За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 8-а тема

  • 62 757
  • 768
  •   1
Отговори
# 135
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 42 013
май обясни, че няма достатъчно висок съд, в който да се побират шишета.
ние варим сока в буркани, но може би формата им разваля нечий дзен и фън-шуй...
Wink

# 136
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 13 724
И аз нямам подходящи бутилки, та също ще е в буркани.
Иначе за шишета може да се сложат в кофа или висок леген и да се кипнат на бързовар.

# 137
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 42 013
всичко може. и във фурна на вентилатор съм чела, че го правят. Simple Smile

# 138
  • Мнения: 8 494
Моля, споделете рецепта за зелен боб в буркани. Благодаря!
А за съхранение във фризер? Колко време се бланшира? Благодаря!

# 139
  • Мнения: 22 867
Аз съм го писала вече - изчиствам, измивам, начупвам, ако са големи шушулките, слагам в пликове и във фризера. Не бланширам. После направо в тенджерата.

# 140
  • Мнения: 9 485
Оказа се че така ми мирише на фризер - И боб, и грах. И го предпочитам в буркани - нарязан, бланширан със сол не  пълня буркана до горе ,запечатвам и варя час и половина

# 141
  • Мнения: 22 867
пеп-4о, не съм усетила, иначе и аз съм една с миризмите.....мис каприз. Понеже фризерът е голяма ракла, всичко слагам, така ми е някак по "пресно". Зеленчуци всякакви нарязани, готови за готвене, домати, каквото се присетя. В пликове затварям хубаво, после в по-голям плик-торба, че да знам кое къде е и така. Иначе преди и майка, и свекървата слагаха в буркани. Ама те се занимаваха. Simple Smile

# 142
  • София
  • Мнения: 34
Здравейте! Имаме много сладки узрели смокини, за които нямаме рецепта как да ги оползотворим, а и не могат да стоят. Моля да помогнете с рецепта за сладко от узрели смокини. Благодаря предварително!

# 143
  • Русе
  • Мнения: 6 293
Скрит текст:
Здравейте! Имаме много сладки узрели смокини, за които нямаме рецепта как да ги оползотворим, а и не могат да стоят. Моля да помогнете с рецепта за сладко от узрели смокини. Благодаря предварително!

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/09/blog-post_3.html

# 144
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 42 013
с ножче правиш кръстче в долната част на смокинята, слагаш в тава и посипваш със захар. на един ред!
количество захар не мога да посоча, зависи от количеството плодове и от размера на тавата. като ориентир - да побелее над смокините.
изчакваш да си пуснат сока и слагаш във фурната на 180-200 градуса докато сока стане като мед.
топло слагаш в буркани и обръщаш с капачката надолу.

не бъркаш, защото ще се смачкат.

# 145
  • Пловдив
  • Мнения: 1 420
Скрит текст:
Здравейте! Имаме много сладки узрели смокини, за които нямаме рецепта как да ги оползотворим, а и не могат да стоят. Моля да помогнете с рецепта за сладко от узрели смокини. Благодаря предварително!

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/09/blog-post_3.html

Относно рецептата, да попитам, след като не се белят смокините, след това не се ли усеща ципата им? До сега съм яла сладка, но с белена смокиня, тази година ще ми е за първи път да правя сладка, като цяло, и чета рецепти, но съм твърде боса в правенето.
Също така искам да попитам за сладко от малини - някой вместо захар, слагал ли е мед? Имам към 1 кг малини и искам да направя за детето, което няма да има 2 г, когато ще го яде зимата.
И също така да питам, някой заварял ли е буркани за капачка в тенджера под налягане? Изобщо такъв филм може ли да има и за колко време се вари?

# 146
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 42 013
започвам отзад напред Simple Smile рачешка работа.
в тенджера под налягане слагам, но без капака и съответно без налягането. Simple Smile използвам я защото е по-дълбока от другите ми тенджери.

като искаш да вариш "за капачка" въпросът ти "колко време се вари" е малко излишен.

можеш да сложиш мед, от температурата всичко полезно в него ще се разпадне до захари и ще е все тая с какво си правила малините.
те пък са алерген и не е добра идея да ги яде дете на годинка и нещо,независимо от меда, захарта и всичко друго, което си добавяла.

не се усеща "ципата" на смокините. те и нямат кой знае каква ципа...
Sad съжалявам, може би друго искаше да чуеш.

# 147
  • Пловдив
  • Мнения: 1 420
започвам отзад напред Simple Smile рачешка работа.
в тенджера под налягане слагам, но без капака и съответно без налягането. Simple Smile използвам я защото е по-дълбока от другите ми тенджери.
като искаш да вариш "за капачка" въпросът ти "колко време се вари" е малко излишен.
можеш да сложиш мед, от температурата всичко полезно в него ще се разпадне до захари и ще е все тая с какво си правила малините.
те пък са алерген и не е добра идея да ги яде дете на годинка и нещо,независимо от меда, захарта и всичко друго, което си добавяла.
не се усеща "ципата" на смокините. те и нямат кой знае каква ципа...
Sad съжалявам, може би друго искаше да чуеш.
Напротив, благодаря за отговорите! Основния ми въпрос беше за смокините.
За сладкото от малини - знам, че са алерген, декември ще направи 2г, ще видя дали изобщо ще ги правя на сладко, че с малко захар си е доста киселичко, вярно, за мен само.
А за тенджерата под налягане - имам направени домати, но в 3 л буркан и искам да си ги налея в по-малки и да заваря за капачка, та да си спестя малко време, затова попитах дали става в такава тенджера и съответно колко да ги варя.

# 148
  • София
  • Мнения: 34
Искам да благодаря много на i_peych и на st. Dobri за прекрасните рецепти, които споделиха с всички нас. От много години имаме няколко смокини в двора и всяка година, когато узреят се организира едно скоростно ядене на смокини, но така и не съм намирала хубава рецепта за сладко. Тази година изпробвахме и двете и съм във възторг от резултата, който е същия като на снимката на i_peych. Благодаря Ви още веднъж!

# 149
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 42 013
Simple Smile една подсказка.
рецептата ми важи и за по-твърди плодове, като сливи, череши, вишни и за по -меки, като праскови, кайсии и ягоди.
номерът е да не бъркаш много с лъжицата за да не се разкашкат. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт