За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 8-а тема

• 62 768
  • 768
  •   1
Отговори
# 150
Извинявам се, ако въпросът ми е глупав, ама имам нужда от помощ. Моля да не ми се смеете много Grinning
Имам две големи бутилки купешки кетчуп. Тъй като няма да успеем да го изядем бързо след отваряне, се притеснявам да не хване мухъл отгоре, докато престоява (както се появява слой мъхъл върху престояло доматено пюре). Та, хрумна ми да го прехвърля в по- малко стъклени буркани и да го стерилизирам. Имате ли идея как мога да го направя без да прецакам кетчупа? Колко време трябва да го варя и въобще, ще съм благодарна ако някой, кокто е стерилизирал купешка храна сподели.
Благодаря предварително!

# 151
Kristaline, кетчуп не съм, но лютеница няколко пъти прехвърлям от голям в малки бурканчета. Защото моите харесват една, която се продава в големи буркани. Колко я харесват не знам, не че много и налитат, отворят буркана и след някое време трябва да го хвърля. И прехвърлям в малки бурканчета от сладко, варя 15-ина минути и редя в килера. Нищо няма да му стане и на кетчупа, зависи в колко големи буркани ще го прехвърлиш, мисля, че 15-20 мин стигат, да не са му и много. Няма какво да му стане.

# 152
ехааа, Labrex, много ти благодаря! Сега вече се чувствам по- спокойна, че няма да го опропастя. А само да те питам, като ги изкараш врели от водата с капачката надолу ли ги слагаш и според теб като го пълня сантиметър до ръба ли да оставя или повече?
Голямо благодаря отново!:hibiscus:

# 153
Ох, сега вече сложни въпроси ми задаваш! Simple Smile Пълня.....и аз не знам докъде, почти догоре. Но така, че като сложиш капачката, да не изхвърля смес, разбира се. Не знам,  чак сантиметър май няма, но има някакво разстояние, някое милиметърче и друго. Абе, както си си свикнала. Иначе, да варя и като извадя, захлупвам върху капачките, като изстинат бурканчетата, обръщам и прибирам в килера. Не мисля, че ще му разсипеш нещо,то няма какво.

# 154
Много ми помогна и ми беше много полезно споделеното. Благодаря ти много!

# 155
Много ми помогна и ми беше много полезно споделеното. Благодаря ти много!

Само да не ме замеряш с бурканчета после! Joy Шегувам се!

# 156
  • Русе
Компот от кайсии и сок от кайсии, ябълки и моркови

# 157
Отново благодаря на Лабрекс, кетчупа стана  Simple Smile

Може ли рецептата за сока? Дали е подходящ да се дава на бебе/малко дете? Предполагам има лимонтозу или друг консервант?

Последна редакция: пн, 13 юли 2020, 23:26 от Kristaline

# 158
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
няма го в блога му, но мога да предположа, че е стерилизиран сок, а не обработван с химии.
за него и лабрекс, не съм останала с впечатления, че предлагат храни с цялата менделеева таблица вътре.

# 159
О, не, не. Не съм предполагала, че се слага някаква химия, просто съвсвм лаишки предположих, че се слава все нещо, за да се конервира, или и аз не знам... както на сладкото се слага лимонтозу, това имах в предвид, далвч съм от мисълта, че се слагат Е-та и тем подобни... Simple Smile

# 160
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
аз не слагам лимонтозу, никога не съм слагала и аз не знам защо. може би защото никой край мен не е слагал.
мисля че се слага за да не се захароса сладкото.
а химия се използва масово - затварям директно рецепти, в които видя "фикс", "желираща се захар" или "любимото ми "малки тайни" Sad Sad Sad ако трябва да съм честна - не съм ги пробвала, но "ароматът" на Менделеев по долни гащи от закусвалнята до работата ми стига.

# 161
лимонтозуто също е Е.  E330 . С химична формула C6H8O7. Някои сладка си го изискват, а аз честно казано го предпочитам, когато видя, че лимоните са доставени от друг континент , брани незнайно кога, третирани с незнайно какви препарати и минали през n на брой ръце. 
Пектинът е Е440.  Пие се с лъжицата при висок холестерол Simple Smile Някои Е-та не са отровни.

продукцията ми  сладко от боровинки https://---shoretner923-2ZcI1Mv

и първа доза песто от босилек за фризера https://---shoretner923-38Ho1Vo

# 162
  • В градината...
Ехаа!
Сладко от бялата ни череша и ягоди - невероятно ароматна  и нежна комбинация. Сгъстявам с ябълков пектин.

# 163
Пепчо, благодаря за информацията за  пестото Simple SmileМного обичам, но си го ям предимно аз, няма да е зле да правя цяла доза и да замразявам на порции Simple Smile Пък и сега цената на босилека е добра, удачно е да се зареди фризера Simple Smile

# 164
  • Русе
няма го в блога му, но мога да предположа, че е стерилизиран сок, а не обработван с химии.
за него и лабрекс, не съм останала с впечатления, че предлагат храни с цялата менделеева таблица вътре.

Просто бях извън дома няколко дни и ще напиша  рецептата за сока утре, като се върна. Накратко - морковите се варят с вода, пасират се ситно.  После се прибавя сока на ябълките и кайсиите. Кипва се, слагат се захар и вода, 20 г лимонтозу. Пълни се в затоплени бутилки и заварява 30 мин.

Общи условия

Активация на акаунт