Частни училища - информативна тема 29

• 37 443
  • 792
  •   1
Отговори
# 180
Здавейте,  има ли някой с дете в Британското училище ( British School of Sofia) - търся отзиви за качеството на обучението там, а не намирам кой знае колко инфо във форума.

# 181
  • София
Здавейте,  има ли някой с дете в Британското училище ( British School of Sofia) - търся отзиви за качеството на обучението там, а не намирам кой знае колко инфо във форума.
Не от първа, от втора ръка впечатление, но не от един човек – трагична история. Това училище се ползва основно от чужденци, които не могат да плащат ААУ и нямат друг избор за училище на английски език. И от незапознати и объркани българи, но за кратко.
Във форума преди имаше доста отзиви за детската градина, една майка даже беше пратила детето с телефон да ги запише как го тормозят. При старта и аз ходих да видя за какво става въпрос и изобщо не се учудвам от впечатленията, които прочетох и чух след това. Познавам дете, което вече няколко години заеква след няколко месеца там и то не в детската градина. Също дошло от чужбина и родителите си казали, че си е нормално британско училище като това, от което идват.

Та, ако някой има информация, че нещата са се променили в последната година да каже, ще се развам вече да не са така нещата.

# 182
Сега изчетох темата назад и дискусията за МОН дипломата и ААУ. Първо, в училището не учат деца на "фолк певици", а предимно на дипломати и корпоративни лидери чужденци, както и на самите учители в училището. Българската част е основно собственици на известни и нетолкова известни фирми и адвокатски кантори.
Второ, виждането на средностатистическия българин е фундаментално различно от това на този, избрал ААУ за детето си.
Трето, хората записват децата си в ААУ по различни причини, една от тях е средата. Училището има много силно сплотена общност и хората стават семейни приятели много бързо. Естеството на училището е такова, че са свикнали да приемат и изпращат деца и семейства и си има ред и приемственост.

Да спомена и атмосферата, базата на самото училище - там печели най- много точки. Усещането е за един голям, просторен дом, децата се чувстват като част от уютно, спокойно семейство, учителите ги третират като равни с респект като отделни личности, но същевременно имат авторитет. Има баланс и хармония, това е.

Самото ниво на образование там е добро - като прилично държавно училище в САЩ. Оценки нямат до 8ми клас, домашни, почти никакви и в общи линии оставят децата да се развиват според ритъма им без да форсират нещата.

Последна редакция: нд, 13 окт 2019, 17:58 от Enel2007

# 183
Предпоследния абзац - много точно казано.

# 184
  • София
ААУ имат оценки от пети клас в проценти успеваемост на тестовете.
Иначе и мои познати не са доволни, някои набързо се върнаха в Щатите, за да не изостават децата им.

И все пак т.нар. Британско училище е в пъти по-зле и като база, ако изобщо митарстването им из София може да се нарече база, а и като процент преподаватели, които не само не са нейтив, а дори не може да се каже, че знаят английски.

# 185
Скрит текст:
Сега изчетох темата назад и дискусията за МОН дипломата и ААУ. Да внеса малко светлина от първа ръка на човек, който има дете там от доста много години. Първо, в училището не учат деца на "фолк певици", а предимно на дипломати и корпоративни лидери чужденци, както и на самите учители в училището. Българската част е основно собственици на известни и нетолкова известни фирми и адвокатски кантори, т.е. контингентът е съставен от интелигентни и успешно-реализирани родители с високи изисквания. Мутра-обстановка и изцепки определено няма, детето ми изкара без мобилен телефон (о, ужас, представете си!) до 5ти клас, както и много съученици там, за разлика от надцакването, което почва още в първи клас в бг училищата. Това е иронията, когато всички са "имащи", никой не се напъва да си "показва" материалното положение и беше един от основните фактори за моя избор.
Второ, виждането на средностатистическия българин е фундаментално различно от това на този, избрал ААУ за детето си. Разбирате ли, че да се платят 10-20хил Евро годишно за университетско образование е точно никакъв проблем за родител, който преди това е платил 250хил евро за средно образование на детето си? Да не говорим, че 4 години в АУБГ струват колкото 1 в ААУ. Просто МОН дипломата не е фактор изобщо. В моя конкретен случай, аз бягам от всичко, свързано с МОН, защото съм продукт на бг образование и още имам кошмари от безумните, но пък абсолютно ненужни неща, които учехме навремето и допълнителната "цена" за удобството да нямаш МОН диплома абсолютно си заслужава.
Скрит текст:
Трето, хората записват децата си в ААУ по различни причини, една от тях е средата. Колкото и да не му се иска на някой да вярва, средата и връзките си имат значение. Училището има много силно сплотена общност и хората стават семейни приятели много бързо. Естеството на училището е такова, че са свикнали да приемат и изпращат деца и семейства и си има ред и приемственост.

