Често срещани правописни грешки

• 544 880
  • 14 238
  •   1
Отговори
# 14 220
  • софия
Два броя, които имам при мен:

Хубави рецепти имаше. Доста години излизаше.
А после медиите не обучавали! Като го виждаш написано, не се замисляш, че не е правилно.

# 14 221
Да, така е.

# 14 222
Доста думи се произнасят и пишат погрешно – отвертка, лайстна...

При горните две думи би следвало при следваща редакция на правописния речник Т да отпадне, какъвто е случаят с Д в сърце.
Езикът по естествен път търси начин да опрости говора, особено когато става дума за струпване на съгласни.

Когато се правят промени* обаче, е хубаво да са последователни и логични.
Сега напр. след последните промени турската дума айрАн, стана айрЯн, но байрАк остана така.

*Промени, обусловени от езиковия развой, имам предвид, не от масовите грешки.

Последна редакция: чт, 09 окт 2025, 16:10 от SamoDiva

# 14 223
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Лайс(т)на не мога да коментирам, но отверТка идва от върТя, отвърТам, защо смятате, че трябва да отпадне Т?

Промяната на двуцифрените много ме дразни. 
от петнадесет стана петнайсет, от тринадесет на тринайсет, а аз не виждам никаква логика или основателна причина за това.

Предишният  вариант беше логичен - три над десет = тринадесет, пет над десет = петнадесет...

# 14 224
  • Пловдив
Защото никой не го произнася. Както е отпаднало Д от "сърДце". Wink

П.П. Не бях видяла горния пост, явно сърдцето е примерът, за който всички се сещат.

Иначе вкъщи като се лигавим, казвам "отврътка".

# 14 225
Мен „четиресет“ ме ужасява. Никога няма да го напиша или произнеса така. Ще си пиша упорито старомодното „четиридесет“ и това си е.

# 14 226
Лайс(т)на не мога да коментирам, но отверТка идва от върТя, отвърТам, защо смятате, че трябва да отпадне Т?

Лайстна е заемка от немски - Leiste.

Разбирам доводите ти - при отпадане на съгласни ще е по-трудно да се проследи етимологията или се орязва коренът на думата (като при отвертка), но това са нормални процеси.

И думата кокиче се е видоизменила много, докато придобие този вид.

Идва от kar çiçek на турски - снежно цвете. Te имат обаче други думи за кокиче.

Пак примера за сър(д)це, от среда.
Все пак продължаваме да казваме сърДечен.

# 14 227
от петнадесет стана петнайсет, от тринадесет на тринайсет, а аз не виждам никаква логика или основателна причина за това.

Мен „четиресет“ ме ужасява. Никога няма да го напиша или произнеса така. Ще си пиша упорито старомодното „четиридесет“ и това си е.
Престъпно е това, което правят с правописа на числата.
Да се съберем на протест? Или да ги причакаме някъде в тъмното? Аз съм съгласна и на двата варианта.

# 14 228
Айрян си е бил с я. Сега се наложи и айран, защото явно само една фирма има право да ползва айрян с я.

# 14 229
Точно обратното. Винаги е било айран, сега се превърна в айрян. Simple Smile

# 14 230
Айрян си е бил с я. Сега се наложи и айран, защото явно само една фирма има право да ползва айрян с я.

Аyran е турската дума.
На български е мътеница, но не е баш същото. Но и айрянът не е като турския - те го правят с газирана вода.

На български до последните промени съгл. правописните норми се пишеше с А.
Това не пречеше на мнозина, вкл. производители, да го пишат с Я. Аналогично в много заведения предлагат сЪрми.

Вече е правилно да е с Я.

Няма как редова дума да бъде запазена марка.

ЪПСУРД, СкандаУ, Штъркел и подобни вече сме обсъждали, но там случаят е друг.

# 14 231
Скрит текст:

Престъпно е това, което правят с правописа на числата.
Да се съберем на протест? Или да ги причакаме някъде в тъмното? Аз съм съгласна и на двата варианта.
Аз съм съгласна. Да направим протест пред БАН. Предлагам всеки да държи плакат с това, от което се възмущава. Аз ще бъда с "моята колега".

# 14 232
Аз не ща протест. Нищо не е останало от ентусиазма вече.
Предпочитам по тъмното. Мога и сама да изкарам акъла на някого.

# 14 233
Поредната сгрешена дума - джепчий, богът на крадците.

# 14 234
Поредната сгрешена дума - джепчий, богът на крадците.
Аве, Джепчие, тези, които ще крадат, те поздравяват!

Общи условия

Активация на акаунт