Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Медицинска бележка за отсътвие

 • 4 225
 • 50
 •   1
Отговори
# 30
 • Майничка
 • Мнения: 10 103
Mamamuu, доста от нещата, които посочваш, не отговарят на истината. ЛЛ има лимит на дните болнични (бележки) за един човек (дете или възрастен), но техният брой може да бъде удължен с ЛКК.
Училищата нямат правно основание да налагат дори административно наказание като забележка за отсъствия по уважителни причини (независимо дали е болест или участие в спортно, културно и т.н.мероприятие), стига да има оправдателен документ.
Изискването за "докладване" на над 50 отсъствия по болест не беше пред социалните, а пред РЗИ и то във връзка с проверките за фалшиви болнични.
Казусът за процент отсъствия, при които се явяваш на изпит, беше коригиран след 2-3 месеца живот и в момента, по преценка на педагогическия съвет,срокът на такива ученици може да бъде удължен, така че преподавателите да могат да оформят необх.брой оценки.

Училищата приемат бележки, написани на ръка, стига на тях да фигурира амбул.номер и УИН на лекаря.

Иначе това за спирането на детски при 5те неизвинени в училище (3 в ДГ) дори еволюира с наредбата от м.август - вече ги спират за година, не само за месец.

# 31
 • София
 • Мнения: 565
Не виждам какво общо с темата има лимита на ЛЛ. Отсъствията на учениците не са в дни, а в учебни часове. Ако лимита е 30 дни това по ср. 6 часа на ден са 180 учебни часа отсъствия, а лимита на учениците е 130. Повярвай прочела съм цялата нормативна уредба по въпроса, като имам време ще цитирам конкретните членове и алинеи.
За 5 те отсъствия е разписано в наредбата за социално подпомагане и при направени от ученика 5 отсъствия по неуважителни причини в рамките на един месец, се спират помощите за цяла година.
В нашето училище не приемат бележки на ръка, дори в тях да е вписан амбулаторния лист.

# 32
 • Майничка
 • Мнения: 10 103
Би ми било интересно да видя конкретната нормативна уредба. 130те отсъствия, за които споменаваш, бяха една инициатива (не наредба) на МОН през учебната 2017/2018г., когато училищата трябваше да  посочват кои от децата с над този брой отсъствия (извинени и неизвинени) следва да бъдат определени като деца в риск от отпадане от училище. През миналата и тази учебна година такива инициативи не е имало.
По отношение на зелените бележки, това явно си е решение на вашето училище. Няма нормативна уредба, задължаваща ЛЛ, специалист или зъболекар да издават печатен документ и доказателство за това е, че образец 2-70 (зелената бележка)  все още си съществува в номенклатурата на МЗ.

# 33
 • София
 • Мнения: 30 901
ЛЛ на малкия ни дава зелени бележки.

# 34
 • София
 • Мнения: 565
НАРЕДБА № 11 от 01.09.2016 г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците
Скрит текст:
Чл. 22. (5) Срочна оценка не се формира без наличието на минималния брой текущи изпитвания по чл. 12, ал. 1 поради отсъствие на ученика в повече от 25 % от часовете по учебния предмет в съответния вид училищна подготовка. В този случай ученикът полага изпит за определяне на срочна оценка по чл. 7, ал. 3, т. 2.
(12) (Нова - ДВ, бр. 78 от 2017 г., в сила от 29.09.2017 г.) С решение на педагогическия съвет срокът за определяне на срочна оценка по ал. 8 може да се удължи, но с не повече от един месец за ученик, който няма минималния брой текущи изпитвания по чл. 12, ал.1 и е допуснал отсъствия поради продължителни здравословни проблеми, удостоверени с медицински документ, в повече от 25 % от часовете по учебния предмет в съответния вид подготовка.
Чл. 37. (1) Изпити за определяне на срочна оценка по учебен предмет или модул се полагат от:
1. учениците, обучавани в дневна, във вечерна, както и в комбинирана форма при обучението при условията и по реда на дневна форма, чиито отсъствия надхвърлят 25 % от учебните часове по отделен предмет или модул, предвидени по училищния учебен план за съответната паралелка през учебния срок, което не позволява да
бъде формирана срочна оценка поради невъзможност да бъде осъществен минималният брой текущи изпитвания по чл. 12, ал. 1 при спазване на принципа за ритмичност по чл. 11, ал. 1;

Всъщност лимита отсъствия по уважителни причини, при които ученикът повтаря класа, или държи изпити, или бива санкциониран, е различен за различните училища и се определя с Правилника на училището. В някои е дори 70 отъствия (примерно 32 у-ще) при други е 150 (примерно 7 училище).