Да спомена и атмосферата, базата на самото училище - там печели най- много точки. Усещането е за един голям, просторен дом, децата се чувстват като част от уютно, спокойно семейство, учителите ги третират като равни с респект като отделни личности, но същевременно имат авторитет. Има баланс и хармония, това е. Трудно ми е да го опиша, но не е случайно, че детето страшно харесва училището си, а и аз му завиждам.

Самото ниво на образование там е добро - като прилично държавно училище в САЩ, но на мен лично ми липсва натиск и интензитет. Оценки нямат до 8ми клас, домашни, почти никакви и в общи линии оставят децата да се развиват според ритъма им без да форсират нещата. И точно по тази причина оглеждам други варианти. Няколко български семейства, върнали се от САЩ, се прибраха обратно след като се оказа, че възможностите, предлагани от техните държавни (и безплатни) училища по район са по-добри от тези в ААУ.
За себе си още не съм решила дали гоненето на високи върхове и "добро образование" (демек олимпиади по математика, физика, уроци по БЕЛ, учене на два езика и тн) на всяка цена в крайна сметка има някакъв критичен смисъл, когато има университети, които приемат почти всички кандидати. Всичко опира после до реализацията в живота и намирането на добра работа, градене на кариера и тн. Според моя опит, най-успешно се реализират, не "читанките", а тези, които са гъвкави, креативни в мисленето и с отлични социални умения. Така, че гледайте малко по-макро на нещата - със или без диплома от МОН или АК, ако детето ви има заложби, няма да остане в "калта".

А на госпожата, която се изказа за "новата директорка" и как нещата можели да се променят, всъщност става въпрос за нов директоР, който даже и не е нов, а е предишния директор на началното училище и е там от поне 3-4 години.
Напълно споделям това мнение. Въпросът е, че тук става въпрос за съвсем конкретни случаи и апологетите на ААУ и отричащите МОН-ската диплома не изглеждат да са такъв случай Wink Рос го каза в прав текст, че таксата на ААУ не й е по-силите, а Ежко пък каза, че неговият син е взел заем за обучението си в ОК, тоест, явно си е ползвал МОН-ската диплома, защото иначе не е елиджибъл за този заем. Така че разсъжденията ви са съвсем валидни, но изобщо, а не за конкретната дискусия с конкретните потребители.
Иначе всеки си преценява има ли и ако има, иска ли да даде 300-400 К за образованието на детето си. Тук искам да вметна, че ако някое семейство има имоти за 500 К евро по текущи пазарни цени, то може да ги продаде и да финансира 300-400 К за образованието на детето си, въпросът е иска ли го и дали смята, че си струва. А ако семейството има толкова пари, че 300-400 К евро избщо не му се отразяват на финансовия баланс, тоест, ги има без да се налага да продава активи или да тегли заеми, тогава няма и защо да ги мисли Simple Smile.
Само по въпроса за читанките - ако не бях читанка навремето, никога нямаше да постигна това, което съм постигнала. А софт скилс, за които говорите, са задължителни и те не са в противоречие с читанката. Ако бях дъщеря на Живков или на друг от висшата номенклатура, вероятно нямаше да съм читанка. Но съм селфмейд. В момента други са властимащите и богатите, но принципът е същият - ако мама и тате са на високо или са богати, или и двете, може и да не си читанка, но ако не си имал този късмет, се налага да бъдеш, ако искаш стипендия в Харвард или безплатно образование в Германия, плюс това се налага да имаш И софт скилс - гъвкавост, креативно мислене и възможност да реагираш бързо и адекватно на различни ситуации. Пак струва пари, но несъизмеримо по-малко от тези, за които вие говорите. Едно 4-годишно бак висше образование в Германия на  немски, без да работи детето и без да мизерства, излиза около 30-40 К евро, от моя опит, само от разходите за живот плюс символичната семестриална такса от 200-300 евро. Да вметна, без възможност за специализиран заем за целта.
Всеки от четящите може да си направи сам сметката къде е в тази парадигма и дали на детето му се налага да бъде читанка или не.

Последна редакция: нд, 13 окт 2019, 12:46 от Анонимен

# 186
  • софия
Е, аз се надявам, че ги има и тези с парите, които държат децата им да знаят.
Нека не сме съвсем заключващи в масими.

# 187
  • София
вече и тази мантра за софт скилс ми идва много вповече. Ползва се за извинение да не учат здраво. Размятат се разни статии как успешните в живота и бизнеса не били знаещите, а теси със софт скилс. Чудно ми е дали спряганите за големи имена в бизнеса биха били такива, ако не бяха учили, а само си развиваха софт скилс. Тук-там има някой недоучил, ама недоучил университет, а повечето са със здраво, старомодно зубрашко училище и след това университет.

