Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Грета - за или против

 • 51 916
 • 2 433
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 9 872
Спорно е  затоплянето и поради какви причини става.
Може дае  смяна на полюсите на дневен ред ,бивало  е.
Не искам едно дете, което разбрах , помни всичко и не знбравя нищо, тоест може да научи наизуст с едно прочитане текст и да го възпроизведе,(това само в книгите съм срещала) но не искам то да ръководи света, прецедент е  и  на тази ми възраст не вярвам да е съзнателна дейността му, по-скоро е както казват повечето хора -използвано дете.И когато слезе от гребена на вълната  които го харесват -детето и явлението ,дали ще го утешат?Защото все ще  излезе от употреба един ден.Прекаленото увличане по нещо ,дори кауза като тази  е плашещо.
Иначе светът има нужда от спасяване ,заради нас , човеците и нашето потомство, намесата ни в природата трябва да се ограничи.Да си чистим оцапаното , да не цапаме  като начало.Много са се радвали на пластмасовите  опаковки от всякакъв вид, няма да тракат буркани , няма да влачат торби, дават ти навсякъде, но скоро се стига да не е за радост , то е Грета  е такава опаковка на проблем...не решава проблема.

# 16
 • Пловдив
 • Мнения: 8 287
Грета ли конкретно помни всичко?
Щото общо за Аспергерите вървят някакви митове, но не мисля, че те всички помнят всичко и научават текст с едно прочитане.
А, да - и тя не е дете (вече не е - не помня кога точно започна това с неходенето на училище всеки петък), по-горе потребителката я нарича "активистка", и тя си е такава. 16 са почти 18, а 18 е възрастен човек, нищо, че за някои 20-годишните са деца, а 35-годишните - младежи.

# 17
 • Мнения: 23 520
В момента е непълнолетна, съответно - дете е.
Дали и кога ще стане пълнолетна е без значение. Който я нарича дете си е напълно прав.
Думата "активист" не е обидна, по принцип и ако се ползва по предназначение е също правилно употребена.
Обидните определения и квалификации обаче нямат място нито по отношение на това момиче, нито изобщо в публичното пространство.

# 18
 • Мнения: 3 310
Ще залезе скоро.

# 19
 • Пловдив
 • Мнения: 8 287
Аха, а когато пълнолетието е настъпвало на възраст 21 години, тогава и 20-годишните са били дечица едни такива мънички.
Очевидно знам кога човек става пълнолетен и нямам предвид дете по смисъла на Закона за закрила на детето, примерно. Тази дума не е непременно законово потятие, нито е правен термин, а се е появила в нашия език по-отдавна. Към края на пубертета не си дете. "Активистка" не е обидна дума, а е дума, която се употребява за възрастни и съзнателни хора и в случая е противовес на "използвано от големите хора детенце".

# 20
 • Мнения: 23 520
Дали на някого дадена възраст му пасва или не на личните определения е без значение. Точно за това има унифициране и официално значение на понятието - за да не си твори всеки каквото му падне. Непълнолетните са си деца.
Деца и млади хора по принцип много лесно могат да бъдат направлявани за какви ли не цели, затова и често се ползва, вкл. и от родителите си, за реализацията на какви ли не цели.

# 21
 • София
 • Мнения: 50 227
Синдромът на Аспергер е разстройство, при което има определени аутистични поведенчески симптоми, но интелектът и речта са в норма. Страдащите от него нито са извънземни, нито са ангели, неспособни да лъжат ("неспособността за лъгане" при аутизма я свързват с често срещаната при аутистите неспособност да се погледне ситуацията най-буквално от страната на наблюдателя, тоест на трето лице, различно от говорещия, а не с морална възвисеност, по-голяма от тази на останалите хора), нито са непременно наивници. Нито пък са луди. Колкото до Грета, няма как да съм за или против Грета, Пенчо или Драганчо, но не се интересувам и впечатлявам особено от изявите и, всеки прави каквото може за каквито каузи намери за добре, не е само Грета. Ясно, че нейната кауза е доста високо на гребена на вълната на модата на каузите в последните години и това не е заради нея, по-скоро е част от причината за известността и.
Предполагам, че и тя, и родителите и, които и да са те, вярват в онова, което проповядват.
Иначе природата без съмнение има нужда от пазене, тоест ние вероятно имаме нужда от пазенето и, но не знам дали Грета предлага най-добрия, да не говорим за най-работещия начин.

