Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 23

• 23 565
  • 750
  •   1
Отговори
# 690
Моето бебе от 3-ти месец спеше почти по цяла нощ, кърмата се регулира по него и денем сучеше много по-често за компенсация. След 6-ти месец пък започна да суче нощем и съответно намали дневните. Не съм цедила, не съм пипала - тялото си регулира всичко, е, имала съм нощи или дни с напрегнати гърди, но положението се оправя в рамките на няколко дни.
Откакто започна да хапва стабилно твърда  храна (края на 10-ти месец), той сам отказваше кърменията, като сучеше около 3-4 пъти дневно, само сутрин рано и преди заспивания. Кърмата отново се регулира. Сега на почти година отново хапва доста стабилно, но започна и да суче повече. От силно намалели количества сам си зададе повече и осезаемо усетих увеличение...
Не ги мислете тези неща, щом детето е оставено на поискване всичко се регулира перфектно според нуждите му. Казвам го, тъй като също знам какво е да стимулирам като луда с помпа в първия месец и половина, защото малкия не засукваше добре. Детето си знае най-добре 😊

# 691
Здравейте, имам бебе на 40 дни, само на кърма е. Кърмя на поискване. От два дни през деня почти не спи и яде през 1 час или даже 40 минути, яде по 10 или 15 мин. Нощем хапва през 2 часа, но към 05:00 започва пак да яде често. За 1 месец беше качила 1300. Това често ядене ни притеснява, дали е нормално, може би някакъв период на растеж или кърмата ми не ѝ е достатъчно хранителна? Благодаря.

# 692
Fluffy Fluff,
Скрит текст:
Помня, че бебчо в началото ядеше малко и имахте трудности, обмисляше и за АМ, нали по ЗВБ захранваше, кога започна да яде повече? Виждам, че сте запазили и кърменето 😊 .

# 693
  • Пловдив/София
Ваня, съчувствам, с баткото година и половина не знаех какво е сън. Но аз го отбих към годинка и пак се будеше за мляко с месеци, така че... не е гаранция отбиването. Даже си усложних живота с АМ преди лягане и нощем.
По-скоро пробвайте sleep train-ване, таткото да гушка, и тн, при нас нищо ке сработи, но всяко дете е различно.
Ще я следя как наддава иначе, и на мен не ми се ще да цедя нощем.

# 694
Здравейте, имам бебе на 40 дни, само на кърма е. Кърмя на поискване. От два дни през деня почти не спи и яде през 1 час или даже 40 минути, яде по 10 или 15 мин. Нощем хапва през 2 часа, но към 05:00 започва пак да яде често. За 1 месец беше качила 1300. Това често ядене ни притеснява, дали е нормално, може би някакъв период на растеж или кърмата ми не ѝ е достатъчно хранителна? Благодаря.
Няма нехранителна кърма и Бебето е наддало чудесно. В момента има скок в разрежа и за това суче толкова на често. Точно около вторият месец бебета имат такъв скок. Не се притеснявайте и давайте винаги когато и колкото иска.

Последна редакция: нд, 17 ное 2019, 17:38 от aya_2012

# 695
Съвсем нормално е това, което описвате. Давайте на всяко кърмене и двете гърди и дръжте детето докато не пусне само зърното или не заспи. Продължавайте да кърмите на поискване. Кърмата се обработва бързо от организма, а първиге месеци бебето постоянно завишава нуждите си, така, че по нормално от това да суче на къси интервали - няма.

Спокойно, няма да е вечно, бебето ще порастне и заякне, кърмата ще се регулира, но дотогава се гушкате и кърмите постоянно.

Мен ме притеснява това множествно число? Кои сте вие? Ако включва свекърви, тъщи, съпрузи, лелинки и прочие - начертайте си границите сега, кой какво мисли, си е негов проблем. С това наддаване кой реши,че не ви е хранителна кърмата 😂
Няма такова нещо "нехранителна кърма". Мит е. Прочетете поне закованият тект в първи пост и видеата под него, за да си изясните и някои други базови митове, които ще чуете от обкръжението си. Ако обичате да четете - препоръчвам книгата на Христина Янева - Всичко за кърменето.
Направете си услуга - един филтър на роднинските приказки, ще ви спести бая нерви.

# 696
Здравейте, искам да ви попитам рано ли е още в първата седмица на бебето да пия лактогонен чай Lactessa? Чела съм, че бебето пие по 30 - 90 мл на хранене сега. Със сигурност стигаме до 30-40 мл, просто не знам дали не е добре да се презастраховам.

Също така, може би това не е за тази тема, но взехме за дохранване (пак при спешност и още не сме го ползвали) АМ  Оптима на Babybio, обаче мирише много странно...? Не знам дали защото е био или просто моята липса на опит с адаптирани млека, но в болницата май даваха Aptamil и доста по приятно миришеше, така да се каже Smiley

# 697
  • Пловдив
Не съм сигурна, че проблемът ми е за тук, но все пак ще питам. Беба е на 6++, изцяло на кърма. Захранихме я преди седмица с броколи, пащърнак, морков, тиква. Силно казано захранихме, понеже е по ЗВБ и яде само 1-2 розички броколи и малко пащърнак. Направи страшно подсичане, обаче, и я след консултация с педиатър, алерголог и дерматолог, мажем с Тридерм, държим я голичка и правим седящи бани с тетра, като днес най-накрая изглежда леко по-добре. Междувременно от 3 дни насам спряхме захранването и е отново само на кърма.
Проблемът, всъщност, е че е последния й памперс имаше слуз. Беше и леко зелено, предполагам, понеже аз бях обядвала тиквички. Предвид предисторията, мислите ли, че слузта е притеснителна или да не се филмирам излишно?

