Частни училища - информативна тема 29

• 36 527
  • 792
  •   1
Отговори
# 345
Така по ред на номерата.

Попеа, кой ти каза, че си спестявам тези разходи? Хайде без квалификации за тънки сметки. На ски училището децата се пускат по макс 2-3 пъти. Когато ние семейно ходим на ски, това се случва далеч повече пъти дори и в натоварените ваканционни дни. Милион пъти предпочитам аз да си организирам индивидуално ски ваканцията и да знам за какво реално плащам.

В сегашното ни училище се учи в дните обвързани с избори и ми е непонятно защо това изобщо е тема за ЧУ в които няма секции? Принципно в заповедта на министъра не правят разлика между ЧУ и ДУ със секции, а е обща. И някои ЧУ просто злоупотребяват. А е толкова елементарно да се направи като в нашето училище.

И да Ежко, чисти търговски взаимоотношения.

Последна редакция: пт, 18 окт 2019, 14:40 от .♥.Fancy.♥.

# 346
Така по ред на номерата.

Попеа, кой ти каза, че си спестявам тези разходи? Хайде без квалификации за тънки сметки. На ски училището децата се пускат по макс 2-3 пъти. Когато ние семейно ходим на ски, това се случва далеч повече пъти дори и в натоварените ваканционни дни. Милион пъти предпочитам аз да си организирам индивидуално ски ваканцията и да знам за какво реално плащам.

В сегашното ни училище се учи в дните обвързани с избори и ми е непонятно защо това изобщо е тема за ЧУ в които няма секции?
Ами точно тънки сметки са си, че ти искат парите отделно, извън таксата, а на теб не ти се дават, пък и че не са малко пари (назад може да се видят постовете ти), и това няма никаква връзка с това дали ходи с вас на ски или не ходи - спестяваш тези 500 лева, а дали го водите отделно на ски, това няма общо с тези разходи. Ама това си е твой проблем, не го пускай тогава Simple Smile  Няма да споря с теб по това колко пъти се пуска, макар че моят ми е разказвал подробно как им минава деня. Аз съм предпочитала детето да иде на ски една седмица повече от това, което ние можем да му осигурим, и съм била  доволна да си плащам за тази възможност, и тези пари за мен са били добре похарчени. Ти си решаваш за твоето дете и каквото решиш, си е за теб и него.

# 347
Мда, ако няма изборни секции, не знам защо някое ЧУ трябва да почива.
Грипните ваканции са съвсем друго нещо.

Мецане, хубаво, ама няма как една област или град да се собразява с разболяването на всяко конкретно дете.
Аз пък не съм ок да учат, когато обявят грипна епидемия.

Ми миналата година като обявиха тъпата грипна ваканция, повечето деца от класа бяха здрави, да не кажа всичките. Да обявяват и задължителни отпуски тогава, платени от държавата, през тези грипни ваканции. Който е болен, така и така не трябва да ходи на училище, ама който е здрав да го карат зорлем да стои в къщи, ми не ми е ок.

# 348
Така по ред на номерата.

В сегашното ни училище се учи в дните обвързани с избори и ми е непонятно защо това изобщо е тема за ЧУ в които няма секции?
Ами точно тънки сметки са си, че ти искат парите отделно, извън таксата, а на теб не ти се дават, пък и че не са малко пари (назад може да се видят постовете ти), и това няма никаква връзка с това дали ходи с вас на ски или не ходи. Ама това си е твой проблем, не го пускай тогава Simple Smile  Няма да споря с теб по това колко пъти се пуска, макар че моят ми е разказвал подробно как им минава деня. Аз съм предпочитала детето да иде на ски една седмица повече от това, което ние можем да му осигурим, и съм била  доволна да си плащам за тази възможност, и тези пари за мен са били добре похарчени. Ти си решаваш за твоето дете и каквото решиш, си е за теб и него.