чакай, никой тук не е писал негативно. Аз написах за неумението за лъгане, защото беше по-достъпно като описание. Да, интелектът е ок, речта почти, но именно това, което е вторият етаж на езиковото разбиране и изразяване е това, което ги затруднява до някаква степен - приемат нещата повече буквално, затова до някаква степен не лъжат и дори може да се каже, че изглеждат наивни. А тъй като родителите са най-близките им хора, то съвсем приемат нещата за чиста монета.  Моралът е въпрос на конвенция между хората.

# 22
 • Пловдив
 • Мнения: 8 287
Не, бе, уточнявам само, че според мен тя нито е използвано наивно дете, нито е ангелче с мисия да ни облагороди, а е горе-долу обикновено младо момиче с популярна кауза, което момиче стана известно. Не съм възразила на някого конкретно.

# 23
 • София
 • Мнения: 50 227
Използвана е дотолкова, доколкото се залага на това, че е непълнолетна официално и че е с диагноза, която предизвиква у хората съчувствие, и трето е използвана от родителите се и техните колеги. Ако беше примерно млад мъж, пълнолетен и съвсем обикновен, досега щяха да го арестуват за подобно поведение на официален форум. А този образ е тийн-образ, на всичко отгоре и навява мисъл на човек с увреждане, който не е отговорен за това, което прави. Никой няма да я арестува, както и да се държи, нито ще заведе дело срещу нея. Но който е планирал и организирал всичко е доста добър, определено има ефект върху много хора, както се видя.

# 24
 • Пловдив
 • Мнения: 8 287
Цитат
Ако беше примерно млад мъж, пълнолетен и съвсем обикновен, досега щяха да го арестуват за подобно поведение на официален форум.
Хаха, може.  Grinning  А може и да зависи от това, каква подкрепа има този хипотетичен мъж сред хората на международния форум и сред обществото изобщо. Wink
То аз и не знам какво е било поведението на Грета, де. Видях само заглавия, че някой и бил взел детството, но горе-долу си представям.

# 25
 • Мнения: X
Силно препоръчвам на коментиращите "диагнозата" на "болната" Грета да изгледат интервюто с нея в The Daily Show with Trevor Noah. Освен, че е много сладка, въобще не личи да има затруднения с речта дори на чужд език, нито да не различава сарказма или пък да няма чувство за хумор.

# 26
 • София
 • Мнения: 50 227
Тя и да ги подпали, пак ще излезе жертва и ще получи минимална присъда.
Доколкото видях по снимка е била гневна.

Сещам се за Втората световна война - страхливците са избутвали напред децата с идеята, че врагът няма да посмее да стреля, а всъщност са искали да спасят собствения си живот.

# 27
 • Мнения: 3 310
На мен не ми е сладка, точно обратното. И диагноза има, няма нужда от кавички.

# 28
 • Пловдив
 • Мнения: 8 287
Физически и на мен не ми е сладка, по-скоро умерено невзрачна, но това няма общо с темата. За другото не знам.

Андариел, относно "използването" - човек може не само да бъде използван от други хора за... преден пост (ли е думата?) като предизвикващ по-благосклонно отношение, понякога може и сам съзнателно или не да се възползва от това. При нея не твърдя, че става дума за съзнателно възползване, разбира се.

Последна редакция: вт, 24 сеп 2019, 15:11 от Магдена

# 29
 • Galaxy 13197853088
 • Мнения: 2 401
Чудесно момиче е.
Прекрасен пример.

Общи условия

Активация на акаунт