За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 8-а тема

• 62 022
  • 768
  •   1
Отговори
# 690
Дайте идея за някаква туршия със селски чушки. Без аспирини.

# 691
Дайте идея за някаква туршия със селски чушки. Без аспирини.
Без аспирин е същото ,само се стерилизира.Иначе не трае ,бомбират чушките , най-вече те.

# 692
Момичета, пробвах мариновани гъби, печурки , много ми харесаха. От това , което разбрах за рецептата , има захар и сол равни количества , оцет и вода равни количества, розмарин,  и други подправки.
Оцета ми се вижда много, но те си бяха кисели...
Пробвали ли сте нещо подобно да приготвите, колко време да стерилизирам, дайте рецепта?

# 693
Момичета, пробвах мариновани гъби, печурки , много ми харесаха. От това , което разбрах за рецептата , има захар и сол равни количества , оцет и вода равни количества, розмарин,  и други подправки.
Оцета ми се вижда много, но те си бяха кисели...
Пробвали ли сте нещо подобно да приготвите, колко време да стерилизирам, дайте рецепта?
Всички гъби се стерилизират 90 минути, независимо дали са мариновани. При някои дори и тогава има проблеми - при сърнелите трябва да се добави оцет, в противен случай много буркани бомбират.
Опитът ми е от много години стерилизиране на диворастящи гъби. За съжаление не стават за замразяване - тотално си променят вкуса.
Задължително преди стерилизация се бланшират, някои се варят повече.
Аз стерилизирам гъби без подправки. Като отворя буркана, мога да ги използвам за всичко.
Никога не съм слагала захар в мариновани гъби.
Маринова или пресни, добре сварени, или от буркан. Слагам само оцет, сол, дафинов лист, зърна черен пипер и бахар (това са стандартните подправки за мариновани гъби) . Врят 5-10 минути и са готови. За мене розмаринът е прекалено силна подправка и не подхожда на гъби (но е една от малкото подправки, които не харесвам).
Някои мариновани гъби са добре с други подправки - мариновани челядинки могат да се понесат с нарязан пресен копър (след мариноването).
Количеството оцет зависи от вкуса.
Съветът ми е, ако ще използвате култивирани печурки, правете го, когато ви се доядат, не си заслужава да се затварят в буркани.

Последна редакция: нд, 12 сеп 2021, 19:28 от Недоволна

# 694
Много благодаря 🌺
Мариноване 5-10 мин , и след това стерилизиране 90 мин?
Ще пробвам.

# 695
Много благодаря 🌺
Мариноване 5-10 мин , и след това стерилизиране 90 мин?
Ще пробвам.
Ако мариновате сурови гъби, може да се наложи да е повече от 10 минути, но не съм сигурна. Никога не съм правила така с печурки, само с рижики. Но те понасят безкрайно дълго готвене.

# 696
Как приготвяте мариновани печени чушки? Ще ставе ли директно в буркан оцет, вода,  чесън и печени чушки?

# 697
  • в кукувиче гнездо
Как приготвяте мариновани печени чушки? Ще ставе ли директно в буркан оцет, вода,  чесън и печени чушки?
Тази година ще правя стоте чушки. Има много рецепти в нета. Аз лично съм се спраля на тази -
100 чушки, 1 ч.ч. оцети, 1 1б2 ч.ч. олио, 200 грама захар, 100 грама сол, 5-6 глави чесън, моркови и магданоз. Чушките се чистят от семките и се пекат, белят и оставят в голям съд. Нарязва се чесъна и морковите, магданозът. Продуктите за марината се смесват в един съд и се бъркат, докато се разтвори захарта. Всичко се смесва с чушките и останалите зеленчуци. Пълнят се буркани. И понеже не искам да ми изгърмят ще сложа на всеки буркан по 2-3 аспирина.

# 698
На мен ми остана само една туршия да затворя и съм готова със зимнината тази година. Е, сигурно ще трябва да направя и рачел, миналата година обра овациите сред близки.

Отчитам се тази година само със слънчева туршия, лютеница, корнишони и домати. Затворих и няколко буркана патладжан в доматен сос. По-нататък сигурно ще слагам и зеле за бързо втасване, но до тогава има още много пресен зеленчук по пазарите.

# 699
  • Разпиляна във въображението
Тази година ще правя стоте чушки. Има много рецепти в нета. Аз лично съм се спраля на тази -
100 чушки, 1 ч.ч. оцети, 1 1б2 ч.ч. олио, 200 грама захар, 100 грама сол, 5-6 глави чесън, моркови и магданоз. Чушките се чистят от семките и се пекат, белят и оставят в голям съд. Нарязва се чесъна и морковите, магданозът. Продуктите за марината се смесват в един съд и се бъркат, докато се разтвори захарта. Всичко се смесва с чушките и останалите зеленчуци. Пълнят се буркани. И понеже не искам да ми изгърмят ще сложа на всеки буркан по 2-3 аспирина.

Записах си рецептата на Пепчо. Там има варене. Много ми се иска да избегна и тази разправия. А добавянето на аспирина ще е достатъчно ли?

Горе каква мярка е олиото?

# 700
  • в кукувиче гнездо
Олиото е 1 1/2 чаша. Задължително ще сложа аспирин, защото и с варене чушките тгърмят, а не искам да ги съсипя. Аспиринът ще ги държи.

# 701
stonefaced, колко време вариш патладжана ( печен или суров ?)  с доматен сос?
А само доматен сок колко време се вари?

Мисля да затворя малко кьопоолу с печени чушки и патладжан и суров домат и се чудя колко варене ще иска?
Другия вариант, който обмислям, е да затворя чушките и патладжана, с малко олио отгоре, а да добавям доматен сок и чесън при отварянето. Предполагам, че така само с малко запечатване ще стане. Дори може  в микровълновата само да ги минавам. Варенето ми е проблем, нямам подходяща тенджера,  трябва по 1 буркан да варя, или няколко малки.
Какво мислите, дайте съвети, моля?

Последна редакция: ср, 15 сеп 2021, 12:32 от Diorela

# 702
И двете 10- 15 минути.Патладжана е опечен

# 703
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
вече не слагам олио - случвало ми се е олиото да започне да мирише и горчи.
фризер нямаш ли?
сложи ги само печени в пликове.

# 704
И така може, но в този вариант се колебая, защото зимата домати са съвсем безвкусни и скъпи. Затова повече клоня към другия - с домат.
Майка слагаше вряло олио и не е имала проблеми. Ех, как не се научих от нея, токова неща знаеше и умееше, да си бях записвала ...

Общи условия

Активация на акаунт