Пубертетът при момчетата - тема 6

• 41 382
  • 770
  •   1
Отговори
# 240
  • София
И моят се опитва да послъгва. Казвала съм му, че винаги разбирам при това бързо и лесно. И мразя да ме лъжат. Обещава всеки път. И както е писала Беки - елементарни и плоски лъжи.

# 241
Моите не лъжат, ама то сякаш не виждам и за какво. Знаят си границите , знаят наказанията. За сега сме в баланс.
Аз, когато бях на 5-6 може би , една вечер излъгах родителите си че съм си мила зъбите, понеже ме мързеше. Изгониха ме от къщи. Вечерта. Още помня как седяхбдолу, гледах към балкона горе и си мислех дали си е струвала лъжата. Един съсед ме заведе горе два часа по-късно късно. След години татко разказваше че майка ревяла и искала да излезе да ме търси. Но той не й давал, защото много добре се виждало зад завесите от прозорците какво се случва долу. От тогава не знам какво се случи , но не мога да лъжа. Нещо ми се обръща. Лошото е че не мога да лъжа и когато се налага. Не можех да излъжа баща ми какво се случва когато се разболя, а трябваше да се лъже и то много. Научих се да говоря двусмислено... Така че има и минуси т'ва да не можеш да лъжеш. Балансът му е майката, но децата не го умеят.

# 242
Аз, когато бях на 5-6 може би , една вечер излъгах родителите си че съм си мила зъбите, понеже ме мързеше. Изгониха ме от къщи. Вечерта.
_re_ge, извинявай , но това е толкова жестоко
не мисля, че е добър пример
интересно ако съседът не те беше завел, кога щяха да те потърсят Rolling Eyes

# 243
  • На острова
Мен ме е страх да му казвам да хваща пътя или да го извеждам пред вратата, току виж тръгнал на някъде наистина. Пък и живея в чужбина, не ми се занимава със социалните 😆

Един път баща му пак му се кара нещо и го заплаши, че ще го изпрати във военното училище (имаме си цяла история за това несъществуващо военно), той доста се сдуха и на другия ден получих обаждане от зам. директора на неговото реално училище, че синът ни бил разстроен от това, че щял да ходи във военното. Аз се смеех по телефона и той вика: знам, че ви е смешно, но може би някакъв друг начин да намерите за сплашване.... мхм, те тук така с перо ги галят и за това им се качват на главите, после няма оправия.

Иначе знам, да бели кахъри са, да са живи и здрави, момчета, не е кой знае какво - но това са дребни примери от вчера да речем, а то е ежедневно. Айде, това че не мога да го науча на ред, ще го мъча, ще му казвам всеки ден, все ще улегне в главата му (да не си спи с екипа да речем, да си оправя леглото, да си събира боклуците от стаята, мръсните дрехи за пране в пералнята, за мен това са важни неща, не съм му слугиня, не искам и жена му да му е такава). Но лъжите ме изкарват извън нерви - и така си вярва и театралничи, че и реве. А ние, примерно и двамата с баща му сме видели с очите си точно обратното. Явно наистина си мисли, че сме с умствения капацитет на съучениците му.

Онзи ден на футбола спънал едно дете, не му помогнал да стане, прескочил го (това инфо от ММ), нашият после реве, та се дере, не било верно, другият бил виновен, цяля нова история съмини. Е, все още вярвам на мъжа ми, а и той често снима мачовете, та го има на запис.

Явно наистина ни изпитва ни, правейки ни на луди, ама не му ли е ясно, че то колкото и да прави сцени, лъжите се разкриват. Явно не разбира.. ама на 10 е, не е бебе. Те на 10, май са си бебета още, и аз не знам каква позиция да заема - дали е малък още или е голям 🤪

# 244
  • Пловдив
Оооох, ида да ви се похваля, че моят момък е изкарал 5-ца на стихотворението Innocent

# 245
Аз, когато бях на 5-6 може би , една вечер излъгах родителите си че съм си мила зъбите, понеже ме мързеше. Изгониха ме от къщи. Вечерта.
_re_ge, извинявай , но това е толкова жестоко
не мисля, че е добър пример
интересно ако съседът не те беше завел, кога щяха да те потърсят Rolling Eyes

ААА аз съм на 51 , забравих да уточня а е важно.  Това е в годините когато си оставяхме вратата отключена , бебетата пред магазина, а децата играеха на двора до полунощ и на никого нищо не се случваше... Сега сигурно има също толкова ефективни методи.

