Градинарство - моето хоби 23

• 36 925
  • 774
  •   1
Отговори
# 180
  • густо майна Филибето
При туите е друго, някакъв корояд е, и той е внесен с растения, мисля от Гърция. Яде си вътре клонката, тя изсъхва, през това време гадината е слязла надолу и яде там. При чемшира гъсеничките/молци ядат листата.

# 181
BЕЩИЦА, не го режи. Няма никакъв смисъл. Пеперудата лети и пак ще дойде. Ако чимширът е жив все още, само пръскане през 7-10 дни с подходящи препарати. Моят, огромен 10 метров,  замина, че не намерих кой да го пръска редовно... Sad Все се надявам да е жив, но снимките, които ми пратиха лятото, плачевна история...Cry
В някоя тема бях написала цялата информация за мерките срещу чимшировия молец, до които се бях добрала, вкл. и подходящи препарати, периоди на пръскане.  
Съветите са ми давани от специалисти.
Трябва да се облива добре и отвътре, защото гъсениците денем се крият в листата, а нощем излизат. А при тези гъсти корони, е трудно препаратите да проникнат до местата им на криене.
И трябва да се обливат дори когато не се виждат никакви поражения.
Така спасихме чимширите на наша близка, но те са от ниския вид и при тях е лесно, не като моя 10 метра. Тя твърдеше, че нищо им няма на нейните, не били нападнати, но като направихме едно щателно ровене в короната и открихме няколко гъсеници. Веднага обливане с препарати и от време на време отново. Дори не ги обливахме по схемата на 7-10 дни и пак не успяха да ги изгризат.

ПС Тук съм пускала някои линкове , има и снимки в скрит текст на моя чимшир...
https://www.bg-mamma.com/?topic=1028074.135

А тук са съветите, открих ги! https://www.bg-mamma.com/?topic=1028074.165
Има и снимка на гъсеницата на ствола.

Последна редакция: пт, 15 ное 2019, 01:32 от Diorela

# 182
Добре е да се ползват инсектициди на базата на имидаклоприд(Уорант,Пикадор или Нуприд),дават много добри резултати като е хубаво да се редуват тъй като неприятелите придобиват резистентност.БИ-58 също е добре от време на време,то пък има и слабо акарицидно действие.

# 183
  • Варна
Благодаря, Диорела! Прочетох всичко, тази година няма да чакам да се появят, ще пръскам превантивно. Което ме навежда на въпроса КОГА всъщност да започна? Все още е топло, дали да не го напръскам още отсега, може да се получи натрупване някакво в растението и да отблъсква гадовете... или е празна надежда.
А за рязането чисто от естетическа гледна точка мислех - ако са изсъхнали и няма да изкарат листенца повече изядените клонки, поне да не стърчат грозни колчета.

# 184
Не зная дали още може да се пръска, вярно, че беше топло. Опитай да видиш дали вече не са се завили на пашкули да зимуват - свиват и залепват 2 листенца. Много трудно се забелязват такива. Пише да се пръска до септември, а феромонни капани - до октомври, ноември. Значи пеперудите летят още.
https://en.wikipedia.org/wiki/Cydalima_perspectalis

За превантивно пръскане, което ги отблъсква, забрави. Трябва да се облива добре, за да попадне пряко препарат върху гъсеницата и да я утрепе.

Последна редакция: сб, 16 ное 2019, 23:04 от Diorela

# 185
  • густо майна Филибето
Поляната ми е засипана с жълти листа. В същото време брезите и върбата са окапали само на една трета. Пауловнията е чисто зелена. Индийските люляци напълно окапаха.  Има и места, където не личи, че е есен. Тази година имам богата реколта нар. Успя и да узрее. Онзи ден изстискахме на ръка шест-седем нара. Днес вече имаме преса, и изстисках цяла кана. Този на ръка, понеже е сок само от семенцата, е много сладък. С пресата се добавя и от стипчивия вкус на кората, и не ми харесва толкова.
Но да ви призная, сокът от вишни е далеч по-добър и ароматен Grinning

# 186
Приказно е, Любознателна! Пауловния капризна ли е?

# 187
  • Варна
Диорела благодаря, дано следващата година успея да го опазя от тази напаст. Hug

Любознателна постът ти както винаги е удоволствие за очите Hug
Споделям нещо, което наскоро научих - нарът се бере когато напълно му окапят листата .
Същото важи и за райска ябълка.