Кое е тънка сметка? Че в договора ми няма изрично упоменато това бяло училище и сумата за него? А има период на ОБУЧЕНИЕ, който напрактика се скъсява заради тънки сметки на училището за допълнително приходи, скрити зад благовидния предлог за ползата на децата.
Написах, че предпочитам ски обучението и почивките да се провеждат със семейството поради факта, че така са по-ефективни и не са чиста загуба на време, както на ски училището. И, че в крайна сметка за ски училището заплащаме едни двойни пари за услуги, които вече сме заплатили, като например транспорт, присъствие на учител, храна и т.н. Аз мисля, че това има много общо и връзка с обсъжданата тема. Никой не може да ме задължи (без договор) да използвам тази услуга и да приема, че услугата за, която съм платила няма да се предоставя поради тези причини.

Грипните ваканции, ваканции заради избори и т.н. са предвидени в нормативната уредба и мисля, че като средно интелигентни хора осмисляте какво значи като задължителен характер това. Никъде в нормативната уредба, вкл. и в договорите с ЧУ провеждането на всякакви бембени училища няма задължителен характер.

Бас ловя, че и тази година грипната ваканция ще е около така дългата междусрочна ваканция. Нещо, което е закономерност от няколко години. Миналата грипната вълна беше вече преминала, когато обявиха в София грипна ваканция.

Последна редакция: пт, 18 окт 2019, 15:19 от .♥.Fancy.♥.

# 349
При положение че Коледната ваканция е безумно кратка, не виждам никакъв проблем с едната седмица повече.
Още повече СС започна работа 2-3дена преди края на обявената епидемия.
А във вашия клас са били вече здрави, защото на много места масово се изпоразболяха преди това.

# 350
  • София
Аз съм малко индиферентна по темата с "цветните" училища. Все ми е тая. Joy Ако има, ще ги пускам заради купона /когато голямата беше в началните класове, СС организираше дневно ски училище на Витоша през ваканцията/, но на ски училище няма да се научат да карат ски като хората, независимо дали е от училище, или индивидуално организирано с някоя школа - масовка, спускат си се просто, а как и с каква техника на никой не му пука. Пробвали сме го и с трите - няма никакъв смисъл. Научават се с нас - единият кара отпред и показва, а другият кара зад детето и не спира да вика по него Joy "клекни", "натисни", "изправи", тежестта напред"... Това никое ски училище не ти го осигурява, а тези категории А, В, С ги дават едно към гьотере и на пазарен принцип - платил си детето да кара категория и съответно трябва накрая да си получиш категорията. Дори и индивидуален учител не се вживява толкова. /Преди години, съученик на дъщеря ми, който от малък е с индивидуален учител всяка година, според който учител детето карало "перфектно", тръгна да кара с нас. Пълна трагедия! Стойката - крива, тежестта - силно назад, направо се мъчи детето. Накрая беше казал на майка си, че за един ден с мен и дъщеря ми е научил повече, отколкото за 6 години с учителя./ Ходим на ски извън ваканциите, като за тези дни пускам бележка по домашни причини.

Дъждец, не започна преди края на епидемията, но отряза от междусрочната ваканция. Joy

# 351
Миналата грипната вълна беше вече преминала, когато обявиха в София грипна ваканция.

Ами точно това имах предвид.

Пък за ските, ми не всички могат да карат и да си учат децата. Но това не е към Фенси, защото съм на нейното мнение относно всякаквите цветни училища, които се провеждат през учебно време.

# 352
Скрит текст:
Така по ред на номерата.

Ами точно тънки сметки са си, че ти искат парите отделно, извън таксата, а на теб не ти се дават, пък и че не са малко пари (назад може да се видят постовете ти), и това няма никаква връзка с това дали ходи с вас на ски или не ходи. Ама това си е твой проблем, не го пускай тогава Simple Smile  Няма да споря с теб по това колко пъти се пуска, макар че моят ми е разказвал подробно как им минава деня. Аз съм предпочитала детето да иде на ски една седмица повече от това, което ние можем да му осигурим, и съм била  доволна да си плащам за тази възможност, и тези пари за мен са били добре похарчени. Ти си решаваш за твоето дете и каквото решиш, си е за теб и него.