# 246
На 10, на 20 - всеки си гледа от своята "камбанария" и със своя си житейски опит. Те дори не си представят на тази възраст, че и ние сме били колкото тях и сме мислили същите неща...
За прането в пералнята (само че аз в коша си за пране исках да ги слага) - след поредното дуднене и повтаряне, ядосване и обясняване докато дъх не ми остана, казах, че това е последният път, в който се обяснявам и че следващия път просто дрехите му ще останат неизпрани и вмирисани точно там, където ги е захвърлил! Стисках зъби цяла седмица, нищо не взех/подредих/изпрах. Първо му свършиха чорапите, след това и боксерките и нямаше с какво да отиде на училище. Разрева се, разбира се, защото не знаеше какво да направи. Подсетих го да си събере дрехите в коша за пране и след това му казах, че все пак има бански боксерки и чорапи за спорт, които са в сака. Оттогава не ми се е случвало дрехите за пране да са на различно място от посоченото. Но е вярно, че го оставих гол Joy
За спането с дрехите - казах му, че с която дреха иска може да спи, но тя автоматично става пижама и няма да излиза навън с нея. За да не си мисли, че ще може да ме "метне" го предупредих, че ще срежа с ножица на видно място въпросната дреха. Наложи се само едно долнище да отрежа на колената и после стана на къси гащи.
Който не си е оправил леглото се връща веднага от където и да се намира и повече не излиза. Познай колко му беше хубаво тъкмо седнали в мола и трябва да се прибира, щото иначе лудата му майка ще дойде в мола да го прибере Laughing
Изхвърляла съм му всичко разхвърляно в стаята, без значение колко е ценно за него или колко струват вещите. Щом е разхвърляно, значи не му трябва! Сега само като кажа, че ще влизам в стаята да чистя и изведнъж всичко се подрежда. Да не говорим, че за да не го правя аз, той сам реши да почиства Yum

# 247
Оооох, ида да ви се похваля, че моят момък е изкарал 5-ца на стихотворението Innocent
Честито! Аз пък съм след родителска среща снощи. Сега, че синковецът не е цвете за мирисане, не е. Никак даже. Но много ме заболя как майките на т.нар. "перфектни" деца започнаха да ми обясняват как нищо не правя с детето си, как не го възпитавам и не говоря с него, как едва ли не у дома е някакъв зверилник и той копира нашето поведение....Сигурно са си прави за себе си, защото той наистина е един от тези, които руши дисциплината, а това пречи на техните деца. Но ми стана болно, защото знам, че не е така. Не сметнах за нужно да влизам в обяснителен режим и да се надвиквам. Дадох съгласие с детето да работи училищният психолог. Аз от своя страна не спирам да разговарям с него. Дано с колективни усилия се справим...
Thirteen, бързо оздравяване на момчето ти.
_re_ge, наистина звучи много стряскащо, но явно е имало ефект. В днешно време обаче едва ли някой ще си го позволи. Трябва да търсим други начини.
Миа, това с лъжите наистина е много неприятно. Но, ако звучи поне малко успокояващо, повечето са така-послъгват, попреиначават нещата, за да са в тяхна полза...Както беше казала една дама тук, и това ще мине. Повтарям си го като мантра вече  Laughing
Беки, много екстремно, но идейно. Ще го ползвам при нужда  Simple Smile Общо взето с това поне нямаме проблем, но за всеки случай, да си имам още едно оръжие в арсенала  Laughing

# 248
  • Пловдив
sad_woman, ти пък що говориш с такива майки? Аз директно се отдръпвам и хич не участвам в подобни разговори...не ми допадат.

п.п.Инак моя кат се обади хич не беше щастлив.Питам що?Нали се е справил по литература?Отговаря-ти не отвори ли Школо,бг/ел.дневник/...викам-не.А той имал 4-ка на един мини тест по математика и се ядосва, че уж знае задачите, а на контрилните все се дъни  Thinking

# 249
Ами аз съм си такава - буря, в двете крайности съм винаги и винаги решавам нещата кардинално. Не си позволявам да не изпълня заканата, че следващия път кой ще ми се хване? Не си позволявам да го лъжа, защото и той ще започне да ме лъже (повече от плоските лъжи, които разкривам с поглед и които вече не си дава труд да ми пробутва) Satisfied Истината е, че единственото нещо, което наистина има значение е да е здрав, всичко останало се преживява Heart
Честито на Мистик за хубавата оценка! Дъни се, защото е сигурен че знае и не внимава. Това не се преодолява лесно. Минахме и през това 2/6/2/6, защото излизал и обяснявал на класа задачите по математика - 6, обаче в следващия час се прави контролно на същите задачи и тотална щета - щото много знае има 2! Не внимавал, не дочел, не пресметнал...
sad_woman, не им позволявай да те смачкат! Ти си родител на твоето дете, няма защо да ти се бъркат! Браво за психолога - и ние сме ходили (и двамата), имахме полза (и двамата). Успокой се и дай най-доброто от себе си. Ще се нареди всичко полека лека, не очаквай чудеса за един ден от психолога, но ще видиш, че ще има промяна. Моят син не искаше да ходи повече, защото вече нямал нужда според него. Казах му, че съм съгласна, но трябва да изпълни всички условия, заради които беше насочен натам. Амбицира се и наистина си промени поведението (децата го наричаха Хълк, защото беше супер добър, обаче като прекали някой и избухваше като бомба - всичко живо се разбягваше от стаята и никой не искаше да влиза в час, докато не се успокои).

