Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) е често срещано състояние на нарушен хормонален баланс при жените в репродуктивна възраст. СПКЯ засяга всяка 10-а жена. Повече от 100 000 жени в България са със този синдром.
Има различни теории за възникването на СПКЯ, но точната причина за СПКЯ засега остава неизвестна.

Диагностицирането и лечението на СПКЯ все още представлява предизвикателство поради разнообразието от клинични симптоми, което затруднява  поставянeтo на диагноза. Често се налагат  консултации с различни специалисти (гинеколози, ендокринолози и др.). Това бави  окончателното становище, което  е една от причините до 70% от жените със СПКЯ да остават недиагностицирани.Най-честите проблеми, с които се сблъскват жените със СПКЯ, са нередовен менструален цикъл или неговата липса, трудности при забременяване, повишено окосмяване в областта на лицето и други части на тялото, по-характерно за мъжете, наднормено тегло и акне. Наднорменото тегло и трудностите при забременяване могат да доведат до психологически проблеми като тревожност и депресия.
СПКЯ може да доведе до усложнения по време на евентуална бременност. Липсата на лечение на СПКЯ води до повишен риск от артериална хипертония, дислипидемия, диабет тип 2, метаболитен синдром и повишен риск от рак на ендометриума.

Диагностичните критерии за СПКЯ са три: поликистозната структура на яйчниците, наблюдаванa на ултразвук, нередовният цикъл и липсата на овулация, както и хиперандрогенизмът (повишените нива на мъжките полови хормони), който може да бъде изразен външно (повишено окосмяване, акне, оплешивяване) или да се докаже с биохимично изследване. Диагнозата се поставя съгласно т. нар. Ротердамски критерии, когато са изпълнени два от посочените три критерия. Възможно е жената да страда от СПКЯ, без да се наблюдават кисти в яйчниците, но за сметка на това са налице други симптоми.

Нарастват доказателствата за важната роля, която  инсулиновата резистентност и последващата я хиперинсулинемия играят за хормоналния дисбаланс и нарушената яйчникова функция при жените със СПКЯ. В проведените проучвания на жени със СПКЯ инсулиновата резистентност е документирана при 70% от слабите жени и при 95% от жените с наднормено тегло. Покачването на телесното тегло допълнително влошава нещата и води до повишаване на нивата на андрогените в яйчниците, което пък повишава нивата на лутеинизиращия хормон.Наблюденията доказват, че жените със СПКЯ имат по-ниско качество на живот в сравнение с останалите. Доказана е по-голямата честота на тревожност и депресивни симптоми сред тях спрямо жените без СПКЯ, а това понякога намалява ангажираността на жената при лечението. В такъв важен момент от значение е подкрепата на най-близките.

Лечението на СПКЯ е предизвикателство не само за лекаря, а най-вече за страдащата жена. Трябва да се знае, че СПКЯ не е присъда и симптомите могат да се контролират. Затова обаче е необходимо постоянство в лечението и търпение.

Началото е свързано с вземане на решение за промяна в начина на живот. Здравословното, разнообразно и балансирано хранене и редовната физическа активност са сред основните фактори за поддържане на качеството на живот при тези жени. Проучванията показват, че дори намаляването на телесното тегло с 5% има метаболитни, репродуктивни и психологически ползи за пациентите.


Включете се в консултативната ни тема, за да получите отговори от нашите специалисти на всички ваши въпроси, свързани със СПКЯ и женския фертилитет.

Последна редакция: ср, 25 сеп 2019, 11:38 от Pедактop