Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 23

• 23 567
  • 750
  •   1
Отговори
# 720
Оливия, как расте детето, жизнено ли е, плаче ли много? Едно 11 месечно дете няма да седи гладно, ако има нужда явно суче си наваксва с храната. Голямото ми дете по едно време беше започнало да яка на 5-6 дена, но не мисля, че имаше проблем. Вашето дете има проблем с акането, например да му е трудно, да има запек и обилно ли е след 5-6 дена? Добре е, че пишка много, но опитайте да проследите дали расте, не е нужно да е много, все пак е голямо дете, но малко на тегло и малко на височина ще са сигнали, че всичко е наред.
И да, кърмата "нищо не носи", тия антитела, витамини, белтък, то това нищо не е...чиста водица Simple Smile

# 721
Предполагам, че си опитвала, но като цяло недостиг на водичка води до запек. Може също пюре от сливи да дадеш или круши

# 722
Щом суче, приема течности, рядко дете на тази възраст пие вода в истинския смисъл. По скоро глътка-две.
+1 за казаното от Ваня.
Ако ака нормално, не на твърди топчета, изобщо не е запек😉
Да храненето - ще прояде, спокойно. Като мъчат зъбки - може да предложиш парче хляб,с него ще се й почесва, моята щерка като мното я болят венците кара на банани, хляб и кърма.

# 723
Да, хапка хляб никога не отказва Grinning това са любими храни - хляб, банани, круши, домати. Иначе расте, висока върви, качва по 200-300 на месец, много пълзи и се изправя, скоро ще проходи. Не е запек, но просто през много дни и затова реших да питам как е при други бебчета и какво мислите Simple Smile благодаря Simple Smile

# 724
Щом расте и не е запек всичко е наред. Предлагайте често храни, по залък-два все е нещо, пък с кърмата ще си дояде.

# 725
Здравейте,

Имам бебе - момиче на 3 месеца. Кърмя я от самото начало, като само първата една две седмици, от раждането я дохранвах с 20 или 30 гр., защото ме бяха посъветвали така в родилното при контролните кърмения - предлагах и, но не винаги го изпиваше.
Родена е 3 200 гр. 50 см., изписана е 3 100 гр.
Наддаването и е както следва:
1 месец - 4 280 гр. - + 1 180 гр. считано от
изписването.
2 месец - 4 800 гр. - + 500 гр.
3 месец - 5 300 гр.  отново + 500 гр.
Сега е 60 см.

Още след втората консултация бях посъветвана от лекарката да дохранвам отново с по 30 - 40 гр.
Ясно ми е че включа ли отново АМ тръгвам по пътя детето ми да се отбие или да ми намалее кърмата.

Не я дохранвах,  кърмя я на поискване. Храни се през около 2-3 часа. Опитвам се да предлагам по-често, през 2  часа, понякога иска, понякога не е все още гладна и я изчаквам тя да пожелае.

Вечер прави по-големи паузи. Нощно кърмене имаме, но там може да се разбуди след около 5 или 6 часа от последното и хранене. Просто при първите размърдвания и предлагам,  а тя се храни в съня си, никога не се събужда изцяло. И не искам да изпробвам, ако не и предложа, дали ще се събуди, защото аз самата имам напрежение в гърдите, и ще трябва да се изцедя. Помпата съм я използвала само в началото, докато ми потръгне кърмата. С нея не успявам да изцедя повече от 30-40 мл.(ръчна на Медела е помпата)

Сега на последната консултация, лекарката отново е на мнение, че е качила малко и ме съветва да храня през 2 часа (което правя отдавна). Но и да махна нощното кърмене, да храня последно в 22 часа, и след 15 дена да я претеглим пак. Не и виждам логиката, не е доволна от наддаването, но иска да не я храня вечер.

Първо детенце ми е. Водя се изцяло по нея. Вода не пие, залъгалката не я отразява, ако и това има значение. Спокойно дете е, играе си, активна е и доста жилава. Спи си спокойно, не сме имали безсънни нощи, ако не броим лекото разсънване за хранене. Сама си прави режим за сън и хранене, часовника поглеждам, само за да знам дали яде достатъчно често. Храня я от двете гърди, колкото иска толкова суче, обикновено около 15 или 20  минути. Пълни памперсите (5-6 на ден, като поне 3-4 са не само с пишкано.) След хранене не ми дава признак, че не и стига. Пия чайове и ям храни за да подпомагам лактацията.

Мисля, че се справям добре, относно кърменето се водя по стататии от блога на Хедра. Мисля, че наддаването  не е толкова лошо, и че нощното кърмене трябва да си остане докато детето само не го премахне.

Просто имам нужда от ваше потвърждение, справям ли се добре? Трябва ли да обръщам внимание, че не влиза в стандартните таблици за тегло, или, че вечер стомахчето трябвало да си почива?

Опитах се да опиша възможно най-изчерпателно нещата. Ако някъде греша, или нещо не правя както трябва, ми пишете да се коригирам. Ако е необходимо да търся консултант в нашият град за съвет. Просто аз си мисля, че ни се получават нещата, но имам нуждата от потвърждението на Вас специалистите в областта, кърмещи мами и с повече опит.
Бих се радвала на насоки или препоръки към мен.
Благодаря предварително!