Кое е тънка сметка? Че в договорът ми няма изрично упоменато това бяло училище и сумата за него? А има период на ОБУЧЕНИЕ, който напрактика се скъсява заради тънки сметки на училището за допълнително приходи, скрити зад благовидния предлог за ползата на децата.
Написах, че предпочитам ски обучението и почивките да се провеждат със семейството поради факта, че така са по-ефективни и не са чиста загуба на време, както на ски училището. И, че в крайна сметка за ски училището заплащаме едни двойни пари за услуги, които вече сме заплатили, като например транспорт, присъствие на учител, храна и т.н. Аз мисля, че това има много общо и връзка с обсъжданата тема. Никой не може да ме задължи (без договор) да използвам тази услуга и да приема, че услугата за, която съм платила няма да се предоставя поради тези причини.

Грипните ваканции, ваканции заради избори и т.н. са предвидени в нормативната уредба и мисля, че като средно интелигентни хора осмисляте какво значи като задължителен характер това. Никъде в нормативната уредба, вкл. и в договорите с ЧУ провеждането на всякакви бембени училища няма задължителен характер.

Бас ловя, че и тази година грипната ваканция ще е около така дългата междусрочна ваканция. Нещо, което е закономерност от няколко години. Миналата грипната вълна беше вече преминала, когато обявиха в София грипна ваканция.

Написах ясно кое за мен е тънка сметка - че ти смяташ, че ако беше в договора и част от таксата, би го изпратила (щото нали, платила си си, да не се минеш да не ползваш вече платеното Wink), но ако не е в договора и трябва да го платиш отделно, вече става излишно и ти стигат само семейните ваканции  Wink Тоест,  причината явно не е в самото бяло училище като такова,  а в това дали са ти взели предварително парите за него. И униформите даже намеси. В крайна сметка, никой не те задължава да го пращаш. Аз споделих свой опит, че това беше едно от най-приятните и полезни за детето ми неща в ЧУ. Пък който иска, да плаща само за учене - изборът е негов.

Според мен, дори и да го има в договора, ако таксата с него е вместо Х, Х+500 евро (каквато е в Дойче шуле, по спомен), това не е нито спестяване, нито някакъв плюс. Все едно е дали е в договора или не е там - тези училища се плащат от клиента, както  и всичко останало в едно ЧУ. Как точно са представени на клиента, е само маркетингова подробност.

# 353
  • в страната на чудесата
Аз също не одобрявам цветните училища и много ме дразни провеждането им в учебно време.
И още повече непоисканите съвети тук колко е добре за децата!

# 354
но на ски училище няма да се научат да карат ски като хората, независимо дали е от училище, или индивидуално организирано с някоя школа - масовка, спускат си се просто, а как и с каква техника на никой не му пука
Това важи и за останалите спортове, предметите в училище, шахмата и музикалните инструменти. Най-добре е баща ти да е Моцарт, за да се научиш на свириш, или Полгар, за да станеш шахматистка. А пък Гаус как ли щеше да се израдва на преподаването по математика в топ училищата ни ...
Конкретно за ски училищата - моето дете с радост ходи и си има напредък, но да, Попангелов няма да го стигне с наученото там.

# 355
Аз също не одобрявам цветните училища и много ме дразни провеждането им в учебно време.
И още повече непоисканите съвети тук колко е добре за децата!
Къде съм давала съвет? Споделих своя опит и той е точно такъв. И има и други потребители, които го споделят, както виждаш. А който има друго виждане, е свободен да си го прилага за своите деца.  Но да не намесва тука сметките и договорите, защото те нямат нищо общо, по мое мнение. Дали ще е в договора или не, няма значение, защото бяло/зелено/пембено училище винаги се плаща от родителя. Дори ако е в таксата, плащаш без да имаш избор дали искаш да го ползваш, а ако не е в таксата, поне имаш избор дали да платиш и да го ползваш, или не. Тоест, от гледна точка на избора е по-добре да е извън таксата. Но психологически пък винаги е по-добре нещо да изглежда безплатно Simple Smile, макар то да не е такова.

