Грета - за или против

• 65 799
  • 2 436
  •   1
Отговори
# 210
Това с яхтата наистина ме издразни - и взела награда редом с хора, които наистина я заслужават. Явно щом си Аспергер и ти дават една награда, ей така , за утеха....
Не е по темата, но бих ви препоръчала един сериал - казва се Лилехамер. Много смешен и се виждат обществените настройки в скандинавските държави. Може би чрез него ще разберете и усетите доста неща за Грета. Гарантирам, че ще се смеете с глас и ще станете свидетели на още по-изчанчени ситуации и същества.

# 211
  • София
Какво специално има в родителите й? Майка й е оперна певица, баща й актьор, дядо й режисьор, като никой от тях не е особено известен.

Е, сега със сигурност ще станат много, ама много известни. По-важното е, че сцената ги влече, професионално има кой да режисира и да играе и да научи девойката да играе. Имат си хората семейно реалити по техен сценарий, какво сега! И сума народ се върти около тях. Винаги съм се чудела колко стадно трябва да реагират доста хора, за да търпят щуротиите на други.

# 212
  • София
А така, Сирен, който е учил медии и пр, веднага се усеща за какво става въпрос.

# 213
Майката на Грета, Малена, казва в своята книга Scenes from the Heart, че имат следните диагнози в семейството:

- Грета -  синдром на Аспергер, обсесивно-компулсивно разстройство (OCD) и селективен мутизъм.

- по-малката сестра на Грета, Беата, - синдром на нарушение на вниманието с хиперактивност (ADHD), характеристики на синдрома на Аспергер и опозиционно предизвикателно разстройство (ОПР)

- майката Малена твърди, че тя също е със синдром на нарушение на вниманието с хиперактивност (ADHD)

Обсесивно-компулсивното разстройство, също ананкастно разстройство е разстройство, свързано с тревожността, характеризирано от недоброволни натрапчиви мисли. Когато страдащият започне да приема тези натрапчиви мисли, тогава започва да развива тревожност, основана на страха, че нещо лошо ще се случи. Страдащият чувства, че принудително трябва да извършва ирационални, отнемащи време действия, за да отстрани тревожността. Съществуват икономически загуби, защото отнемат много от времето на болния.

Тук едно интервю на Грета, в което разказва за всичките си диагнози
https://www.expressen.se/tv/nyheter/greta-thunberg-om-jamstalldh … en-med-diagnoser/

Резюме на книгата на Малена Ерман, която книга между другото излезе няма и месец след като Грета започна стачките. Whistling

Книгата е автобиография на семейството, в което подробно ни се разказва за диагнозите в семейството на Грета.
https://ackerfors.se/malena-ernman-svante-thunberg-scener-ur-hjartat/

# 214
Всички тия разстройства едно време са минавали за неокършено детенце-темерут, дето трябва да му се покаже как се живее или да ходи да пасе патките. Опозиционно-предизвикателно разстройство на народен език е неприятно хулиганче. Селективен мутизъм - мълчи като пукъл и не се усеща.

Изобщо все състояния, които едно здраво общество би коригирало. Къде мило, къде с малко или повече натиск. Ма не да ги диагностицира и да ги кътка.

То и ние като деца сме имали селективен мутизъм да мълчим от притеснение или да изключваме. Ако бях родена в 21 век, щях да имам 15 диагнози. И аз съм била малко хулиганче, и аз съм мълчала, че и етикетчета ме дразнят, ма никой не ме е пратил на терапии. Израства се, ако около себе си имаш общество и изисквания и ако не ти се обръща внимание на кривините.

# 215
А отлепването на етикети от бирени бутилки какво разстройство е? Щото го имаме в семейството.....
"Мутизъм" - проста да падлудееш, ама наистина.

# 216
ОКР. Наистина. Да не търпиш етикети си е наследствено. Аз говоря за етикети на врата на блузата и стържещи материи. Сега го водят сензорно-интеграционно разстройство, заедно с това да не понасяш бучки в храната.

Тия разстройства са поведения, които никой не е коригирал. Не е сменена средата, похватите, напротив, детето се пази от много неща и не може да си калибрира реакциите и поведенията. Ако е на зор, много хубаво ще престане с опозицията и няма да има време за ОКР.

# 217
  • София
ние не знаем дали все още тези диагнози са валидни.
Интересно, кога ли мълчи?

# 218
Преди минути ми попадна нещо ,дето заслужава кауза.Бихте ли се отказали от козметика ,произведена с експлоатация на деца? Защото е нещо осъществимо , вярно ,не чак толкова глобално като  спасение на земята.
https://www.vesti.bg/vdyhnovenite/zloveshtata-majka-koiato-porob … decata-si-6100029

# 219
Няколко интересни точки. Да се хвалиш, че си Аспи или Спърджи доскоро беше похват на крайнодесните блогъри. Спърджи е при айтитата, които лесно проявяват симптоми, особено след бач-маратон. Сега изведнъж стана суперсила,подкрепяна от левите.

Според една психоложка за доста деца се търси диагноза, за доскоро смятани за нормални детски кривини. Тя ги диагностицира, че "страдат от детството си".

When these parents come to Siegel, they get a surprise: She diagnoses their children as suffering from childhood. “We see a lot of diagnosis-of-childhood kids, whose parents have never set limits, plus kids who are temperamentally difficult to raise.”

И така вместо трудното дете да се поставя в ситуации, които му подобряват поведението, то се вкарва в една писта, от която става все по-Аспи.

http://nymag.com/news/features/autism-spectrum-2012-11/index3.html

# 220
Боряна, естествено, че веднага ще се откажа, но ти наистина ли публикува тази глупост? 😂 Става дума за слюда, чийто най-голям производител е Китай, следван от Финландия, където едва ли работят индийчета.

Не мога да повярвам, че цитирам 16 годишно дете, но и аз като Грета ще кажа, че ако човек може да направи едно единствено нещо за да допринесе за подобрение, то е да се информира.

# 221
ние не знаем дали все още тези диагнози са валидни.
Интересно, кога ли мълчи?

Кога нема зрители.

Днес ОКР кой ли няма. Кат' зимна ОВИ е.
...
И всеки се има за информиран. Ето, Грета не прави изключение.
....
От толкоз плява и общи приказки човек може да се удави.
Добре е, наистина, че повечето народ, вкл. и децата, си гледат работата.

Последна редакция: ср, 25 сеп 2019, 22:33 от Judy

# 222
виц “ В магазина има ли още бройки от био пълнозърнести макарони от лимец . Продавачката пита  колежката “
– Пено има ли още от макароните за ненормални?

# 223
  • София
Брей, какви манипулатори излязоха цялата фамилия! Щом има кой да им вярва...

# 224
Ами патки сме, вярваме. Добре, че има будни хора като вас, които да дърпат човечеството напред, че не знам къде щеше да е иначе.

Общи условия

Активация на акаунт