Често срещани правописни грешки

• 548 341
  • 14 288
  •   6
Отговори
# 14 265
  • Sofia
В "джепчий" повече ме притеснява п-то.
Често срещам "мерише" – много ме дразни. Друго масово ми е училищА, ударено накрая, особено от учители и други в бранша.

# 14 266
  • Варна
О, няма проблем, cabochard! Това е още един пример колко полезна е темата.
И пак от така наситената с правописни грешки друга тема :  със фъстъци, незнам,

# 14 267
  • Пловдив

Така ами, как ще прикачват цяло село някъде си...

# 14 268
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Е, не знаем дали за прикачване (на вагони) или за прекачване (на хора) става въпрос.
Скрит текст:
БДЖ на някои гари прикачва вагони към вече формирани композиции. Може това да са имали предвид. Има влакове, които са комбинирани от/към например Бургас и Варна. Вагоните от едната композиция се прикачват, или разкачват към другата на някоя от гарите от южната страна на Стара планина - Карнобат или Синдел, не помня точно. Между София и тази гара се движат като един влак.
Не знаем дали на село Крумово не става такова прикачване на вагони.
Разбира се, може да става въпрос не за прикачване на вагони, а за прекачване на пътници (от един влак на друг или между автобус и влак), което е по-различно нещо.

# 14 269
  • Пловдив
Да, вярно, че теоретично може да е и прикачване на вагони, от текста не личи. Крумово е мястото, откъдето започва отклонението за Асеновград, и в някои от часовете влакът Пловдив - Асеновград е с прекачване - до Крумово си с влака за Свиленград и там се прекачваш, което създава неудобство, и според мен това имат предвид. Но да, само по текста може да е и на вагони.

Последна редакция: чт, 16 окт 2025, 10:56 от Магдена

# 14 270
Поредният абсурд с несъгласуване по род, щото... вероятно и авторът не знае защо. Вече е епидемия:
Почина директорът на Националната търговска гимназия - д-р Петя Герасимова.
........
Според публикацията на Иванка Киркова, директорът е починал днес, а причината за смъртта й е тежко заболяване.

Даже не ми се коментира.

# 14 271
Първото изречение приемам за правилно. При второто, вместо "директорът",можеше да е "тя" или фамилията. Всъщност е починала жената П.Г., а е била и директор на гимназия. Специално при "директор", на мен не ми звучи добре "директорка".

# 14 272
  • на последния етаж
Поредният абсурд с несъгласуване по род, щото... вероятно и авторът не знае защо. Вече е епидемия:
........
Според публикацията на Иванка Киркова, директорът е починал днес, а причината за смъртта й е тежко заболяване.

Даже не ми се коментира.
Боже, боже, това е направо гавра с езика. Sad

# 14 273
Първото изречение приемам за правилно. При второто, вместо "директорът",можеше да е "тя" или фамилията. Всъщност е починала жената П.Г., а е била и директор на гимназия. Специално при "директор", на мен не ми звучи добре "директорка".

Разбира се, че първото изречение е правилно. Цитирах го, за да е напълно ясно за какво става въпрос.
И да, има много начини да се конструира смислено изречение без думата директорка, ако личният ни езиков усет не я приема. Вместо това се конструират абсурди...

# 14 274
  • Пловдив
Вече се среща често комбинация от дума за професия, занимание или длъжност в мъжки род и причастие в женски. Също и момиче + причастие в женски. И аз се бунтувам, но...
В последната тема, където се развихри скандал дали са морални изроди потребителките, имащи забележки към материала на Тина Ивайлова за учителката, заподозряна за блудство с дете, беше зададен въпрос дали случайно не искат да кажат, че "журналистът е толкова добра", та успява да манипулира зрителите.
Скрит текст:
Не, като казвам "заподозряна", не твърдя, че не е тя, че не е извършено или че такова престъпление не е нещо особено.

# 14 275
........

Даже не ми се коментира.

Бях задавала въпрос в тази връзка до Езикови справки.

Те говорят за логическо съгласуване, дори и да звучи граматически странно.

# 14 276
  • Пловдив
На мен лично "съдия Дамянова", "адвокат Пеевска", "доктор Иванова" и т.н. ми звучат като цели съчетания в женски род, подобно на "госпожа Дамянова" или "сестра Радева". Езиковите ми настройки не се бунтуват срещу тях,* както срещу "тази съдия", "директорът е починала" или "докторът/лекарят" е предписала".

"Съдията се произнесе и никой не ГО прекъсна" според мен, независимо от пола му.

______

*Уточнявам, понеже май не се разбира съвсем какво съм искала да кажа: езиковите ми настройки не се бунтуват срещу изречение от типа "съдия Дамянова е постановила решение". Бунтуват се срещу "съдията е постановила решение". И аналогично за другите. Съдия, доктор и т.н. + женско име го схващам като едно съчетание от женски род; без име - от мъжки, дори за жени.

Последна редакция: чт, 16 окт 2025, 14:56 от Магдена

# 14 277
Изобщо не ми е странно "съдия Иванова". Виж, "хирургинята\
хируржката Иванова", "културоложката Петрова" и подобни - да.

# 14 278
Изобщо не ми е странно "съдия Иванова". Виж, "хирургинята
хируржката Иванова", "културоложката Петрова" и подобни - да.

Съдия Иванова, адвокат Петрова и подобни са граматически и логически издържани.
За хируржка и хирургиня въобще не става въпрос. Не вярвам на някого да му звучат добре. Самата дума хирург никога не се използва в такова съчетание, дори в мъжки род. Не казваме Хирург Иванов ще излезе всеки момент. или Офталмолог Димитров ще Ви прегледа веднага. Използваме думата, която се ползва и за обръщение - доктор.

Тук говорим за съчетания като директорът е починала, моделът е висока и други езикови манджи с грозде.

# 14 279
Aз съм склонна да пренебрегвам правилата за сметка на логика и най-вече яснотата на изказването. Казвам си и директорка, и съдийка, защото това носи еднозначна информация.

Общи условия

Активация на акаунт