# 726
Нощното хранене не го махайте, защото от малкото качване ще стане съвсем малко. Просто не казвайте на педиатъра, всички така правим
Моето дете на година и 8 месеца има още нощни кърмения. Хранете си на поискване или на предлагане ако не се сеща. СЛед третия месец е нормално да качва по-малко, а не по килце.

# 727
Mommy00,

Според мен се справяте отлично! Не отглеждаме малки прасенца, които да угояваме за Коледа Simple Smile

# 728
Благодаря на отговорилите. Решила съм да се водя по детето, предлагам по често. Нощното не мисля да го махам, и да си държа детето гладно заради някакви препоръки. Явно не само тази лекарка дава такива. Просто имах нужда от мнение на някой извървял пътя и с повече опит.

# 729
Хич не я слушайте педито, на нас ни казваше задължително през 3 ч, като му давам само едната гърда и 15 Мин, като след още 3ч предлагам другата гърда Grinning, а не може аз както му давам през 15 Мин. И на следващата консултация й казах, че правя каквото тя е казала, но в действителност го кърмих когато той пожелае даже и на 10 Мин в началото. Много добре си качва детето и расте нормално, може да предлагате на 1,5-2ч. Ако суче добре ако не или на всяко мрън или пак предлагате след определено време

# 730
Mommy, справяш се страхотно!  Чудесно си се подготвила,знаеш си всичко, само бъди по-уверена!
Увереност ти трябва и подкрепа, имаш второто от всички тук 🤗 минали сме го същото!
Моята дъщеря повече от 600гр на месец не е качвала и е съвсем нормално дете. Изключително активно и диво, последно я мерих 8500-600 на година и 7 месеца. Казвам ти го, за да ти дам пример за дете, което според повече педиатри ще е недохранено с тия мерки, ако си следват таблиците. Нормално е едно бебе да наддава и 500гр и 1500гр, различни гени носим все пак.

Ето ти снимки на две бебета на 3 месеца. И двете са нормални.

Така, че спокойно! Всичко е наред, филтрирай приказките за дохранване и си продължавайте все така!

# 731
Благодаря за подкрепата и добрите думи. Съжалявам само, че много от нас не я намират при лекарите на децата си.
Не целя да си вкарвам детето в някаква рамка, или да я сравнявам с други.
Като тепърва прохождаща в кърменето, просто имах нужда да чуя от по-опитен в това, че се справям.
Страхотни сте момичета , помогнахте на една млада мама да разсее съмненията и да затвърди увереността си.

# 732
  • София
Извинявам се предварително, ако е било дискутирано, просто не намерих информация. Другата седмица съм на стоматолог и ще ми правят няколко пломби с упойка. Проблем ли е за кърменето? Двама стоматолози питах и казаха, че е ОК, но все пак....

# 733
Ок е, има упойки без адреналин, само припомняте, че кърмите и ще се съобразят.

# 734
  • София
Geri69900, Пипи2013, здравейте Simple Smile При нашата бебка също има кръв в изпражненията отвреме-навреме и реших да споделя какво е положението при нас - надявам се да е полезно. Продължавам в скрит текст, за да не скролват останалите, които не се интересуват от темата.
Скрит текст:
Слуз имаше и по-рано, но кръвта се появи, когато бебка беше на 5м., на 4-и ден от даване на картофено пюре-съответно педиатърката ни посъветва да спрем пюрето и след няколко дни да предложим друг зеленчук. Но все се появяваше кръв през 5 дни (дори когато е само на кърма), на 6м.успях да въведа оризова каша и елда. Аз се опитвах да разбера от коя храна се получава това, но така и не успях. Не ям всякакви краве, овче, козе продукти, телешко, ядки, бях изключила и всички останали алергени, чета внимателно етикетите. Реших да ги включвам един по един, без млечните, телешкото и фъстъците. Даже си записвах какво ям и забелязах, че се появява кръв като включа нещо ново (както казахте и вие, Гери). Но смених тактиката-вместо да го спирам, продължавах да ям същите неща още няколко дни и кръв имаше само на първия ден от новата храна.
Трябва да уточня, че количеството кръв не беше много, но поне няколко нишки и се виждаше ясно.
Вчера ходихме на преглед при алерголог и тя каза каквото и гастроентероложката-да не ядем млечни, но по-подробно обсъдихме въвеждането на храните: риба-на 8м., жълтък на 10м, млечни и белтък-след годинка. Всичко останало може. Аз да пробвам козе мляко, когато тя е на 10м. Сега е на 7 месеца и половина и от 2 седмици не е имало кръв, а сме въвели 4 зеленчука, 2 вида месо, 2 каши, 1 плод. Подейства ми успокоително тази консултация, защото алерголожката каза, че е непосимост и нейните пациенти я израстват до годинката, а някои и по-рано. Същото ми разказа и една позната-кръвта при нейното дете магически изчезнала около годинката-преди това е спазвала строга диета и въпреки това е имало. Също така докторката каза, че не е нужно да спазвам строга диета (само млечни и телешко да не ям), даже фъстъци може, ако при бебка няма реакция и че сме на прав път. Дори ми препоръча да пробвам да хапвам повече неща, за да не се лишаваме и двете, а тя постепенно ще израсне тази непоносимост.

Последна редакция: чт, 21 ное 2019, 12:37 от _sun_shine_

Общи условия

Активация на акаунт