Грета - за или против

• 65 828
  • 2 436
  •   1
Отговори
# 495
Изводът е, че ако хванеш посредствена и евтина, но впечатляваща напитка и шумиш около нея, накрая става голям тренд, който живее свой живот и създава общност. Било е питие за баби, след кампанията вече е за млади и е готино, символ на ла долче вита и се свързва с Венеция, романтика, номадски лайфстайл, космополитност дори. Това е втората вълна на тренда, в англоговорящия свят, след като от 2004 нататък първо продажбите се увеличават в Италия.

И ако хванеш нещо като Грета и правиш същите събития и промотиране, свържеш я с определена символика и създадеш общност, накрая трендът набира популярност и трендът заживява свой живот.

# 496
Сирен, трендовете са малко като твоите постове: колкото повече повтаряш нещо, накрая може и да си повярваш. Не знам, къде е "тренд" "Аперол", това лято попътувах доста и никъде не видях да е такъв (да, не съм била във Варна), но и няма начин да е тренд там където е история.
Номадство и "Долче вита" не виждам, как могат да са в едно изречение. Това са различни таргети (поне за мен).
Не подценявам таргета на супермаркетите до "мента с мастика", точно за "Аперол" си е. Е, определено не е "Хенеси", затова и писах, че тренд и тренд има различни.

# 497
Iza, хубаво е, че пътуваш. Обаче има неща като онлайн маркетинг и дигиталното балонче на хората. Не може да се отрече, че оттам идват доста идеи и трендове. Това, че в реалния свят не ги виждаш днес, не значи, че не генерират милиони и не привличат вниманието на милиони хора.

Аперол е история в Италия, но също така е трендващ таг в италианския Туитър. А от две години се маркетира усилено в САЩ и оттам идва големият тренд и търсене, благодарение на Инстаграм и други социални мрежи.

Твоето са хубави анекдоти, но са само анекдоти. Аз ти давам статистика, продажби, кампании - голямата картинка.

Ако не свързваш номадство с долче вита, може би не си забелязала пътешестващите инфлуенсъри от последните няколко години. Впрочем Аперол май е една от най-фотографираните напитки в Инстаграм. Та Аперол е тренд на активно потребяващите социални медии. И затова е маркер затова доколко човек е склонен да му влияят хештагове.

Та така, виртуалният свят има също толкова реални ефекти и не би трябвало да се пренебрегват като "просто интернет". Просто интернет, ама променя поведението на милиони. И не само за Аперол. Както казах, аз разбирам от дигитален маркетинг и това, че си пътувала по някакви кафета не прави данните невалидни. Впрочем дори в Италия продажбите са се увеличили в пъти, по данни на новия собственик на марката. Това не е ли тренд?

Мента с мастика в България е питие на прослойка, доста далеч от аперола. Не като пари, като отношение към живота. Нещо като главанаци VS умнокрасиви.

# 498
Сирен, аз свързвам "Долче вита" с Фелини, другото, което вероятно имаш предвид е "долче фар ниенте". Номадите инфлуенсъри са друга прослойка, независимо какъв таг си слагат( за справка - шедьовърът на Фелини показва живота на над средната класа). Затова и говоря за различни таргети.
Разликата между човек, познаващ "Аперол" и такъв, който го е видял в Интернет приложение и при трите кифли на съседната маса (с уговорка, че гледа хората, какво си поръчват - за целите на дигиталния маркетинг, разбира се) е, че на първия няма да му направи впечатление. От теб разбирам, че това било питието на умнокрасивите, от кога "кифлите"  са в този кюп?!
Не знам, за какви официални статистики ми говориш, видях линкове на статии. Нормално е популярен бранд да празнува 100 годишния си юбилей. Подобни събития винаги са свързани с по-засилена рекламна кампания, няма нужда да обяснявам, как може да се поддържа тя. (Моля те, акцентът изобщо не беше, колко съм пътувала, а че наблюденията ми не са от тагове.)

# 499
Ти може да го свързваш със старата ми шапка, но Туитър публиката го свързва с Аперол. Говоря за дигитален маркетинг. Там не ги интересува Иза какви въжделения има.

С Грета е същото. Създава се виртуален имидж, който увлича хората.

Аз не говоря за Аперол като такъв, а именно за интернет тенденциите. Защото са важни за въпроса с Грета. И затова давам именно наблюдения от тагове. Защото там е малката, но шумна общност, която може да е малка, но често променя света. Наивно е да мислиш, че ставащото в интернет няма реален ефект, не мести пари и хора, не променя поведения.

Кифлите са вече последната вълна, все едно ваксаджийчето да те съветва да купуваш акции.

# 500
Нямам изобщо идея какво е това Аперол. Разбрах, че е напитка, но ''тренд'' не е, освен може би в 1-2 държави. Никой от познатите и приятелите ми не е чувал думата.

# 501
Добре де, 2019 е, поне за трендващ хештаг не сте ли чували, или това е специализирано знание на интернет маркетьорите?