Последна редакция: нд, 17 ное 2019, 13:04 от BЕЩИЦА

# 188
  • Norge
Любознателна!!!!  Heart Eyes Истинска Secret garden. bouquet С цветовете, с тайнствените ъгълчета и пътечки, в които да се шмугнеш, ах! Благодаря, че споделяш.

Колкото до ръчно приготвения сок и този, с пресата. Ами чудно ли е, че каквото и да правят, примерно домашното сладко все е по-вкусно от купеното. Уж не би трябвало да е така, но то е. Ето, и при теб така със сока от нар.

Днес току-що установих, че единият клематис ...цъфти. Скромно, но има два нови цвята.  Mr. Green

# 189
  • В градината...
Розите са пълни с въшки. Обаче ММ реши да ги ореже, да не сме чакали студа. Остана една, която мисля да орежа и да пробвам да се хванат пръчките. Какви да заложа, от по-тънките ли?

# 190
  • густо майна Филибето
Благодаря ви, момичета, за хубавите думи!
Нарът значи навреме го бера, остана само един клон с листа Simple Smile

Райската ябълка още е с листа. Нея я купихме повече заради декоративността й, есента е с лъскави червени листа, и като окапят, плодовете остават на дървото (докато ги изкълват птиците Simple Smile ) Да, обаче нашата се оказа друг сорт. Листата й са мъхнати, по-овални, и не се оцветяват толкова красиво. И короната й е кръгла, не пирамидална. А аз не си падам много по ябълките, не ги ям. Греда Simple Smile

Приказно е, Любознателна! Пауловния капризна ли е?
Не. Аз имам този сорт, който се води бързорастящ. Paulownia elongata. Цъфтежът не е чак толкова декоративен като на Пауловния томентоса, но е достатъчно ефектен. Има повърхностни корени, които при мен на места си вървят направо на повърхността, и виждам тях вместо тревата. Пуска и много издънки от тези корени. За разлика от цъфтежа, есенната окраска липсва почти, листата стават грозно мръсно зелено-кафяви, дебели и груби са, а до пролетта стават почти черни там, където се натрупат. Май повече недостатъци изброих, отколкото предимства Joy
И не е за малък двор, става огромна.
Не намерих сега снимки на цъфналата пауловния, затова направо я щракнах. Това зеленото дърво. Но понеже е в ъгъла на парцела, не можеш да добиеш представа за мащаба. Затова пускам и снимка на върбата, там по столчетата отдолу става ясно колко е висока. Пауловнията е толкова също.

perunika, не залагам резници, но съм чувала , че трябва да са с дебелина от молив до малко повече от молив.

# 191
  • В градината...
Благодаря, ще пробвам с розата.
А колко са големи плодовете на нара?
При мен пък едната албиция, която е купена от разсадник, напълно оголя. Другите две, които хванах от семена, са зелени напълно.
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 18 ное 2019, 12:05 от perunika

# 192
Значи пауловния не е за моята градинка, малка е. А как обичам райските ябълки, кайсии и нар! И нищо от това при мен няма къде да сложа.

# 193
Любознателна, точно такива градини обичам! Да изглеждат като диви...
Хващам куфарите и идвам... само да ми оставиш и малко нар. Simple Smile
Райските ябълки дано да угният, докато дойда, че така са вкусни....

# 194
Момичета, как се поддържа жива такава градина без прековапаване под самите растения? Предполагам под камъните има платно срещу плевели.

Общи условия

Активация на акаунт