Раждане в Майчин Дом - София (5 тема)

• 56 231
  • 830
  •   1
Отговори
# 195
Като отидох в родилното на два пъти ми се скараха, докато чаках да получа разкритие, че седя... трябвало или да лежа или да стоя права, една лекарка каза, че за първи път виждала някой да ражда седнал... а на мен си ми беше добре, и доколкото знам, важното е как усещаш тялото си... но както и да е, всичко мина успешно

# 196
Ами аз просто споделям как стоят нещата в Майчин дом от моя гледна точка. Не съм разсъждавала как би било най-правилно и най-добре. Тези неща са доста субективни.
Просто за мен Майчин дом е болница, в която раждат изключително тежки случаи от цялата страна и хората са концентрирани да си свършат работата -- живо и здраво бебе и жива и здрава родилка за тях е добър изход от едно раждане. това, че на родилката не й е било комфортно или пък пъпната връв не е спряла да пулсира, не мисля, че много би ги затрогнало. Ако на някой това не му допада, той може да се опита да реформира майчин дом,  да превъзпита лекарите, или да не ражда там. Може пък да си намери лекар, който би се съгласил да я остави малко по-дълго. Имам доста лекари в семейството си и вече си представям техните физиономии...
Лично за мен тези неща са сравнително маловажни, и заради това отново избирам да раждам там. За момичето може да са важни, но именно там е по-трудно да се случат.  Има други болници, в които ще й е комфортно и ще й оставят пъпната връв да пулсира и ще я глезят. Но там пък няма други неща. И вече човек сам си избира, в зависимост от приоритетите.

# 197
Съгласна съм. В деня, в който раждах, имаше 10 планирнаи секции и още няколко спешни. Всички случаи бяха тежки - жени в близнаци и тризнаци, жени с ХЕЛП синдром и прееклампсия, жени с паднали тонове на бебетата в хода на нормално раждане, с диабет, с тромбози, с преждевременни раждания и т.н. В реанимация раздвижваха на 8-ми/10-ти час, само за да могат да настанят следващите родилки. Ежедневието в болницата наистина е пълно с всякакви случаи. И за секунда не съм се усетила некомфортно и несигурна там.

# 198
  • Бургас
Според СЗО здраве е  не само физическо, но и психическо състояние. Явно съм някакъв непоправим оптимист,но като гледам коментарите, че ви стига да излезете живи от там и нищо друго... Май е по-добре да спра да коментирам. Мислех, че проблема е предимно в персонала, но явно е взаимно с пациентите. Хубава вечер!

# 199
Длъжна съм да не се съглася обаче... Защо професионализмът и опитът автоматично трябва да изключва останалите неща, които също са си нормални. Нормалното отношение, както и всяка жена да се чувства сигурна и конфортно е лично нейно право. Би трябвало това да се случва и без да плащаш в частна болница, но за съжаление не се случва. За мен не е нормално да те вържат за лвглото, да се страхуваш, да не ти дават да пиеш вода и т. Н....  Но нещата ще си продължават така, докато жените не го изискват.
Два пъти съм раждала в майчин дом. Не са ме връзвали, не съм се страхувала, не съм получавала лошо отношение. Даваха ми и двата пъти да пия водя, втория път лекарят дойде и ми даде вода. Насърчаваха ме да съм клекнала почти до края, да напъвам клекнала, да съм в удобна за мен поза, бях в тъмна стая. Може да си донесеш топка ако искаш, ще можеш да си я ползваш.

# 200
Според СЗО здраве е  не само физическо, но и психическо състояние. Явно съм някакъв непоправим оптимист,но като гледам коментарите, че ви стига да излезете живи от там и нищо друго... Май е по-добре да спра да коментирам. Мислех, че проблема е предимно в персонала, но явно е взаимно с пациентите. Хубава вечер!
А ти защо реши, че психическото състояние на някой е било нарушено?

# 201
  • Бургас
Ами вие явно сте били с избор на екип или просто сте изкарали късмет. Присъствала съм на всякакви брутални неща, за да говоря така.но не смятам да ги споделям, за да не плаша никой. Просто съм млад специалист и явно все още съм далеч от великите лекари и тяхното поведение.

# 202
В момента съм в МД, 4-ти ден, а вчера родих секцио. Нямам думи да опиша колко е прекрасен персоналът в Родилна зала и по етажите. Не съм получавала негативно отношение, а напротив. Всички са усмихнати и обясняват всичко. Може би е до подход с персонала. За тези за момента 4 дни, нищо не ми беше отказано. Смея да кажа, че дори са ме глезели.

