хем ми е смешно, хем се надявам да е техническа двукратна грешка.

# 5 051
Имаше кожени топки, които можеха да се ремонтират.Сменяха се кожичките(парчетата ), а ако се бе спукал плондера, се слагаше нов.Футболни, волейболни, за баскетболните май също имаше.
Малко оф топик. Навремето стана голям скандал с футболните топки на Адидас "Танго",когато се разбра,че са били ушити от деца - само от малки деца - за да могат да си пъхат ръцете в петоъгълните отвори и да прокарват конците.  Ето я и топката:
https://www.olx.bg/d/ads/q-адидас-танго/

# 5 052
Сега ровя във фейсбук и пост ,с който се търси "деЦки диАтолог".Кърти направо!Помолих авторката да редактира.....и...оффф, майкоо,щяха да ме линчуват!😄

# 5 053
  • Пловдив
"Тая смрат не земна".

# 5 054
Това ме навежда на мисълта, че в определен случай и "не земна" би трябвало да е правилно Thinking

Например " И там ще бъде красота не земна, а небесна...".

Общи условия

Активация на акаунт