Ето тази статия ми попадна
http://medianews.bg/bg/a/323238-diyan-stamatov-vsyako-uchilishch … ya-na-uchenitsite

Указанията за медицинските бележки са дадени с писмо  №16-00-62 /25.10.2016 г. на министъра на  здравеопазването  и допуска и двата документа, но задължително с отразен амбулаторен лист

Последна редакция: пн, 07 окт 2019, 11:44 от Mamamuu

# 35
 • Мнения: 8 324
Marta_987,
на същия хал съм. Детето ми е здраво като цяло (да чукна на дърво) и в първите няколко учебни години не е боледувала сумарно повече от 3 дни годишно, така че пусках "по семейни причини". Лекари не сме търсили - така или иначе повечето банални вируси преминават с чай, почивка и елементарни медикаменти без рецепта.
В края на миналата година в стресов период по ред причини ми направи серия боледувания - пак по 2-3 дни и леки, но трябваше да ги извинявам някак. Нашата GP е сред най-популярните в София, за съжаление, и там се чака минимум час дори със записан предварително час. А и не е много близо до сегашното жилище. Така че трябваше друго решение. Намерих го на малко по-висока цена - посещаваме частен МЦ, където не се чака, издават се амбулаторни листове бързичко, изписаното лечение може спокойно да се игнорира.
Планирам все пак да сменя личния лекар, но не съм сигурна, че сред работещите по каса има такъв, пред който да не се чака дълго и в компанията на още 30 болни в есенно-зимния сезон.

# 36
 • Майничка
 • Мнения: 10 103
...Всъщност лимита отсъствия по уважителни причини, при които ученикът повтаря класа, или държи изпити, или бива санкциониран, е различен за различните училища и се определя с Правилника на училището. В някои е дори 70 отъствия (примерно 32 у-ще) при други е 150 (примерно 7 училище).
...

В правилниците и на двете училища няма предвидени санкции за отсъствия по уважителни причини. Няма и как да бъдат предвидени такива, веднага биха паднали в съд.
В правилника на 7-мо СУ, при допуснати над 150 отсъствия (по 75 на срок), директорът и педагог.съвет определят как да бъде оформена оценка, т.е.  явно се прилага чл.22, ал.12 от Наредба 11.
В 32 СУИЧЕ изрично споменават изпити при 5 отсъствия/срок  по-малко, но пак на основание доклад на ПС, т.е., не са затворили и те изцяло вратичката за удължаване на срока.

# 37
 • Мнения: 77
Marta_987,
на същия хал съм.Намерих го на малко по-висока цена - посещаваме частен МЦ, където не се чака, издават се амбулаторни листове бързичко, изписаното лечение може спокойно да се игнорира.
Планирам все пак да сменя личния лекар, но не съм сигурна, че сред работещите по каса има такъв, пред който да не се чака дълго и в компанията на още 30 болни в есенно-зимния сезон.

Това е моного добра идея, може да е по-скъпо, но да чукам на дърво, не се случва толкова често. А прегледът трябва да бъде при педиатър, нали така? И от какъв порядък е цената?

# 38
 • Мнения: 8 324
Около 40-50 лева мисля, че е прегледът в разните частни клиники. Не знам дали трябва да е педиатър, сигурно може и общопрактикуващ.

# 39
 • Мнения: 77
Около 40-50 лева мисля, че е прегледът в разните частни клиники. Не знам дали трябва да е педиатър, сигурно може и общопрактикуващ.

Благодаря!

Не си поплюват!

Въпреки това, най-вероятно ще се възползвам.

# 40
 • Мнения: 8 324
За веднъж-дваж става. За често боледуващи, очевидно трябва да ограбиш банка Simple Smile

# 41
 • в страната на чудесата
 • Мнения: 6 621
Колко според вас трябва да струва един преглед с назначено лечение? И колко време трябва да продължи? Много полезни биха били отговорите, може на лични ако е офф

# 42
 • Майничка
 • Мнения: 10 103
Прегледът по ЗК е с фиксирана стойност. Нататък е пазарна икономика - струва толкова, колкото преглеждащият го определи, стига да има кой да му ги даде. Simple Smile

# 43
 • Мнения: 8 324
Лейка,
май е малко оф Wink
Скрит текст:
Иначе наблюдавам, че при висококвалифицирани специалисти минава и 100 лева напоследък - има видим ръст на цените в последните 2-3 години. Относно колко трябва да продължи... зависи. Един за 10 минути ще ти свърши по-добра работа от друг за 30 (личен опит). Претупване за 30 секунди и приемане на двама-трима пациенти едновременно обаче определено не толерирам (в кабинетите по ЗК е ежедневна практика).

# 44
 • Мнения: 1
Искам да попитам, задължени ли са лекарите да издават извинителна бележка в електронен вариант или може да са тези обикновените? Класната на сина ми не му я приема.

Общи условия

Активация на акаунт