# 698
Lovingsun,
Чайовете не увеличават кърмата, съжалявам, че ще разбия и този мит. Просто маркетинг на фирмите. Пийте го, ако искате, но няма да има въздействие върху производството на кърма. Само едно нещо има отношение към количеството кърма и това е "махането" на мляко - демек бебето да суче, а ако не е при вас, помпата.
Колко да е био адаптирано мляко със синтетични витамини? Пак маркетинг.

Не ви трябва АМ за всеки случай. Много жени се "презастраховат", после са изморени и решават- "аз да дам само сега", дават, веднъж, два пъти и отиде коня у реката, защото вместо да се стимулират гърдите в момент, в който е най-важно - не се. И после "ама нямам кърма". Как да има? То трябва да суче това бебе, че да разбере тялото ви,че има нужда да се произвежда кърма.

Ако ще кърмите и искате да кърмите - разкарайте кутията. Не ви е в помощ да я има в шкафа. В 21 век живеем, ако не дай си Боже ви потрябва наистина, магазини и аптеки бол.

Happy, мойто се подсича много при вадене на зъб. А за слузта - е захранване, нормално, свикват тепърва черва, то и акото след месец или повече ще се промени и ще стане различно, не му се филмирай. И парчета храна ще виждаш, от банана пък едни нишки - могат да са червени, кафеви, черни.
Акото е зелено от броколите вероятно, споко! Лекувайте подсеченото със смрадлика, ще мине 😉

Последна редакция: нд, 17 ное 2019, 19:58 от LittleCactus🌵

# 699
Най-много съм се плашила от акото след като дадох банан - то бяха едни нишки, едни чудеса. Добре, че докторката е съседка, та се смяхме заедно, било съвсем нормално!

# 700
Ая, на година и 8 месеца е, хич не е малко.

lovingsun, ако имате нужда пийте лактогонен чай, ако нямате не виждам никакъв смисъл. Чистата водичка си е най-добре, а при екстремен недоимък на мляко една чаша бира е чудотворна Simple Smile АМ за всеки случай не съм купувала никога, смятам го за ненужно. Вие казвате, че мирише странно, което означава, че сте го отвовили, а това пък означава, че срока му на годност вече тече, а той е май е 2 седмици, трябва да пише на опаковката. Та бих ви казала да си намерите хубава рецепта за онзи стар домашен течен шоколад със сухо мляко и да го използвате за това Simple Smile

Happy_life, няма правилен отговор при вас, защото е нормално да има слуз от новите храни, както казва и Кактусчето, но може и да е алергия. Следете за кръв в акото, ако видите нишки, то тогава е доста вероятно да е алергия към нещо. При захранването горе долу каквото влезе, такова излиза, почти нищо не се усвоява от храната, защото храносмилателната система не е съзряла достатъчно. За подсичането Павловича мас и Бепантен са много добри кремове, спасявали са дупетата вкъщи.

Последна редакция: нд, 17 ное 2019, 21:24 от Ваня А.

# 701
За подсичането да кажа, че почти сме на оправяне с масло от шеа. От петък беше адски подсечено, не знам защо (няма нова храна, памперси и Т.н.) мажех с какво ли не, събота беше без памперс цял ден но никакво подобрение, и вече от събота вечерта започнах да го мажа с това масло и започна да се оправя, даже и пак сложих памперса.

# 702
Здравейте!
Моята сага със запушванията продължава с пълна сила и става по - зле 😢
След като малката ме отпуши, след като без да искам пробих блистера с игла, понеже не успях да надигна, сега или има нов или същия. Съответно и ново страшно болезнено запушване.
Лошото е, че при засукване започна да ме боли наистина зверски и другата гърда. Чак ми идва да викам и се изпотявам от болка.
Плаче много, като трябва да яде от запушената, а мляко има, защото като я излъжа най - после чувам, че прегръща, а и нощем не протестира.
Какво да правя?
Дали са зъби? Нищо видимо няма, но не знам - много се слюмчи, лапа абсолютно всичко.
Ако са зъби, какво да правя, кога би трябвало да спре болката?

# 703
Като се появят и ги напипаш с пръст. Започнат ли да се надигат зъбките, свикват с тях и спира да боли. Съчувствам ти, знам през какво минаваш. Стискай зъби, ще мине. Само се успокой 🤗

# 704
Махайте го този блистер, дори и пробит ще боли по-малко. Случва се да се лепне пак кожата, за това е добре да се следи известно време. При мен се е случвало да отлепя блистера и до следващото кърмене пак да не тече от там и пак така. Моята стратегия беше да го проверявам преди кърмене, докато се уверя че е добре.

Общи условия

Активация на акаунт