Частни училища - информативна тема 29

• 36 578
  • 792
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Абе, да ти кажа, като родител на 3 много контактни деца деца, дори свръхконтактната ми завършила вече гимназистка не може да ми даде информация за последващото развитие на всичките си 200 съвипускници. Joy

# 301
  • София
Език който е трудно използваем в развитието на човек. Светна ме приятелка занимаваща се с рейтинговане на държавните училища. Била една от свестните гимназии в София като цяло.
След мандарин испанският е най-говореният език в света. Кое му е трудно използваемото?!
В добрите университети в Англия навремето даваха стипендии само на хора, които имат перфектен английски и перфектен друг език, например, испански или френски. Това само така го казвам, но иначе си оставам шокирана от написаното.

# 302
По света от гимназиалното образование се очаква да ти даде един широк кръгозор, една обща култура и един начин на мислене, които впоследствие да ти помогнат в избора на професия и в това да се справиш в университета.  Това е разликата с "професионалното" обучение, което задълбава отрано в определен занаят. Само в BG   езиковата гимназия е на пиедестал заради езика и нищо друго.
В тази връзка адмирации към Испанската, че е предпочитано място именно заради обучението, което предлага.

# 303
  • София
Е, не са на пиедестал само заради езика. Не мисля, че трябва да се подценяват/омаловажават - както съответните училища, така и нагласите на непосредствените им “клиенти”.

# 304
По света от гимназиалното образование се очаква да ти даде един широк кръгозор, една обща култура и един начин на мислене, които впоследствие да ти помогнат в избора на професия и в това да се справиш в университета.  Това е разликата с "професионалното" обучение, което задълбава отрано в определен занаят. Само в BG   езиковата гимназия е на пиедестал заради езика и нищо друго.
В тази връзка адмирации към Испанската, че е предпочитано място именно заради обучението, което предлага.
Така е, но езикът не пречи, а напротив, спомага, и то много, за широкия кръгозор, обща култура и начин на мислене. Особено когато родният ти език се говори от малко хора, има малко ресурси на него (и книги, и он-лайн)  и е с неразвита литература. Чела съм достатъчно, за да го твърдя, и няма да споря по въпроса.
Никоя добра езикова гимназия не дава слабо обучение, има разлики между тях, но от моя опит не са съществени (съдейки по реализацията на децата след тях - в университетите и след това), така че за мен приоритет при избора си остава езикът.

# 305
  • София
Някой запознат ли е със следното - ако училището реши да организира есенно училище за няколко дни, но част от децата не отидат, длъжно ли е училището да има учебни занятия за тези деца?

# 306
  • София
да

# 307
Някой запознат ли е със следното - ако училището реши да организира есенно училище за няколко дни, но част от децата не отидат, длъжно ли е училището да има учебни занятия за тези деца?

Да, задължено е да организира пълноценни учебни занимания. Имахме такъв случай в ПБ. Отбиха номер да организират учител за периода, но нямаше отопление в сградата и бяха сложили малка духалка в стаята. Да не говорим колко качествено беше "обучението". Всячески се използва понятието "зелено", "бяло" и т.н "училища" за скипване на режийни разходи и храна за периода(които са платени с таксата) и цоцане на допълнителни пари/комисиони. Не знам как минават, но очевидни ключа е думичката "училище".

# 308
  • София
А къде е уредено това? Някакви разпоредби на МОН? Или да звъня там и да попитам.

# 309
Не съм се ровила подробно. Но на прима виста Чл. 105, ал. 4 от закона за предучилищното и училищното образование:
 (4) Директорът на училището след решение на педагогическия съвет може да обявява до три учебни дни в една учебна година за неучебни, но присъствени, за което уведомява началника на регионалното управление на образованието.

В случая наричат лагера училище за да не попаднат в горния текст. Т.е. уж е водят учебни, но изнесени извън сградата на училището. Предполагам. На този лагер не могат да задължат всички да отидат. Т.е. трябва да организират аналогични занимания и в сградата на училището.
Но както казах, не съм се ровила и не съм юрист. Нека и някой такъв да си каже мнението.

