Често срещани правописни грешки

• 541 352
  • 14 173
  •   1
Отговори
# 5 145
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Не разбирам защо "в пъти повече" се окачествява като по-тромав от "многократно повече". За мен е точно обратното. "В пъти повече" е по-кратък, по-лесно произносим, без двойки съгласни, с по-малък брой срички  израз от "многократно повече". След като естественото развитие на езика е към опростяване и съкращаване, логично е "в пъти повече" да се наложи.

# 5 146
В една друга тема на 5 реда: 1 граматична, 2 правописни и 2 пунктуационни грешки. Най - много ми хареса "керливи". Но не смея да се обадя, за да не ме нападнат.

# 5 147
То вярно не върви да се обадиш така по някаква конкретна тема. Отнасяш нервни коментари.
От друга страна, какво имаме във форум/соц.мрежа - правопис. Който много често те нервира. Ама смееш ли... Grinning

# 5 148
В повечето случаи се въздържам от коментар, защото един от най-честите доводи е "Това не е тема за правопис."...😉 Коментирам предимно смешки от телефонните редактори.🙂
И на мен "многократно повече" ми звучи по-тромаво.

# 5 149
Днес видях "по здрав" вместо "поздрав" 🤨.

# 5 150
"На готово", "по вече" и други подобни също са в тази категория.
Пред "още преди да" слага ли се запетая?

# 5 151
Не, според мен. (Но ми е много нелогично това правило за изпадане на запетаята с подсилваща дума пред съюза.)

# 5 152
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
"Нейн съпруг е филмовият режисьор..." от днес в сайт с претенции.

# 5 153
"Захлюпвам". Помня, че сме го коментирали и преди.🙂

# 5 154
Няма вече сайт без грешки, бил той с претенции или без.
Чета в 24часа, че починала актрисата Добринка Станкова. И описана съответно в една от ролите ѝ - *....красиво, нежно и финно момиче..*
Много ме дразни тази дума в този ѝ вид, а съм  чувала от изговарящи я с какъв апломб натъртват на двойното н.

И кИлеш ме дразни.

# 5 155
В една друга тема на 5 реда: 1 граматична, 2 правописни и 2 пунктуационни грешки. Най - много ми хареса "керливи". Но не смея да се обадя, за да не ме нападнат.
За този пост ли става дума?
Цитат
Вчера участника сам се закопа.. И то за едни с извинение керливи 5 точки.. Чак мен ме хвана яд.. Ама такае, на игра като на игра😃

# 5 156
"Финен" и "финнен" също са ми дразнещи...
Четох в някакъв сайт как "Корекциите са вече на лице.". Стана ми даже смешно, защото имаше и снимка на лицето и се имаха предвид точно корекции по лицето...🙂
И това:

Вече прЕписват и интимни връзки...😆
Днес в новините чух "призовкарите"...Не твърдя, че е грешно, но дали няма някаква по-подходяща дума?🤔

# 5 157
Призовкари са си от край време.

# 5 158
Чета в писание на Христо Стоянов - кОвьоз. Изписано 2 пъти, което ще рече, че не е случайна грешка. После - прещипан нерв. Понеже зная прищипан, потърсих в  стария си правописен речник и там има и прещипан. Оказа се, че и това е правилно. Нямам по-нов речник, за да видя там. И кое в какъв случай се употребява.

Последна редакция: чт, 30 юни 2022, 07:58 от W

# 5 159
За този пост ли става дума?
Цитат
Вчера участника сам се закопа.. И то за едни с извинение керливи 5 точки.. Чак мен ме хвана яд.. Ама такае, на игра като на игра😃
Хммммм......
За сутрешен тонус да проверя дали съм в час.
По-горният текст трябва да е:

...."Вчера участникЪт сам се закопа...И то за едни, с извинение, кИрливи пет точки... Чак мен ме хвана яд. Ама така Е на игра като на игра"
Запетаите обграждат вмъкнатия израз "с извинение" нали?

Последна редакция: чт, 30 юни 2022, 09:58 от Vicky_P

Общи условия

Активация на акаунт