Грета - за или против

• 65 709
  • 2 436
  •   1
Отговори
# 2 085
Зад гретенчето стоят тия, които държат патентите на скъпите технологии, които уж опазват околната среда.

А при теб тази информация е изтекла от една позната, която е секретарка на розенкрийцерите, нали? И не е "гретенче", с което явно искаш да кажеш, че е "кретенче".

# 2 086
Гледам, че новината за Македония бая жегна тукашните конспиралници, които се скъсаха да обясняват, че това било невъзможно, дори "експертът климатолог", който дори не знаеше какво е средна температура на Земята и нейното значение, но щеше да изчислява и моделира с данните на НАСА е дал "експертното си мнение". Но както вече казах кучето си лае, керванът си върви, лъжите ви няма са са вечни, затова бързайте да си продавате въглищата и петрола, докато все още има купувачи за тях.

# 2 087
Гледам, че новината за Македония бая жегна тукашните конспиралници, които се скъсаха да обясняват, че това било невъзможно...

Не виждам нищо жегващо в новината. Новина ще бъде след 8 години, когато разберем дали инвестицията се е върнала и цената на електричеството реално е намаляла /ако разбирам правилно текста/.

Не знам защо някой, който на практика обвинява фосилните компании, индустриите и всички политици от всички държави в дългогодишна и успешна конспирация, нарича хората, които не споделят мнението му "конспиралници".

# 2 088
...
Не знам защо някой, който на практика обвинява фосилните компании, индустриите и всички политици от всички държави в дългогодишна и успешна конспирация, нарича хората, които не споделят мнението му "конспиралници".
Защото "конспирацията ми е по-добра от конспирацията ти." Innocent

# 2 089
Зад гретенчето стоят тия, които държат патентите на скъпите технологии, които уж опазват околната среда.

А при теб тази информация е изтекла от една позната, която е секретарка на розенкрийцерите, нали? И не е "гретенче", с което явно искаш да кажеш, че е "кретенче".
Източниците на информация са навсякъде, ако човек има очи да гледа. По интересите ще ги познаете, а и по спонсорите. Гретенчето е досаден PR продукт, които е на път да се изтърка и има риск кукловодите да го „похарчат”.

# 2 090
Сметките за електричество са намалели съвсем реално, като министърката дава подробен отчет с цифри във видеото. Но нищо, ти чакай, ако искаш още 20 години. Наричам конспиралници всички, които смятат, че хиляди учени по света участват в някаква мащабна конспирация и отричат научния консенсус за глобалното затопляне и промените в климата, предизвикани от човека.

# 2 091
Не знам кое какво е жегнало. Аз не съм отворила линка или прочела поста и не съм жегната. Но ми е смешно как лошите петрол и въглища плащат за технологиите ви, а на вас не ви пука. Май му се казва да режеш клона, на който седиш.

# 2 092
Ето нещо, което с малко думи казва много. Не бях чувала за този господин, признавам, но той ми е много по-достоверен в каузата си от Грета, която все пак нищо не прави, освен да се тръшка, да ръси заплахи и да гледа ядосано. И да е обичана от медиите, разбира се.

Аз пък знам отдавна за него. Разликата между него и Грета е, че той не иска пари от анти еко настроената общественост и не иска тя да промени навиците си. Естествено, че ще е по-приемлив за вас, нищо не иска, а чисти свинщината в океана. Обаче неговата система не решава проблема, събира едва малка част от пластмасите на повърхността на океана, а те  са от повърхността до дъното навсякъде. Бори се с последствията, а не с причината.

Все още човечеството не е достигнало технологично ниво на което да може да разчита само на зелена енергия. Не още.
За да се развият технологиите за зелена енергия трябва да бъдат наливани пари в тях. Ако се чака да се случи някакво чудо и без финансиране някой учен да разработи високо ефективна  технология в гаража си ще има да почакаме.