# 203
Ами вие явно сте били с избор на екип или просто сте изкарали късмет. Присъствала съм на всякакви брутални неща, за да говоря така.но не смятам да ги споделям, за да не плаша никой. Просто съм млад специалист и явно все още съм далеч от великите лекари и тяхното поведение.
Прочети по-нагоре, бях без избор два пъти, имам доста познати родили без избор на екип в същата болница.

# 204
Aз не искам "тип био веган дула раждане", а искам нещо нормално и елементарно. Не мисля, че да искаш да ти сложат бебето върху гърдите веднага след раждане е някаква уникална екстра и изгъзица, а нещо съвсем нормално за първите секунди, които преобръщат света на това малко човече, стояло 9 месеца в утробата. Следя се в Надежда, за раждане ми искат 2500лв, извън това, което покрива касата. Затова се преориентирам. Още повече, че аз съм редовен данъколплатец и не мисля, че като искам нормално отношение в една държавна болница - искам много Wink  Затова и изрично отбелязях, че въпросът ми е насочен към идеалния сценарии, в който няма усложнения. Както и да е Wink

# 205
Нали това ти казвам, слагат бебето на гърдите ти в момента, в който излезе от теб.

# 206
Аз имах същите желания и очаквания - да ми дадат веднага бебчето за малко, отложено клампиране и т.н. Бях избрала екип (следях се при доктора от 4 месец още). Говорихме, че това е важно за мен и искам да стане по този начин. Наложи се да родя секцио по медицински причини, но въпреки това ми каза, че няма проблем за тези неща, които искам. Въпреки това не ми дадоха бебето, а само ми го показаха. Не мисля, че и клампирането отложиха, тъй като от първия плач до показването му на мен мина много малко, може би секунди. Аз попитах няма ли да ми го дадат, но ме отрязаха, а нямаше усложнения при него, нито при мен. Така че дори и да имате уговорка, не винаги се спазват за съжаление Sad Истината е, че ми беше гадно, че нещата не се получиха точно както исках още изначално (тъй като исках да раждам естествено), но бързо ми мина като си видях малкото слънчице ❤
Иначе съм абсолютно съгласна, че това не са някакви ненормални неща и трябва да се практикуват навсякъде, без изрично да се изискват и едва ли не да се молим за тях...

# 207

Съгласна съм, че трябва не само сигурност, но и комфорт да се осигурява. В Бг сигурност получаваш в МД, комфорт в надежда. Разбирам всички, които раждат в частни болници, но ако се върна назад пак бих родила в МД само и единствено заради доктора, тъй като другаде не оперира и заради неонатологията. Важно е да си сигурна, че ако нещо стане си в ръцете на най-добрите, а не да гледаш комфорта си, в крайна сметка по-комфортно е да си здрава на гадно легло, отколкото болна на хубаво, макар че в частните болници каот видят проблем и веднага местят в МД. И да в МД акушерките са гадни, стаите са гадни, храната е гадна, системата е ужасна НО родилна зала е на топ ниво и лекарите в МД са едни от най-добрит3 в Европа, особено за секциото, тъй като на запад лекарите нямат голям опит със секциото, особено в Англия може буквално да те убият. И повярвай ми това че не са сложили детето ми на гърдата не означава че го обичам по-малко или то мен. В крайна сметка то си няма никой друг освен теб и ти си целия му свят. Това е просто едно раждане, бъди лоша майка и не се грижи за него като хората, пък нека са ти го сложили на гърдата в първата секунда.

# 208
Аз честно казано лошо отношение не видях в МД, даже напротив повечето бяха много мили (изключение правеше една акушерка, която остро ми влезе, но получи същото в замяна и съответно смъкна гарда...). Стаята ми беше много прилична, миеха два пъти на ден. За храната не мога да кажа, тъй като не съм яла от нея.
Аз също предпочитам сигурността (моята и на бебето) пред комфорта или лукса на частните болници, но всеки сам си преценява.

# 209
Аз пак ще отбележа и ще се повторя, потретя за нз кой път, отношението в операционната, в спешното, в реанимация та, на 7ми етаж е супер. Лично аз си бях като приятел с лекари, акушери, анестезиолози, мед. Сестри и тн. За съжаление има липса на кадри и това понякога измерва, както във всяка работа.
В реанимацията за нощна смяна дойде една много мила, симпатична и млада мед. Сестра, с която аз и останалите момичета си имахме сигнал за през нощта, ако ни се пие вода или ни боли или искаме нещо, страшно отзивчива беше. Живи и здрави след години пак ще се върна там на 100 %.

Общи условия

Активация на акаунт