Често срещани правописни грешки

• 541 586
  • 14 173
  •   2
Отговори
# 5 160
Да, за този пост писах и тези точно грешки имах предвид. Но не зная дали липсващите 2 запетаи да ги броя за 2 грешки или за 1.Stuck Out Tongue Winking Eye
А се чудя, дали и пред "като на игра" не трябва да има запетая.

Последна редакция: чт, 30 юни 2022, 08:53 от W

# 5 161
  • Пловдив
Призовкари са открай време, точно така, дори това е названието на длъжността.

# 5 162
Пред изразът” на игра като на игра” трябва да има .

# 5 163
  • Пловдив
В "още преди да" няма запетая.

Моят мъж казва "финен". Изумяваше ме в началото, само "финни" бях чувала и го мислех за най-обикновена грешка. А то пак е грешка, но "логична". Wink

"Захлюпвам" мисля, че е диалектен вариант.

За "в пъти повече" тромавостта за мен не идва от дължината, а от малко странната граматическа постройка, така да го кажа.

# 5 164
Пред изразът” на игра като на игра” трябва да има .

То има, но Vicky я е пропуснала.

# 5 165
Грешно е да се напише "5 точки"?

# 5 166
  • София
Много хора не се сещат за тиретата, но според мен изразът трябва да бъде "....на игра - като на игра", по аналогия с израза за войната.
И, впрочем, в израза "открай време" първото се пише слято. НО "Тя е от край, в който...."

# 5 167
"Винаги до сега" и "деспенсър".

# 5 168

Вероятно визирате мен, макар че при мен е " 5 реда, 2 грешки". Да, права сте, числата се пишат с думи в този случай.

# 5 169

Вероятно визирате мен, макар че при мен е " 5 реда, 2 грешки". Да, права сте, числата се пишат с думи в този случай.

В поезията и форумите са допустими известни отклонения Wink "Пет точки" може да не е чак толкова по-дълго, ама ако бяха "753 точки"? Досадно е да се изписва с думи.

# 5 170
Не визирах конкретна публикация.🙂 Беше въпрос, защото "5 точки" беше поправено на "пет точки". Т.е. само в математиката се пишат числа, иначе трябва да е с думи?
Черна станция, точно за по-дългите за изписване числа мисля, че става доста тромаво да се изписват с букви...😄

# 5 171
Е, не само в математиката числата трябва да се пишат с цифри. Ако са мерни единици, часове, дати в текст, тогава се пишат с цифри. Например - 5 км , 10 сек.....
А в моя случай за краткост бях използвала цифри, но какво да се обяснявам - грешното си е грешно.

Последна редакция: чт, 30 юни 2022, 15:31 от W

# 5 172
Да, пропуснала съм една запетая, значи. Еми, сънена и гладна, какво да се прави 😅
Добре, съгласна съм с почти всяко мнение, но не смятам че трябва да е грешно "5 точки". Защо да е грешно.  По каква логика?
Питам, не да се заяждам, а да науча нещо ново.

# 5 173
  • Пловдив
И на мен преди малко телефонът ми предложи статията за кОвьозите. Не мога да се въздържа да кажа злобничко, че какъвто правописът, такова и съдържанието.

# 5 174
От френския глагол couver (куве)  - мътя.  Значи кувьоз.
Същата история с руло - rouler - въртя. Не рОло.

Общи условия

Активация на акаунт