Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 23

• 23 571
  • 750
  •   1
Отговори
# 675
Четох сега, че активното вещество е нискомолекулно и има шанс да преминава в голяма концентрация в кърмата, но като че ли не е изследвано и точно за това не се използва. Също така този продукт в спрян от употреба в Англия и е заменен с друг Tranexamic acid, което май има някакъв бг аналог, но само инжекционен намерих. Ето информация за този втория продукт: https://www.drugs.com/breastfeeding/tranexamic-acid.html . Уж става за кърмене, но пак има известни опасения.

# 676
Лимонче, звънни най-добре на телефона на НАПК и им обясни случая. Дори да не знаят на момента, ще се консултират и ще ти кажат с кой медикамент да действаш.
Важното е сега да се оправиш бързо, та звънниш им на пожар и така.

# 677
Мами, питам за бебето на приятелка, това според вас млечница ли е:

Скрит текст:

Тя мисли, че не е, въпреки, че педиатъра е предписал фунгостатин, но не го ползва. Също ако е млечница, трябва и майката да се маже, нали?
Искам да й дам адекватен съвет, но не съм се сблъсквала с такъв проблем.

Последна редакция: пт, 15 ное 2019, 17:51 от Mamma_knows_best

# 678
Да потърка с влажна носна кърпичка, ако не се маха - е млечница. Ако е мляко, ще се изтърка. Но щом педиатър е казал, че е, съм склонна да вярвам, че поне това могат да преценят точно. Да, маже се устата на бебето и зърната на майката. Обикновено с едно мазило 😉

# 679
  • София
На езика е нормално да има налеп. Млечницата се изявява по венци и бузи, там се гледа дали я има....по езичето не може да се прецени. Ако по венци и бузи има бели парцалчета, които не се махат с мокра марля, вероятно е млечница.

# 680
И аз знам, че има по бузите и като се дръпне долната устничка има отвътре. Това на снимката ми изглежда като налеп на езичето.

# 681
  • Пловдив/София
На моите деца винаги е било бяло езичето първите месеци, оправяло се е без медикаменти с времето. Вероятно по-успожнените форми са с допълнителни налепи и дискомфорт.

# 682
Аз мога да твърдя, че не е млечница или да изчака няколко дена (до седмица). При нас млечница имаше по небцето и вътрешната страна на бузата много малко, после ни изсписаха един гел и не мина, за една седмица обхвана цялата уста. И след което вече ни изписа противогъбично гелче и с едно-две намазвания изчезнаха.
Това се случи преди седмица някъде и сме на 9м ако е важно

# 683
Млечницата е характерна до третия месец (не че е невъзможно след като това)

# 684
Нашето е гъбички, млечница както се казва там и е на 9 м. Едни бели налепи по бузите, небцето и от вътрешната страна на устните

# 685
  • Пловдив/София
Имам въпрос за нощната пауза... при бебе на 4 месеца намалява ли кърмата, ако спи 8 часа? Дете номер 1 не е правило над 5ч пауза и ми е странно. Тази нощ спа от 22 до 6.30, след което сука от едната гърда, а аз станах и изцедих другата. След това търсеше мляко на всеки час (8,9,10). Имах лека болка в гърдите като станахме в 10, но си бяха празни и меки (в 6 бяха по-твърди, но изцедих). По принцип не съм от имащите много мляко,но съм упорита и малката на почти 4м наддава досега 900,900,350,400 (последното не е измерено още точно). Остават 400 грама да удвои рожденото тегло. Иначе при изцеждане макс 50 мл от гърда успявам, но тя сигурно суче повече.
А да, преди няколко дни май имаше скок в растежа, беше ревлива няколко дни и висеше с часове на гърда, будеше се и нощем.
Да приема ли, че сама регулира млякото, или да навивам аларма да цедя нощем? Изцеждане на втората гърда при първото й будене правилно ли е?

# 686
  • София
По-скоро можем да говорим за регулиране на кърмата. Гърдите ще се успокоят след няколко дни и няма да се напрягат по време на паузата, през останалото време ще си има. Добре е да сме сигурни, че се храни добре през деня и да предлагаме по-често, след като няма кърмене нощем. 
Изцеждане на втората гърда може да има ако се усеща дискомфорт и се прави до омекване и облекчение. Иначе не.

# 687
Аз съм със същата драма. Беба е на 2 месеца и от самото начало сънят нощем за нея е приоритет, първо правеше 6-часови паузи, сега станаха 8-9 часа. Наддава добре и затова не съм я будила нощем, +1200 гр. за първия месец, +800 за втория, общо + 9 см. Досега след голямата нощна пауза тя сучеше само от едната гърда, а другата трябваше да изцедя, за да не се пръсне, като изкарвах по 120-140 мл. Тази сутрин обаче гърдите ми бяха меки. Дали се регулира кърмата спрямо нуждите й или намалява?
Денем си суче нормално, до обяд по-често, на 1,5 - 2 часа, следобед на 3.

# 688
Тялото не е глупаво, няма да произвежда нещо, от което никой няма нужда, следователно като няма търсене ще спре да произвежда толкова много нощем. През деня ако си суче добре ще има. Ако забележите някакви негативи около голямата пауза, винаги може да започнете да цедите нощем по един път за стимулация, но аз не мисля, че ще стане така.
Спете като можете, аз само си мечтая. Аз сериозно започнах да се замислям за отбиване, защото ми писна да съм получовек и недоспала. Две нощи успях да намаля нощните кърмения, тази нощ даже само с едно минахме и то без рев. Събужда се зверчето, аз обяснявам, че е тъмно, че тати и кака спят, погушкам 1 мин и обратно в леглото и за моя изненада работеше добре, дано да продължи да е така. Нямам зор да махам дневните 2 кърмения, но нощните ме съсипват вече.

# 689
Ваня колко голямо ти беше детенцето?
Знам много добре какво е човек да е недоспал. Аз пък ставам да се цедя два пъти защото мисля, че намалява за през деня. Вече сме големи на 9м, яде твърда храна, но ме страх да не му стига кърмата.

Общи условия

Активация на акаунт