Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 24 септ. 2019, 10:43 ч.

За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 8-а тема

  • 8 594
  • 147
  •   1
Отговори
# 120
  • Бургас
  • Мнения: 765
И тази година се задава консервиране на домати./Надявам се./ Затваряте ли доматен сок в шишета,без да варите? Понеже нося на децата пълни буркани, а после трябва да върнем и амбалажа,искам да затварям в бутилки от алкохол с винт, които да не трябва да прибирам обратно.Чета рецепти с аспирин, със салицил и отгоре с малко олио, както са правели преди доста време, но аз вече няма кого да попитам как са после на вкус. Затова питам вас. Благодаря.

# 121
  • Мнения: 7 915
Без стерилизиране ли? Не виждам как ще стане.
Ако е без предварително изваряване на доматите с цел сгъстяване и изпаряване на течността - да, ще стане, ако капачките успеят да "хванат". Слагала съм в шишета, но не в такива от алкохол.

# 122
  • Бургас
  • Мнения: 765
Без стерилизиране ли? Не виждам как ще стане.
Ако е без предварително изваряване на доматите с цел сгъстяване и изпаряване на течността - да, ще стане, ако капачките успеят да "хванат". Слагала съм в шишета, но не в такива от алкохол.
Бутилките от алкохол биха ми били удобни, защото
1-ми ги дават от селската кръчма;
2- по 700 мл събират- не е малък обем;
3- с винт  са капачките.
Но пък са високи и изистват доста дълбок съд за стерилизация. Затова си мисля за друг вариант.

# 123
  • Мнения: 7 584
http://pep-4o.blogspot.com/2015/09/blog-post_22.html?m=0
Ето със салицил. Той ги държи и не се варят. Обикновено правя такива в края на сезона когато вече не е толкова горещо Ако имаш по-хладно място да ги съхраняваш Може и сега. Някои казват, че вкусаът им е като на прясно настъргани домати, Но не съм съгласна променя се малко от салицила

# 124
  • Мнения: 7 915
Тенекия от сирене би събрала поне 6 бутилки, ако решите да пробвате и да стерилизирате.

# 125
  • Бургас
  • Мнения: 765
Благодаря, момичета. Ще пробвам, за да видим вкуса. За тенекията от сирене не се бях сетила.

# 126
  • Мнения: 17 095
Скрит текст:
http://pep-4o.blogspot.com/2015/09/blog-post_22.html?m=0
Ето със салицил. Той ги държи и не се варят. Обикновено правя такива в края на сезона когато вече не е толкова горещо Ако имаш по-хладно място да ги съхраняваш Може и сега.
Някои казват, че вкусаът им е като на прясно настъргани домати, Но не съм съгласна променя се малко от салицила

На мен ми имат вкус на лекарство и все спорим с майка, защото за нея са като пресни. Като пресни са ми нарязаните в пликчета във фризера.

# 127
  • В градината...
  • Мнения: 14 077
Печените чушки в буркан ми имат вкус на лекарство. Затова си замразявам. Същото е и с доматите с аспирин. А във фризера домати стоят на вкус като пресни.

# 128
  • Мнения: 7 915
Печени чушки съм стерилизирала в буркани без нищо друго. Понеже мястото във фризера е ограничено.
Сега ще купуваме хоризонтален фризер, да събира повече.

# 129
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 23 348
Татко имаше гастрит и тези със салицил му бяха вкусни, но много го болеше. От години правим варен сок. Simple Smile в буркани.

# 130
  • Мнения: 4 272
armeria ,в тенекия от сирене се събират прави 9 броя бутилки от бира, слагам и по една две полегнали и варя с бързовар. Мисля и тези от вино ще се съберат толкова.

# 131
  • Бургас
  • Мнения: 765
armeria ,в тенекия от сирене се събират прави 9 броя бутилки от бира, слагам и по една две полегнали и варя с бързовар. Мисля и тези от вино ще се съберат толкова.
Много благодаря. Аз досега в бутилки затварях сиропи и доматен сок, като още врящи ги наливах  съвсем догоре в бутилката, затварях с капачката и, обръщах надолу, докато се охладят. После си ги съхранявам изправени. Но понякога се изпортват. Вероятно капачките не държат здраво. И понеже крайната цел е транспортиране, затова искам нещо сигурно и с по-малко труд. Позната ми сподели, че настъргани сурови домати насипва в бутилки, долива 1-2 пръста кипнато олио в шийката и така изкарва и до пролетта, с вкус на пресни домати.  Напомня ми вариант от моето детство, но няма вече кого да попитам за същинската технология.  Много се надявах да прочета нещо такова- минимум труд, сигурност и възможно най-близо до естествения продукт. Благодаря, дами. Продължавам да трупам бутилки с винт,

# 132
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 23 348
пропуснала е да спомене салицила.
а той  променя вкуса на домата - става резлив. някои си го харесват такъв.
и дразни стомаха. Sad

# 133
  • Мнения: 7 584
Позната ми сподели, че настъргани сурови домати насипва в бутилки, долива 1-2 пръста кипнато олио в шийката и така изкарва и до пролетта, с вкус на пресни домати.............
 Много се надявах да прочета нещо такова- минимум труд, сигурност и възможно най-близо до естествения продукт
точно това ти дадох горе в линка, към рецептата ми, ако си отворила да прочетеш там. Но както и Добри ти пише, познатата ти е забравила да спомене салицила /или аспирин/, защото само с олио не става.
Иначе всеки може да казва как са му като пресни, но ето че не само на мен ми е резлив Simple Smile Лабрекс, ами като на лекарство си е -салицил има в аспирина.

# 134
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 9 173
Е какво пречи да се стерилизират за 20 мин?

Общи условия

Активация на акаунт