Съвременната жена

• 7 679
  • 220
  •   1
Отговори
# 60
  • Насред хаоса
Както виждаш, днес масово жените се справят и без мъже.

Много интересно твърдение. Призовам те, следващият път като излезеш и отиваш до магазина, да не стъпваш на път/тротоар сторен от мъже. Освен това, като идеш в магазина, да не си купуваш никаква стока транспорирана от мъже.
Тъпизми. Аз те призовавам тогава да се родиш сам или да намериш начин да си родиш дете сам. Да се самоотгледаш сам, в болницата да се самообслужваш и така нататък. Ако се налага, аз мога да участвам в строежи. Ти да се появиш на света без жена можеш ли? Като ще се правим и тук кой е по-по-най.

# 61
Забелязвате ли обаче, че обществата, дето слагат жената "на мястото й", не са прокопсали, а още ровят в калта, особено ако нямат петрол?

За достъп до жени има 2 стратегии: 1. мъжете да са брутални; 2. да са умни и креативни. Във втория случай се случва една селекция плюс начин на живот, която строи едни по-приятни общества, с по-високи цели. В първия случай...малко над животните си остават.

# 62
  • София
Образованието дава сила на жената. Необразованата, без достъп до книги и информация, жена е много по-податлива на манипулация и пресиране.
Неслучайно реформата в западното общество е тръгнала именно от там - предоставяне на достъп до образование на жените.
Същото е валидно и в наши дни - колкото по-ниско образована, неерудирана, е една жена, толкова по-свити са възможностите да отреагира на домашно насилие, да се издържа сама и да бъде личност.

# 63
  • Насред хаоса
Забелязвате ли обаче, че обществата, дето слагат жената "на мястото й", не са прокопсали, а още ровят в калта, особено ако нямат петрол?
Отдавна съм го забелязала. Забелязвам и как, откак понамаляха паричките от петрола, някак като по чудо почнаха да решават, че жените могат да правят това или онова сами. Ти да видиш.

# 64
A, те иначе нямат против жените да работят, дори знам за случаи на мъж от ислямска държава, издържан и гледан от жените си, той само лежи на миндера.

# 65
Сирен, всеки мъж, който познавам е роден от жена Wink Примера, който дадох е за илюстрация, че единият пол не може без другия. Аз не виждам мъже, които да твърдят, че "не са им нужни жени". Има си редица дейностти в които единият пол е по-добър от другият. Раждането на деца е очевиден пример. Шофирането на тирове е друг такъв. Гледането на болни трети. Сърдечната хирургия четвърти. Проектиране на двигатели с вътрешно горене пети.

Иначе, за арабския свят, ви казвам, че не сте наясно за какво иде реч. Аз съм бил там известно време, заедно с приятелката ми. Видяли сме онзи свят от първа ръка. Арабският свят си има своите норми и поредки. Ако ги спазваш, те третират с уважение и достойнство. Бялата жена в арабския свят има статут на мъж. С нея арабите се държат, като с достоен гост от мъжки пол. От друга страна, бялата жена има достъп до женските пространсва. Аз лично нямах много досег с тяхните жени, но според моята приятелка, жените там живееят по-добре от жените в България, Германия и Америка. Вярно липсват им някой от свободийте, дето ги има тук, но живота им е много по-добре подреден и фокусиран към семейството, мъжа и децата.
Много по-спокойно и щастливи се чувстват. Пожелавам ви един ден да посетите и да видите с очите си.

# 66
  • София

Неслучайно реформата в западното общество е тръгнала именно от там - предоставяне на достъп до образование на жените.

Не знам какво имаш предвид под "западно общество" - дали обществото в Западна Европа или обществото, което е на запад от Азия. Искам обаче да обърна внимание на факта, че в България момичетата тръгват на училище доста бързо  след момчетата. Смята се, че първото светско учлище в България е основано през 1812, а първото девическо училище - 1839. От гледна точка на историческите процеси и предвид факта, че сме били част от Османската империя разстоянието в годините е доста кратко.

# 67
  • София

Иначе, за арабския свят, ви казвам, че не сте наясно за какво иде реч. Аз съм бил там известно време, заедно с приятелката ми. Видяли сме онзи свят от първа ръка. Арабският свят си има своите норми и поредки. Ако ги спазваш, те третират с уважение и достойнство. Бялата жена в арабския свят има статут на мъж. С нея арабите се държат, като с достоен гост от мъжки пол. От друга страна, бялата жена има достъп до женските пространсва. Аз лично нямах много досег с тяхните жени, но според моята приятелка, жените там живееят по-добре от жените в България, Германия и Америка. Вярно липсват им някой от свободийте, дето ги има тук, но живота им е много по-добре подреден и фокусиран към семейството, мъжа и децата.
Много по-спокойно и щастливи се чувстват. Пожелавам ви един ден да посетите и да видите с очите си.