По отношение на промените в климата - аз пък мога да кажа, че трендът Грета не е нов, че това е историческо нещо, аз знам за него от тийн годините си. Първият ми досег беше с писанията на Карл Сейгън как заради аерозолите ще има "глобално затъмнение", което не се случи. После Ал Гор и сега ми е като дежа вю.

А има хора, за които е ново и "горещо", точно както аперолът за американците. Иза може да е живяла в Италия и това да й е познато, но прави грешката да проектира собствения си опит върху масата хора. Еми съжалявам, има маса хора, които ей сега чуват за Аперол и създават нов тренд, вкл. да е може би най-фотогеничната напитка в Инстаграм.

Точно както хората, дето ей сега чуват за промяна в климата, са най-активни.

# 502
Много добре разбрах още от първия пост, Сирен. За разлика от теб, не съм специлист и по маркетинг, и пак нямам нужда от обясненив. Опитвам се да ти кажа, че и в Интернет от таг до таг има разлика и оттам, върху кой таргет ще въздействат.

# 503
Да де, само че има някои тагове със значително припокриване и единият говори за друг. Абе нещо като да познаеш човека по дрехи и обувки. Като видиш 2-3 тага и снимки, се сещаш за коя групичка иде реч и какво още харесва и следи.

Например повечето, които се прехласват по прайда, се прехласват и по сегашните демонстрации. И тия, дето знаят какво е Kek, те пък тролят Грета.

# 504

На мен ми е мъчно за нея, защото я използват. Диагнозата й поставя ограничения така, че за много неща тя е зависима от други. В допълнение към крехката възраст. Чух интервю с един от най-известните детски психолози в Австралия, в което той твърди, че с нея ще стане като с другите деца-звезди. Ще ''изгори'' и ще се съсипе психически.
И за това ще бъдат виновни единствено родителите й.

# 505
Впрочем има и академични изследвания на феномена за туитър балона. Активните акаунти припокриват хештагове, ако следва един, то най-вероятно следва повечето горещи за деня.

https://www.researchgate.net/publication/258176698_Tweeting_acro … pics_and_politics

И понеже Аперол е международен таг, то е индикатор за припокриване. В смисъл - ако знае какво е Аперол, най-вероятно следва още 10 предсказуеми тага.

# 506
Покрай поста за "изгорелите" деца, се сетих за една американска ученичка. Чела съм историята по-късно и не знам с точности. Писала била до държавния ръководител на СССР и той я бил поканили на посещение в тогаващния Съветски съюз. Момичето след година-две, на 13 години, почива при нещастен случай.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Samantha_Smith
В тази връзка, жалко е деца да плащат политическа цена.

Последна редакция: сб, 28 сеп 2019, 20:05 от Iza_

# 507

Малка подиграфчица за Тръмп.
Всъщност  всяко прекалено, надуто нещо дразни. Хората вече  са информирани и  не се ловят на въдици-къщата ви гори, действайте без да мислите  ми звучи на мен. Да действат като измислят кораби-честачи за океаните ,пълни с пластмаса като преди това  измислят как, да спрат производството  и някъде приемат бутилки срещи 20 ст БГ, автомати.Явно няма как да ги спрат съвсем, но  рециклиране ,намаляване, нещо си да не летят торбички и шишета .Вторични суровини обираха  за рециклиране , но ги закриха , явно не са печеливши дейности и никой частник не ги пое. Желязото падна ,че почнаха да крадат и се снабдяват като рушат за милиони, пак  не става, но още върви там някак.То и не остана за обиране , разбиха здрави халета на завод при нас за желязо. Викат, че  копаят .
  Корпорациите в белите държави и големи заводи се изнесоха,    в Африка напоследък ,че Китай стана скъпо удоволствие. Всеки ,дето се замогне почва да търси    добър живот и  се появяват разни  условности.Някои продадоха на китайци заводите си, ако не друго ,технологиите са им добре дошли и за тях работят вече добри специалисти.Както и до пазари се добраха.
Това набързо от моите скромни(наистина са такива)познания за света.
Просто натискът , врявата винаги дразнят , сякаш те притискат да вземеш  акъл ,последваш, промиват ти мозъка и  по- възрастните , видели нещо от света се съпротивляват и осмиват. Не става с натиска на улицата и Грети. Сериозна политика преди   и след , ама как да стане ,като замърсителите са   властта и  вземат решенията ,диктуват на куклите-политици.Като гледам нашите какви стопани са и  не ми се мисли.

# 508
Покрай поста за "изгорелите" деца, се сетих за една американска ученичка. Чела съм историята по-късно и не знам с точности. Писала била до държавния ръководител на СССР и той я бил поканили на посещение в тогаващния Съветски съюз. Момичето след година-две, на 13 години, почива при нещастен случай.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Samantha_Smith
В тази връзка, жалко е деца да плащат политическа цена.
Не е само Саманта Смит. Ами Катя Личова?
За тези, които не четат руски - и тя е участвала в няколко филма като дете.
Явно големите каузи имат нужда от деца-актьори.

# 509
Други положителни развития - торбичките вече са от дегрален, има по-малко летящи и накачени по дърветата.

Общи условия

Активация на акаунт