Независимо дали приготвяме различни кулинарни изкушения или се наслаждаваме на вкусна храна, кухнята е в основата на семейния живот. Затова не трябва да пренебрегваме ролята на хигиената в кухнята и e хубаво да спазваме някои основни правила.1. Измивайте добре ръцете си преди и след хранене
Миенето на ръцете е най-важното хигиенно правило в кухнята. Бактериите много лесно се пренасят върху чистата храна, така че мийте ръцете си по време на готвене и преди хранене. Убедете се, че всички членове на семейството знаят как правилно да го правят, особено децата.

2. Приготвяйте храната старателно
Още една важна процедура е правилното приготвяне на храната. Ако ястието не е напълно сготвено или температурата е по-ниска от необходимото, опасните микроорганизми могат да предизвикат хранително отравяне.

3. Съхранявайте продуктите правилно
Друго важно хигиенно правило засяга безопасността на съхранението на продуктите и вече сготвените ястия. Прибирайте храната в добре покрити съдове. Не поставяйте топли ястия в хладилника и редовно го прочиствайте от продуктите с изтекъл срок на годност.

4. Забърсвайте често всички повърхности в кухнята
Почистването и подсушаването с домакинска хартия на повърхностите на кухненските плотове и шкафове след всяко използване е едно от най-лесните (и ефикасни!) хигиенни правила. Така не само ще поддържате чистотата и реда в дома си, но и ще предотвратите разпространението на болестотворните бактерии.

5. Съхранявайте и обработвайте хранителните продукти разделно
За да избегнете хранителните отравяния, задължително съхранявайте продуктите разделно. Това е още едно от основните правила за чистота в кухнята. Използвайте различни дъски за рязане на риба, месо, плодове и зеленчуци, млечни продукти и хляб. Използвайте разноцветни дъски за улеснение и никога не оставяйте сурово месо в близост до други храни.

6. Измивайте и подсушавайте отделните дъски след всяка употреба
Частици от храната, останали по дъската за рязане, бързо започват да развъждат всевъзможни бактерии. За да избегнете това, измивайте дъската веднага, след като сте я използвали, и я подсушете добре с кърпа или домакинска хартия.

7. Изхвърляйте боклука редовно
Честото изхвърляне на боклука е особено важно за чистотата в кухнята. Ако остатъците от продукти започнат да гният, те стават благоприятна среда за развитие и разпространение на бактерии. Изхвърляйте боклука всеки ден, за да избегнете неприятния мирис и за да поддържате добра хигиена в кухнята.

8. Почиствайте старателно мазните петна
Сигурно ви се е случвало да се опитате да почистите мазно петно с кърпа и така да го размажете по цялата повърхност? Пробвайте да го напръскате с обезмаслител и след това да го попиете с домакинска хартия.

9. Поддържайте хладилника чист
Съществува пряка връзка между доброто здраве и хигиената на хладилника. Ако не го почиствате редовно, замърсените и загниващи храни могат да доведат до разпространение на бактериите и върху пресните продукти.

10. Ежедневно почиствайте основно кухненската мивка
Ако не поддържате чиста кухненската мивка, тя бързо ще се замърси и ще се превърне в източник на разпространение на бактерии. Затова поне веднъж дневно я почиствайте с твърда четка и почистващ препарат. Попивайте влагата във и около нея с помощта на мека кърпа или плътна, добре попиваща домакинска хартия.


Включете се в нашата игра до 10 октомври и спечелете атрактивна награда.

Последна редакция: ср, 09 окт 2019, 16:12 от Редактор***