# 250
mystic woman, Не говоря с тях. Беше по време на родителската и бях принудена да слушам.
Като каза математика, моя го обвинила госпожата, че преписвал на теста, и му писала тройка. Защото решил всичко без грешка, пък той е от тези с ниските оценки по математика /в последно време и не само там де/. А аз го спуках от задачи деня преди теста и беше много добре подготвен. Много ме хвана яд. А той беше много разочарован. Та се наложи и с нея да се обяснявам, че не е преписвал. Това ми се случва за първи път, да се обяснявам за оценки. Но не беше честно. То явно не е без основание, предвид тройката му на входното ниво и факта, че изобщо не слуша в час. Тя няма откъде да предположи, че е решил сам задачите. Ама от друга страна, ако е смятала, че е преписвал, защо не го е хванала още в час?! И почна да ми се обяснява, ама нека да ми покаже знания оттук нататък, ама той такъв, той еди какъв си...Сега ще го натискам яко, особено по математика, да й докажем, че е сбъркала. Не че може да заличи тази тройка, според мен напълно незаслужена. Но ако се бях разправяла на по-висок тон, със сигурност ще го нарочи и после ще му бъде още по-трудно.
Беки, след моментната емоция реших да не давам изобщо ухо на такива неща. В крайна сметка човек, който изобщо не ме познава, няма как да ми дава квалификации какъв родител съм. В последно време реших наистина да се успокоя и да продължавам само с добро. С моя син имаме много силна връзка помежду си и ми е важно да я запазя. И вярвам, че всичко това е временно и ще мине.

Последна редакция: пт, 25 окт 2019, 14:35 от sad_woman

# 251
  • На морето!
И аз на теория се опитвам да не се влияя от постоянното навиране на умни, кротки, талантливи, толерантни и спортуващи момчета, чиито майки знаят как да направят истински успешен мъж от всяка момчешка рожба, но на практика като слушам едно известно време хвалби и като се прибера в къщи и го видя залепнал с гурлите на компа и по-бурно реагирам от обикновено. 😀
Иначе на РС вече е забранено да се посочват поименно деца и да се правят забележки пред всички. По правило трябва да се викат в училище на разговори на 4 очи.

# 252
  • София
На нашата РС, нямаше нищо поименно. Според мен, не е честно оплюването на дете, особено пред други родители.
Надявам се психолога да помогне и дано не е като нашето псевдопрофи.

Много се радвам, че така се заплесна по тоя спорт, че пет пъти седмично ходи... и сега го използвам като доста силен коз. Казала съм, че намален успех, несправяне с времето и домашните ще доведат до прекъсване на тренировките. Действа Simple Smile а и е полезно

# 253
Нито по моралните правила, нито по писаните регулиращи норми е позволено, а напротив, забранено е говоренето за дете пред останалите. В 21 век сме, хиляда начина за комуникация има родител-учител. Някои учители са останали някъде в миналия век, макар принципно в миналия век да имаше къде по-качествени преподаватели.

Но остарелите похвати трябва да бъдат забравени.

# 254
  • София
Добре, че спряха поименния анализ по РС. Това съвсем ме отвращаваше от ходенето на тези срещи. Какво ме интересуват другите 29 деца, та трябва да изслушам успехите или издънките им, че да чуя за моето?! И понеже моето е от ония послушните, нищо ново не чувах на тези срещи. Аз това, че учи, си го знам. Пълна загуба на време! Сега пък от 2 години, на РС занимават родителите по кой учебник докъде са стигнали и какво им остава да учат, какви тетрадки да си купят и т.н. И какво ме интересува пък това?! Да кажат на учениците-няма аз да то уча този материал! Все ми е тая за Африка или за Америка ще учат, или и двете. 🤐Искам да чуя за атмосферата в класа, за евентуални конфликти или проблеми, общи проекти и мероприятия...

Общи условия

Активация на акаунт