Коригирам се:
В Наредба 10:

Чл. 15а. (Нов - ДВ, бр. 82 от 2018 г.) (1) Ученически туристически пакети и свързани
туристически услуги в училищното образование, които се провеждат въз основа на сключен
договор между туроператор и директора на училището под формата на детски лагери,
екскурзионно летуване, походи, училища сред природата, ски ваканции, обучения по зимни
спортове и други пътувания с образователна, възпитателна, културно-развлекателна и
опознавателна цел, може да се организират от училището по време на ваканциите и почивните
дни, а през учебно време - за не повече от 5 учебни дни за паралелка.
(2) Допустимият брой на учебните дни по ал. 1 за организиране на ученически
туристически пакети и свързани туристически услуги през учебно време се изчислява въз основа
на предоставена и реализирана възможност за пътуване на учениците от една паралелка, дори
когато не всички ученици от паралелката са се включили в туристическото пътуване.
(3) Туристическите пътувания по ал. 1 през учебно време се планират в годишния план за
дейността на училището.

Може би не е лошо да питаш РУО.

Последна редакция: пт, 18 окт 2019, 10:53 от .♥.Fancy.♥.

# 310
Не че се бъркам на Олив, ама моят с кеф ходеше на всички бели, зелени и пембени училища, а аз подкрепях това.  Това за мен е един от плюсовете на ЧУ, че организират такива неща, дори не ми е хрумвало да смятам колко от храна и режийни е спестено, пък платено от нас,  за тези дни. Сумата така или иначе е нищожна в сравнение с таксата, но по-важното е, че децата се забавляват, а и опознават България.

# 311
Попеа, ние плащаме за учене. И ни се искат допълнително немалко пари за бембени училища. Но не ни приспадат от таксата тези дни. Което напрактика е скрито увеличение на цената изписана на първа страница на тази тема. Понякога има съвсем основателни причини да не искаш детето ти да е част от това. И има училища, които организират лагери след приключването на учебната година или само във ваканциите. Simple Smile Друг вариант е да имат бяло училище преди самата ваканция(заради навалицата по пистите) и после да си учат във ваканцията. Това е примера на ЕСПА.

Последна редакция: пт, 18 окт 2019, 11:14 от .♥.Fancy.♥.

# 312
  • София
Не че се бъркам на Олив, ама моят с кеф ходеше на всички бели, зелени и пембени училища, а аз подкрепях това.  Това за мен е един от плюсовете на ЧУ, че организират такива неща, дори не ми е хрумвало да смятам колко от храна и режийни е спестено, пък платено от нас,  за тези дни. Сумата така или иначе е нищожна в сравнение с таксата, но по-важното е, че децата се забавляват, а и опознават България.
Стига да нямаш дете с астма и да ти е съвестно да натоварваш учители с грижа за него.

# 313
Попея, права си. По принцип.
Има обаче един такъв момент, който е принципен също: аз плащам такса за училище за м. Октомври. В същото време директорът решава да заведе децата на зелено училище за една седмица. Т.е. плащам и за ученето в училището, и за ученето в планината. Плащам два пъти за една и съща услуга, предоставена по едно и също време, от един и същи контрагент. В същото време нито в училището ученето е както трябва, нито в планината.... Не съм ровила подробно в законите и наредбите... Подозирам на прима виста, че се касае за празнина в закона, която се използва от директорите и учителите да вземат едни комисионни. Което от друга страна е свързано с грижа за деца, някои от които имат по-големи или по-малки здравословни проблеми.

П.С. сега прочетох последното мнение на Фенси... Подкрепям. За всичко това става въпрос в случая

Последна редакция: пт, 18 окт 2019, 11:08 от Pulitash

# 314
Разбирам, аргументите ви, но за мен това, че детето се чувства добре, е най-важното - аз затова плащам. И поне досега винаги в тази тема вкупом е заявявано, че и за другите мами е така. Затова се учудих на тези дребни за мен сметки.
Не че се бъркам на Олив, ама моят с кеф ходеше на всички бели, зелени и пембени училища, а аз подкрепях това.  Това за мен е един от плюсовете на ЧУ, че организират такива неща, дори не ми е хрумвало да смятам колко от храна и режийни е спестено, пък платено от нас,  за тези дни. Сумата така или иначе е нищожна в сравнение с таксата, но по-важното е, че децата се забавляват, а и опознават България.
Стига да нямаш дете с астма и да ти е съвестно да натоварваш учители с грижа за него.
Не ми се е случвало (пу-пу, да чукна на дърво), но не разбирам защо ще ти е съвестно, нали това е една от причините да плащаш тези пари за ЧУ, да се грижат по-добре за детето, отколкото в ДУ, макар че силно се съмнявам и в ДУ някой да откаже да се погрижи за детето при здравословен проблем. За дете с астма бяло училище е перфектно - в планината, на чист и сух въздух, и на сняг. Имат и инструктори, грижат се за децата добре, поне при нас беше така. Моят и досега обича планината и ските, и използва всяка възможност да кара.

Общи условия

Активация на акаунт