Грета - за или против

• 65 828
  • 2 436
  •   1
Отговори
# 270
Гледам доста хора говорят да се садят дървета. Но и това не е решение, има доста примери, в които изкуствено създадени гори отварят повече проблеми. Примерно нападат ги паразити, или почват пожари. Или дърветата "изпиват" водата на региона, щото едно дърво пие адски много вода.

Та балансът е някъде по средата. В БГ тъжното е наистина обезлесяването на локално ниво. Но има и горски екосистеми, които наблюдавам в последните 30 години и са си много здрави - Родопите около мен са яко обрасли с непроходими гори. Имаше едни влажни години и буквално пред очите ми от тънки дръвчета и храсталак израсна доста сериозна гора.

За мен дебилното е ровене за метали на иначе чисти места; ровене на Бакен формацията в Северна Америка на територията на САЩ и Канада (впрочем ровенето почна след насърчаване по време на мандатите на Обама). Виждала съм какъв пейзаж остава след добив на петролни пясъци, лично съм се катерила по пирамида от отработен пясък, още мазен и се пали спонтанно.

# 271
Аз , както казах, се съмнявам, че лидерите дълго ще й мълчат..тя няма кой знае каква обосновка, освен страхът и паниката (които са извън нормата според мен). Ще поотмине истерията около спасителката Грета и ще я поставят на мястото й.

# 272
  • София
И на мен ми се струва, че покрай всичките еко-инициативи и описания колко катастрофално е човешкото поведение и какво трябва да правят децата, за да не умре планетата и ние заедно с нея, е вменяване на чувство за вина и предизвикване на тревожност и страх. Особено за децата от градинска и начална ученическа възраст тази тревожност се добавя и към естествената за възрастта. Нещо като внушение "ако не правиш ....., то замърсяваш или не пази планетата и утре няма да има къде да живееш".

# 273
Не, въобще няма затопляне, учените си измислят, важното е какво пише в скандинавските саги.

От НАСА:

https://climate.nasa.gov/climate_resources/9/graphic-earths-temperature-record/

# 274
OK, да кажем, че си в Албърта, Канада, където с големи машини буквално са избръснали гората и копаят петролен пясък. Мазен, черен пейзаж като Мордор.

Грее ли те, че температурата е с 0.025 средни градуса по-ниска или висока? И колко ще бъде след 100 години, когато мазният пейзаж още ще е там? Грее ли те, че може да има едноседмични аномалии на студ или по-топло време? Тя белята е другаде...

# 275
  • София
Да, Чек, това е от 1880. Аз казах - да, има затопляне от 1850. 😉

# 276
Изрови си графики за вековете, за които говориш, сравни със съвременните и пак виж колко топло им е било на викингите.

# 277
Да, а онези по улиците са анимационни герои.
Скептични и консервативни хора има навсякъде, но гнусотии като тук изписаните още никой не е написал или казал.
Онези от улиците са полезни идиоти, без които няма как да мине опитът за нови публични разходи за уж екология.

# 278
  • София
Изрови си графики за вековете, за които говориш, сравни със съвременните и пак виж колко топло им е било на викингите.
Рових. Оказа се, че съществува даже като понятие и съкращение MWP medieval warm period.
Пълно е с графики.

# 279
Затопляне може да има. Докажи, че хората са виновни. Планетата е преминала през хиляди етапи и смени на климата. Никой не ти е обещавал 4 сезона вовеки.

# 280
Да, интересно е дали 1. сегашното затопляне се отчита реално; 2. дали е антропогенно; 3. дали ефектът от него ще е чак толкова катастрофален.

# 281
  • София
Това е все едно в началото на 19 век да се появи някаква група и да обвини парните локомотиви за глобалното застудяване, което е имало тогава!
Обичам историята, статистиката и иронията! 😆

# 282
  • София
Помня как за един момент се вързах на големия шум около една презентация на един син на политик и самият той политик, американец, но му забравих името. той даваше такива графики като цитираните от Чек и внушаваше, че ето, точно хората сме виновни точно тогава да се затопли, то не беше за озоновата дупка, какво ли не. Много ефектен, презентацията също, така комбинирани дребни факти и бомбастични твърдения, че наистина вярваш на представеното. Обаче до един момент, в който започват да излизат наяве глобалните картинки, знанията по география и вглеждането в по-тихите статии и заключения на учените. Сега е същата работа и два пъти една и съща глупост няма да купя.

# 283
Това е все едно в началото на 19 век да се появи някаква група и да обвини парните локомотиви за глобалното застудяване, което е имало тогава!
Обичам историята, статистиката и иронията! 😆

Или дечицата от неолита да бойкотират яденето на мамут, защото родителите им избиват красивата мегафауна до крак и няма да остане за поколенията.

# 284
Има  човешка намеса и  лош  ефект, има затопляне ,замърсяване и какво ли не , изчерпване на   суровини, населението е най-голямо .Но що не почнем от тези неща, рециклиране на отпадъци най -напред ,  замърсяването да се овладее, който каквото прави да оставя след себе си  почистено във всякакъв смисъл, тоест да възстанови природата  поне максимално, това са неща ,за които се говори и действа някъде, защо не навсякъде.Затоплянето ще се подчини на мерките,  ще се овладее , но акцентът е другаде, мерките пак при акцента там.Ако данъкът  е решение, да го слагат и да мирясват.Но покрай всечкото казано против  Гретенизма, май  е  и завладяване на мозъците, мисленето,  тъпизъм ,  и други нещица против човека Та заради кого и какво ще се затрие , му готвят затриване ...А те си мислят да са вечни. Аз си имам теория, като натежим на Земята с глупостта си ,тя ще ни изтръска  най- щадящо и  ще продължи напред без доста от нас. Няма да е утре.То  и без това има теории за други цивилизации преди нашата , може Тя като жив организъм да ги  е изтръскала няколко пъти. И за които  ще рекат че това са фантазии, да , точно като глобалното затопляне са фантазии на други хора , от които съм взаимдствала.

Общи условия

Активация на акаунт