# 2 093
Май му се казва да режеш клона, на който седиш.

Точно така. Ако решиш в един момент да убиеш хабитата, от който пряко зависиш, къде поради невежество, къде поради алчност и злонамереност е точно като да отрежеш клона, на който седиш. И друг път към казвала, простотии и човешки катастрофи много, но аферата с климата надминава всичко досега.

# 2 094
Не знам кое какво е жегнало. Аз не съм отворила линка или прочела поста и не съм жегната.
Става дума за това, че по европейски програми в едно село сложили фотоволтаици за производство на 45 кW часа общо. Т.е. общината не е вложила нищо, но сега сметката за ток на помпената станция, където е монтирана едната мощност от 15 кW, е намаляла с 81% /за периода май-юли/.  В това няма нищо удивително, освен, че не броим инвестицията, докато при фосилните горива държим да слагаме в сметката дори вредата от антибиотиците в пилешкото месо /образно казано/.

Но иначе правят сметка, че общата инвестиция от 20 милиона евра за 108 обекта би трябвало да се избие за 7.5 години.

# 2 095
Да построиш ТЕЦ на въглища или атомна централа също има първоначални инвестиции и то не малки, а оперативните разходи след това за разлика от соларните панели са доста големи. Ти нали твърдеше, че не те интересувало това, не те интересувало кой какво субсидира, кой какво плаща, интересува те само крайната цена на тока. Е, цената на електроенергията в Македония е намаляла, сега пък не ти харесва, че били ползвали и средства по програми на ЕС - ами има ги - ползват ги хората и имат намерения да строят и още на мястото на стари въглищни мощности.

North Macedonia to replace closed coal plant generation with solar projects

https://ieefa.org/north-macedonia-to-replace-closed-coal-plant-g … h-solar-projects/

Върви да им обясняваш колко по-добре би било да наливат милиарди във фалирали въглищни централи.

# 2 096
Гледах изказване на Путин за Грета. Отнесе се много скептично, дори прекалено за мен. Но също каза много истини. Никой от нас няма да се откаже от удобствата на нашето време. Никой не иска да се върне в преисторията. Борим се за Африка например, да се цивилизова. Някой иска ли да се върнем векове назад? Да, трябва да мислим как по-малко да замърсяваме или поне да рециклираме съвестно, но без крайности.

# 2 097
Да построиш ТЕЦ на въглища или атомна централа също има първоначални инвестиции и то не малки, а оперативните разходи след това за разлика от соларните панели са доста големи. Ти нали твърдеше, че не те интересувало това, не те интересувало кой какво субсидира, кой какво плаща, интересува те само крайната цена на тока. Е, цената на електроенергията в Македония е намаляла, сега пък не ти харесва, че били ползвали и средства по програми на ЕС - ами има ги - ползват ги хората и имат намерения да строят и още на мястото на стари въглищни мощности.

Всъщност написах, че не ме интересува в какво точно се правят инвестициите - във фосили /включително газ/, атомна или зелена енергетика, а каква ще е крайната цена от съотвенията източник /в цената обикновено се включват инвестициите, затова и пишат, че конкретно тези инвестиции вероятно ще се избият след 7.5 години, тогава и ще разсъждаваме./. Между другото, цената на електроенергията в Македония наистина е намаляла от 0.08 евро на kwh през 2017-та на 0.0783 през 2019-та за домакинствата /не знам какъв е приносът на зелената енергия/. За индустриални цели май се е качила, но не мога да намеря точна статистика.

# 2 098

Източниците на информация са навсякъде, ако човек има очи да гледа. По интересите ще ги познаете, а и по спонсорите. Гретенчето е досаден PR продукт, които е на път да се изтърка и има риск кукловодите да го „похарчат”.

Това ли измисли само? 🤣

# 2 099
Гледам, че новината за Македония бая жегна тукашните конспиралници, които се скъсаха да обясняват, че това било невъзможно.
200 МW не са новина.
А какво е средна годишна температура и как/кой я определя? Въпросът още виси в празното Grinning

Общи условия

Активация на акаунт