Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Медицинска бележка за отсътвие

 • 4 328
 • 50
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 43 549
Дописвам се.
На Всяка бележка от педиатър трябва да напиша на ръка, че съм запозната със съдържанието и да се подпиша. Иначе бележката се смята за невалидна. За сведение сме от Варна.
Един документ е валиден или не според законите на страната. Всяко училище може да приема вътрешни правила, но не и такива, които отменят законите и наредбите.
В случая, ако бележката е издадена според изискванията, няма как да стане невалидна. За такива случаи сигнализирайте.

# 16
 • София
 • Мнения: 1 873
И в училището на дъщеря ми искат подпис от родител върху медицинските бележки. От София сме, става въпрос за гимназия - явно се страхуват да не са написани от ученика.
В старото училище до 7 клас  - то също има и гимназия - нямаше такова изискване.

# 17
 • Мнения: 4 273
Не е нормално за мен, когато детето е болно майката да пише извинителна бележка по семейни причини. Това е изопачаване на действителността, т.е. фалшифициране. И това 21 век, Европейски съюз.

  # 18
  • Мнения: 2 145
  Няма какво да се пишат интерпретации. Ето как стоят нещата според нормативните документи:
  Децата в ДГ (3 и 4 група) имат право на 10 дни отсъствия по семейни причини за цялата година, или по-точно от 15.09 до 31.05.
  Децата в училище имат право на 3 дни с молба до класния и 7 дни с молба до директора. Обикновено бележката по семейни причини се дава предварително, но по изключение наредбата позволява да се занесе и в последствие.
  Извън дните по семейни причини, всяко отсъствие трябва да се извинява с бележка от лекаря.

  # 19
  • София
  • Мнения: 30 947
  Някои учителки в предучилищна правят компромиси и не записват отсъствията, но това са изключения.
  После, в 1 клас пак си тръгват по правилата.

  # 20
  • Мнения: 2 145
  Някои учителки в предучилищна правят компромиси и не записват отсъствията, но това са изключения.
  После, в 1 клас пак си тръгват по правилата.
  Ами не знам кой ще рискува, при положение, че се правят проверки. Ако го правят, си е на тяхна отговорност.

  # 21
  • Мнения: 63
  Здравейте,
  онзи ден се сблъсках с поредния абсурд - посетих личната, защото дъщеря ми (1 клас) е болна, и разбрах, че имало лимит на извинените отсътвия. Казаха ми, че ако детето надвиши този лимит щяло да повтаря класа...
  Нали при по-малките деца всичко е непредвидимо и има ли някой интерес детето му да е болно? Значи ли, че вече трябва да ги пускаме болни на училище, за да не нарушаваме закона...

  Та някой знае ли до колко изинени отсъствия по болест се допускат....

  # 22
  • София
  • Мнения: 30 947
  Има лимит много отдавна. И има резон. Ако детето наистина пропусне толкова материал, наистина ще трябва да повтаря. Не е брой, а е процент - 25-30%.

  # 23
  • Мнения: 9 435
  Винаги е имало. Когато аз бях ученичка в средното едната година бях с много здравословни проблеми и чести отсъствия и тогава класната ме предупреди, че мина ли един брой отсъствия и ще повтарям по болест. Тогава като брой ми се върти нещо от сорта 150-200, но това преди много години, когато позволените неизвинени бяха 30  Simple Smile

  И да, основанието е както каза Free Agent при пропускане на толкова материал нормално е да се изиска повтаряне.

  # 24
  • Мнения: 2 145
  По закон децата до четвърти клас НЕ повтарят класа.

  # 25
  • Мнения: 63
  По закон децата до четвърти клас НЕ повтарят класа.

  успокояващо Neutral Face

  # 26
  • в страната на чудесата
  • Мнения: 6 635

  Такова нещо не ми е хрумвало, че раздават там. Но и да раздават - не ме касае. Очевидно не съм от тези лошите, дето точат свещената "Каса". Сещайте се как съм се оправяла с тез деца през тез години. Герой на капиталистическия труд трябва да бъде въведено като звание.

  Marta, болничните се плащат от НОИ. "Точат" касата е малко too much в случая.

  Изискването за извинителната бележка за училище е да бъде придружена с амбулаторен лист от прегледа.
  Има и специална наредба.

  # 27
  • София
  • Мнения: 565
  Има лимит много отдавна. И има резон. Ако детето наистина пропусне толкова материал, наистина ще трябва да повтаря. Не е брой, а е процент - 25-30%.
  Ситуацията с отсъствията се създаде миналата година, когато приеха новите правила, а именно при 90 извинени отсъствия те викат в училище и ти връчват предупреждение, че детето е натрупало тези отсъствия и пращат информация към социалните служби. При 130 извинени отсъствия ученикът се наказва със забележка от директора, като отново се информират социалните служби. При натрупани 25% отсъствия по един предмет се държи отделен индивидуален изпит.
  С неизвинените отсъствия е следното: при 5 неизвинени отсътвия за месец спират помощите за деца.

  За бележка за отсъствия по болест- в деня в който се разболее детето го водиш на лекар и лекаря вписва номера на амбулаторния лист от прегледа в бележката. Той няма право да издаде амбулаторен лист със задна дата респективно извинителна бележка. Бележки от Джи пи, написани на ръка, училищата имат инструкции да не приемат.
  Ученикът е длъжен до 3 учебни дни след връщането на училище да занесе извинителна бележка. До края на месеца учителя праща към МОН отчет за отсъствията и трябва към последно число на месеца да е събрал бележките.

  За деца с хронични заболявания като моето това е един истински ад. Търчим с мъжа ми един през друг при джипито, висим там по опашки, пък после носим в училище, заверяваме при сестрата, носим на класната- и всичко това в работно време през 2 седмици средно.

  # 28
  • София
  • Мнения: 1 298
  В детската градина 4 група на сина ми ни държат като в казарма. Даже сега ще ходят на еднодневна екскурзия и тези които няма да ходят ще са в сборни групи, но директно ми казаха, че ако не се яви ще има неизвинено отсъствие. В училище ми се е случвало на дъщерята да й стане лошо и да я освободят без да впишат отсъствията в оставащите часове и съответно, без да се налага да тичам веднага при личния лекар. По принцип и при нас изискват амбулаторен лист от датата, на която започва да отсъства.

  # 29
  • Мнения: 2 145
  Ми то в ДГ (3 и 4гр) изискванията са същите като в училище. Естествено, че ако не е нито на екскурзия, нито на градина ще му пишат отсъствие.

  Общи условия

  Активация на акаунт