Често срещани правописни грешки

• 543 224
  • 14 205
  •   1
Отговори
# 5 175
Ролца или рулца от раци? По етикетите в магазините и по брошури всякакво "творчество" се среща...😀 За мен е "рулца", но "ролца" се е настанило доста добре по етикети и брошури (а и във форума го срещам често).

# 5 176

Добре, съгласна съм с почти всяко мнение, но не смятам че трябва да е грешно "5 точки". Защо да е грешно.  По каква логика?
Питам, не да се заяждам, а да науча нещо ново.

Без да съм специалист и капацитет по въпроса, знам, че в литературен текст с цифри се изписват само мерните единици - метър, час, ват и др., дата, година.Но десет години, пет месеца, шест чАса.

# 5 177
Благодаря ти, W 🌹

Искам да попитам за едно изречение.

"Лятото е сезонът на експериментите!"
Тук има ли, както ми се струва грешно поставен пълен член? В "сезонЪт"?

# 5 178
Според мен си е вярно изречението. Ако го преобразуваме до: "Сезонът на експериментите е лятото!".
Аз с други въпроси идвам..."Луфа"/"люфа" и "сезал"/"сизал"...Кои са правилните варианти?

# 5 179
Луфа и сизал, така знам аз.
Второто било растение, от което се правят въжета (бърза справка в интернет).

# 5 180
Да, пропуснала съм една запетая, значи. Еми, сънена и гладна, какво да се прави 😅
Добре, съгласна съм с почти всяко мнение, но не смятам че трябва да е грешно "5 точки". Защо да е грешно.  По каква логика?
Питам, не да се заяждам, а да науча нещо ново.

Признавам си, че съм забравила дали това правило важи на български, но на английски не може да се започне изречение с цифра. Ако е в началото на изречението, номерата се изписват с думи, ако и да са от порядъка на милион. Затова се използват трикове и изречението се започва с дума (примерно: Общо, 123 човека….). Не е ли така и на български?

# 5 181
  • ту тук, ту там
Правилен е пълният член в “Лятото...”.

# 5 182
  • Пловдив
Правилен е пълният член в това изречение, да.

"Сезал" съм го научила аз, но не гарантирам, че така е според речника. И "луфа", за пръв път май чувам "люфа".
Допълвам. "Сизал" било, твърдо само този вариант. Имах някакъв блед спомен, че май съм срещала нещо, според което така е правилно, ама научиш ли го веднъж, не ще лесно да се маха... Wink

Не съм чувала за формулирано такова правило за цифрите в началото на изречението на български. Иначе сигурно на всеки език, във всеки случай на български, стоят малко странно в началото.

Последна редакция: сб, 02 юли 2022, 07:49 от Магдена

# 5 183
Нещата, които най-много ме дразнят са следните:

неЙн
Понеделник, Вторник, Май, Юни, Септември и т.н.
всяко Й, което не си е на мястото или е опит за мн.ч.
Й вместо ѝ
пълен/кратък член
незнам, немога, неискам и т.н.
грешно двойно Н (напр. особеННо)
от къде, на къде, до кога, до преди, на вън и всички други подобни словосъчетания, които се изписват слято
който и които да се използват като взаимозаменяеми
конкурентНоспособен
двойНствен
фризИОр, асансИОр, шофИОр и т.н.
евентОално

Фрапиращи грешки, които срещнах наскоро:
меньо
фольо
вООбще
предстоЙ
зъПки
във вкъщи

Има и още, но в момента не се сещам за други.

Последна редакция: сб, 02 юли 2022, 12:08 от didivid

# 5 184
Съжалявам, че не направих скрийншот, но много се смях. Готварска група във фейсбук, пост: "Дайте идей за салата", отговор: "С какви продуктий?" Joy

# 5 185
Съжалявам, че не направих скрийншот, но много се смях. Готварска група във фейсбук, пост: "Дайте идей за салата", отговор: "С какви продуктий?" Joy
Надявам се, че отговарящият е проявил сарказъм. 🤣

# 5 186
Доста се впечатлих от "меньо". Така и не разбрах какво означава в случая и кое трябва да е правилното?🙂 Обаче много сладко ми напомни, че малката казваше през първите си години "меньо" вместо "мечо".🥰 В случая обадя просто не успявам да се сетя коя дума се замества с "меньо"...🙂🤔
В изречението "Общо, 123 човека." трябва ли да има запетая?
Има ли цвят..."свежозелено"?🙂

# 5 187
Меньо-меню 😄

# 5 188

В изречението "Общо, 123 човека." трябва ли да има запетая?
Има ли цвят..."свежозелено"?🙂

Запетая не трябва да има,а 123 в случая трябва да е изписано с думи /мисля аз, без да съм абсолютно сигурна/.
А след като има убито зелено, тревисто зелено, защо да няма и свежо зелено. Stuck Out Tongue Winking Eye

Последна редакция: сб, 02 юли 2022, 16:19 от W

# 5 189
Ха ха, ДХЗ, наистина ли! Дори не ми хрумна!🤣

Общи условия

Активация на акаунт