За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 8-а тема

  • 54 592
  • 768
  •   1
Отговори
# 480
  • ENGLAND
  • Мнения: 4 090
Капачката е доста стегната, сигурно е готова, но аз имам един друг буркан отворен и този исках да е за Коледа. Ще го оставя така пък каквото стане.

# 481
  • Русе
  • Мнения: 5 204
Скрит текст:
Капачката е доста стегната, сигурно е готова, но аз имам един друг буркан отворен и този исках да е за Коледа. Ще го оставя така пък каквото стане.

Следи го. Ако се появи бял оттенък на дъното, веднага отваряй и консумирай.

# 482
  • Мнения: 9 525
Нещо не ми се получава суровата туршия напоследък. Появява се бяла пелена отгоре и това е. Не мога да разбера защо.

# 483
  • Мнения: 8 528
Нещо не ми се получава суровата туршия напоследък. Появява се бяла пелена отгоре и това е. Не мога да разбера защо.
Същата работа Sad и е омекнала. Ще замине в канала и ще си помисля дали изобщо ще слагам повече сурова.

# 484
  • Мнения: 5 059
Аз преди дни изхвърлих цяло бидонче от 10 литра със зелени домати. Според мен бъркаме нещо при съотношението температура, време, светлина. Аз и през лятото, август месец, си слагах корнишони - хем обичам, хем са супер пробиотик, и не съм имала такива проблеми, както сега в края на ноември. Въпросните зелени домати ги оставих, докато пътувах и 6 дни не бях вкъщи. Върнах се и имаха 2 пръста плесен отгоре. Дори не миришеха на туршия. Същевременно преди няколко седмици, като правих последната туршия с аспирини, ми беше останало малко зеленчук, който, за да не го хвърлям, го сложих в бурканче със солена вода. Стана страхотно, но го следях всеки ден и, когато усетих, че вече е станала, я сложих направо в хладилника.

# 485
  • Мнения: 9 525
Нещо не ми се получава суровата туршия напоследък. Появява се бяла пелена отгоре и това е. Не мога да разбера защо.
Същата работа Sad и е омекнала. Ще замине в канала и ще си помисля дали изобщо ще слагам повече сурова.

Моята не е мека, не е готова даже, а бая време седи. Не правя за първи път, слагам си класическото съотношение вода-сол....бе знам.

# 486
  • Бургас
  • Мнения: 1 986
Зелев сок може ли да се замрази в бутилка и да се ползва през лятото примерно?
Наш приятел цяло лято ходи за риба и прави чорба он нея, в която слага зелев сок. Затова сега пълни бутилки със сок от бидона, до горе, и завива капачката. Държи ги в дама, където им стоят и бурканите с компоти.

# 487
  • Мнения: 9 107
Миналата година правих такива бутилки, промени си вкуса, не ми хареса. Тази зима ще си ги стерилизирани пак

# 488
  • В градината...
  • Мнения: 15 930
Аз замразяван чорба и готвя с нея, най-вече супи.

# 489
  • Мнения: 1 715
Зелев сок може ли да се замрази в бутилка и да се ползва през лятото примерно?
Наш приятел цяло лято ходи за риба и прави чорба он нея, в която слага зелев сок. Затова сега пълни бутилки със сок от бидона, до горе, и завива капачката. Държи ги в дама, където им стоят и бурканите с компоти.
Дам означава обор, помещение за животни. Там едва ли си държат компотите.

# 490
  • Бургас
  • Мнения: 1 986
Зелев сок може ли да се замрази в бутилка и да се ползва през лятото примерно?
Наш приятел цяло лято ходи за риба и прави чорба он нея, в която слага зелев сок. Затова сега пълни бутилки със сок от бидона, до горе, и завива капачката. Държи ги в дама, където им стоят и бурканите с компоти.
Дам означава обор, помещение за животни. Там едва ли си държат компотите.
Права си, но говорим за различни времена.
Скрит текст:
Старите къщи все още имат дам, но той се използва като избените помещения на други места или са направени като другите стаи за живеене. А странджанските стари къщи имат на първия етаж дам, точно за животните и, следващият е за живеене и затова няма как тази част от къщата, зидана с камъни и с по едно-две малки прозорчета,   да остане неизползваема, макар и да нямат животни

# 491
  • В градината...
  • Мнения: 15 930
Нашият дам го ползваме за маза.

# 492
  • Sofia
  • Мнения: 1 051
Нещо не ми се получава суровата туршия напоследък. Появява се бяла пелена отгоре и това е. Не мога да разбера защо.
От майка ми знам малко сол. Събираш съгата, бялата пелена и толкова сол слагаш

# 493
  • Sofia
  • Мнения: 722
Здравейте, в началото на ноември сложихме зелето, но до ден днешен нито чорбата е станала, нито зелето. Спазили сме си идеално пропорциите за солта. Не слагаме зеле за първи път. Дайте някакви съвети. Ако го прибера на топло за няколко дни, ще има ли ефект или е безсмислено ?

# 494
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 39 045
на топло може и да тръгне ферментацията.
аз заложих зелето в средата на ноември, но стои е в коридора.
май е готово, не съм го проверявала. Simple Smile само го барботирам всяка вечер.

Общи условия

Активация на акаунт