Само дето нямат избор. А изборът е основополагащо право на съвременната цивлизована жена. Разбира се, правото на избор води със себе си и отговорности, които арабската жена няма. Но аз не бих заменила избора за сметка на осигурен живот на хранилка и то само ако съм имала късмет да се падна на добър по нрав мъж.

# 68
  • София
Тези "някои свободи", които нямат, не бих ги заменила срещу редовно подхвърляне на кокал.  Или срещу каквото и да било.

# 69
  • София
Не знам какво имаш предвид под "западно общество" - дали обществото в Западна Европа или обществото, което е на запад от Азия. Искам обаче да обърна внимание на факта, че в България момичетата тръгват на училище доста бързо  след момчетата. Смята се, че първото светско учлище в България е основано през 1812, а първото девическо училище - 1839. От гледна точка на историческите процеси и предвид факта, че сме били част от Османската империя разстоянието в годините е доста кратко.

На запад от Азия, вкл. и Северна Америка. Визирах страни, в които феминизма и суфражизма са активни като течения и водят след себе си реформи - право да учат, право да работят определени професии, да гласуват, да разполагат с имуществото си и т.н.

# 70
Норми и порядки са хубаво нещо, но още по-хубаво е да ти е позволено да си извън порядките и пак да те оставят да живееш, не да те убият. Защото от живота извън порядките излизат много хубави неща. Обществата с порядки не са толкова креативни.

Иначе на макро ниво жените живеят с мъже, но е напълно възможно една жена да си изживее много хубав и смислен живот без мъж. Няма такова като "не може без мъж". Не се полудява, не е зло, просто е живот. Кофти е да влачиш каквото и да е там мъжко, само защото така трябва.

Точно когато няма строги порядки и изисквания, когато хората не се навират в калъпи, става растеж на съзнанието и се измислят хубавите неща и креативни решения. Когато мъжът няма право да зароби жената, той се стяга и почва да пише поезия и да строи цивилизация, за да я задържи до себе си. Иначе - в калта и кирпича.

# 71
  • Варна
Мисля, че основния проблем на българката е липсата на независимост личен стил, избор, начин на живот и реализация.  Приемат се с охота западни клишета, "модни" влияния, секти, "учения"и т.н. Всеки пети вече е гуру. Когато вътрешния свят и реален характер не коренспондират с приетия модел, последиците могат да са крайни или пародийни. Подобна тенденция има и във форума.

# 72
  • Насред хаоса
Никой не е казал, че някой от двата пола е ненужен. Под това, че жените се справят и без мъже днес, имах предвид, че имат право да учат, работят каквото си искат, да решават дали да раждат или не, оттам доходи и независимост. Което предполага възможности да се справя, ако е без мъж.
Да им имам свободите на арабките. Наскоро семейството на една палестинка я утрепа, защото се снимала с годеника си преди годежа. Убийство на честта, нали. Голяма чест да отнемеш млад живот, щото религиозните дивотии и поголовния безнаказан контрол ти дават право да се почувстваш засегнат на чест от всичко, което ти скимне. Що па не утрепаха мъжа, а нея?

# 73
  • София
Мисля, че основния проблем на българката е липсата на независимост личен стил, избор, начин на живот и реализация.  Приемат се с охота западни клишета, "модни" влияния, секти, "учения"и т.н. Всеки пети вече е гуру. Когато вътрешния свят и реален характер не коренспондират с приетия модел, последиците могат да са крайни или пародийни. Подобна тенденция има и във форума.
Всъщност на приетия модел вътрешния свят кореспондира. Не кореспондира с модела на свекървата и мъжлето.

# 74
Преди време имаше един случай на експолозия в Русия, която събори цял блок и измряха един куп хора. Ако следвам твоята логика, значи блоковете в русия са опасни за живеене. Да обаче, стотици хиляди блокове си стоят стабилни и осигуряват убежище на милиони хора. За тях никога няма да чуеш в новините, защото не са интересни.

La Sombra примера, който даваш е екстремален.

Аз мога да ти дам аналогичен пример от Бъглария, централна европа и америка. Във всяко общество може да намериш нещо подобно, крайностти граничещи с безумие и безчовечност. Това, което аз се оптивам да ви кажа, е че вие си правите изводите за арабската култура въз основа на екстемални примери от новините ( където ви липсва контекста на случката ).

Иначе, аз лично нямам нищо против жените да са образовани, еродирани, спортуващи, да полагат грижи за здравето си и т.н. Моята теза е, че съвременната жена ( и не само ) е залята от възможни прекаленно много  избори и информация. Толкова много, че не е в състояние да осмисли всичко това. В такава ситуация, наличието на модел за подръжание е необходимост. Често мъжа до нея е може да е тази пътеводна светлина. АКо жената е достатъчно оправна и не се нуждае от пътеводна светлина - така да бъде. Важно е накрая да не ѝ е крив света, защото не е стигнала до където иска.

Общи условия

Активация на акаунт