# 188
Попея,
Никъде не съм казала, че не ми е нужна МОН-ската диплома за средно, въпреки че така и не ми се е налагало да я ползва детето ми!
В цялата дискусия сигурно 10 поста премълчавах, че МОН-ската диплома сме я ползвали само за шофьорска книжка, точно защото това не е най-важното. И за пореден път не дипломата е от значение, (като хартийка- 10ти път), а други неща.
Определено не искам да ги изброявам, за да не влизам отново с теб в полемика, а и съм наясно, че няма как да разбереш за какво говоря, след като не познаваш този тип образование. Престани да изопачаваш нещата и да вбесяваш хората с измислици.

Ето , и поста на Андариел ми показва кво разбиране ще срещне изброяване на умения, поведение, поглед над различни проблематики, които съвсем не изключват реални знания, само че ненатрупани със зубрене!

вече и тази мантра за софт скилс ми идва много вповече. Ползва се за извинение да не учат здраво. Размятат се разни статии как успешните в живота и бизнеса не били знаещите, а теси със софт скилс. Чудно ми е дали спряганите за големи имена в бизнеса биха били такива, ако не бяха учили, а само си развиваха софт скилс. Тук-там има някой недоучил, ама недоучил университет, а повечето са със здраво, старомодно зубрашко училище и след това университет.

# 189
  • София
така излиза. Дори не е дали си богат, а какво се предполага, че ще работиш след време. Ако работиш "наследник", можеш да заложиш на софт развитие на личността. (рос, не е заяждане с теб)

# 190
  • София
Софт скилс по неволя имаме всички жени, независимо от националността, така че ги вадим от дискусията, Нотарис и Ежко да му мислят.

ААУ било чудесно, ама накрая излезе, че е като НУКК в Горна Баня. Всички са много щастливи до момента, в който не се наложи да се измерват знанията при прием в университет.

Цитат
Всичко опира после до реализацията в живота и намирането на добра работа, градене на кариера и тн. Според моя опит, най-успешно се реализират, не "читанките", а тези, които са гъвкави, креативни в мисленето и с отлични социални умения.

Не  знам кои са "читанките", предполагам  това, на което ние казвахме "зубрач", но само ще разкажа отзив на сина ми за китайчетата (50% от групата му в лятната академия): били отлично помнели и преразказвали преподаденото, обаче като трябвало да се приложи на практика и да се комбинират знания, угасвали.

# 191
  • София
Само не разбрах как се противопоставя "читанката" с креативността. Но иначе звучи много хубаво - би найс, би софт, би криейтив. Все едно слушам разни мотиватори.
А може би китайчетата не са точно за тази академия. Няма как всяко нещо да вирее на всяко място - то си иска подходящите условия.

# 192
  • София
Аз само преразказвам впечатления на сина ми. Нямам представа кой е насочил китайчетата към тази академия, у нас синът ми сам си ги избира и сам кандидатства, допускам, че и в другите семейства е така, независимо от мястото на раждане.

И не съм казала, че китайчетата са тъпи, напротив, бързо и лесно запомнят (читанки???).

# 193
  • София
Само не разбрах как се противопоставя "читанката" с креативността. Но иначе звучи много хубаво - би найс, би софт, би криейтив. Все едно слушам разни мотиватори.
А може би китайчетата не са точно за тази академия. Няма как всяко нещо да вирее на всяко място - то си иска подходящите условия.
Сама каза по-назад, че основното условие, за да си читанка е концентрацията. Много креативни хора, а и много свръхинтелигентни и като деца, а и после, не са от най-концентрираните, а и нямат пълно 6 като успех. Не могат и да имат.
Всякакви деца има и не знам защо трябва непременно в крайности да се гледат нещата.
Лично аз не бих плащала по 25 000 евро на година, за да може детето да не учи особено, това може да стане и в кварталното училище, а и в по-евтини частни. Ако се върнем на темата за ААУ. Но пък има хора, които нямат особен избор, защото детето им вече е по тази система и са тук за няколко години. Чуждестранните училища като цяло са създадени с тази цел и с този таргет.
ФЛ например, също е такова училище, но пък френската система е друга, старовремска и повече напомня на българското училище от нашето детство. Не знам дали стимулира креативността, но сигурно след училище човек може да е доволно креативен в свободното си време. Повечето работа, която работят възрастните също е тип пчела, а не визионери и милионери изстрелващи в космоса новите си творения.

# 194
  • София
амиии, не съм баш съгласна за креативните, свръхинтелигентните и липсата на концентрация. Един креативен човек пак трябва да има достатъчно сериозна концентрация, за да може да изследва един проблем или една възможност и да конструира някакво решение. Иначе много хепи оправдание как много креативни и т.н. не били с 6 като успех. Дори твърде много са с много висок успех, а нямащите висок успех са по-скоро изключения, но често се дават за пример, защото звучат успокояващо.

Общи условия

Активация на акаунт