# 356
Скрит текст:
Скрит текст:
Така по ред на номерата.

Кое е тънка сметка? Че в договорът ми няма изрично упоменато това бяло училище и сумата за него? А има период на ОБУЧЕНИЕ, който напрактика се скъсява заради тънки сметки на училището за допълнително приходи, скрити зад благовидния предлог за ползата на децата.

Написах ясно кое за мен е тънка сметка - че ти смяташ, че ако беше в договора и част от таксата, би го изпратила (щото нали, платила си си, да не се минеш Wink), но ако не е в договора и трябва да го платиш отделно, вече става излишно и ти стигат само семейните ваканции  Wink И униформите даже намеси.
Според мен, дори и да го има в договора, ако таксата с него е вместо Х, Х+500 евро (каквато е в Дойче шуле, по спомен), това не е нито спестяване, нито някакъв плюс. Все едно е дали е в договора или не е там - тези училища се плащат от клиента, както  и всичко останало в едно ЧУ. Как точно са представени на клиента, е само маркетингова подробност.

Пак не си разбрала. Нищо такова не съм написала. Написах, че не искам да плащам подобно нещо, не ми влиза в задълженията да плащам за такова нещо и, че държа това за което плащам да бъдат така добри да го предоставят. А то е УЧЕНЕ в УЧЕБНО време. Ски училища и т.н. са си моя грижа. И дори да беше включено в таксата пак нямаше да я пусна. Аналогично доене на родителите е именно скъпите униформи. Които примерно тази година родители бяха принудени да купуват изцяло наново, дори и някои от старите дрехи да ставаха на децата. Защото училището смени фирмата доставчик и лекичко промени кройките. Която фирма като срокове и услуга се справя доста по-зле от предишната. А и дрехите са още по-скъпи. Очевидно предишната фирма е спряла да връща исканата комисиона на директорката.
Същата форма на доене е допълнителната такса за учебниците по английски. Които в училища с по-ниски такси са включени в цената на училището. Натрупването на такива ДОПЪЛНИТЕЛНИ  разходи води само до един извод. Последно бях хванала ПБ, че ми искат стандартната цена на пакета, а те всъщност го закупуват с отстъпка за групова заявка. Simple Smile

Не съм я пускала на бембени училища в учебно време. И няма да я пускам и занапред. Ако изобщо такава опция се появи в сегашното ни училище. В което дълбоко се съмнявам, като знам мисленето на директорката на училището. Wink Та Попеа, всъщност е маркетинг само за тези меркантилни училища за които доенето е важно. По-важно от учебния процес.

Последна редакция: пт, 18 окт 2019, 15:38 от .♥.Fancy.♥.

# 357
Фенси, за мен всичко, което си написала, издава сериозна фрустрация от вашето училище. За мен никога нищо от предлаганото в нашето училище не е било "доене" - в крайна сметка, ако съм си дала детето там, е било по мой избор, никой не ме е задължил да е там, и съм сметнала, че резултатът си заслужава парите, заедно с транспорт, извънучилищни и униформи - те дали са в таксата или се плащат отделно, все аз ги плащам, кой друг да ги плати. Дори имам спомен, че на входния разговор ми казаха за тези извънкласни и за мен това беше "+". Не помня дали го пишеше в договора, обаче, трябва да проверя. На теб не ти ли казаха за тях?
Ако така гледаш на политиката му, убедена ли си, че това е правилното място за твоето дете?
Ха--ха - добре, Фенси, щом целта на цялата тирада е била да се самоуспокоиш, че си толкова велика, че теб никой и никога няма да те дои, както са доили мен или други по-тъпи родители, нека е така. LaughingLaughingLaughing
В крайна сметка, Фенси - пилците се броят наесен, знаеш. Аз моето вече съм го минала и резултатът е ясен, ти му мисли Wink
Разбира се, че могат да се научат да карат ски на ски училището, на сина ми от класа половината деца се научиха точно така. И на тенис ги научиха, и на плуване. Никой не говори за професионално ниво, а за достатъчно добро владеене на спорта, за да ти е кеф да го упражняваш.

Последна редакция: пт, 18 окт 2019, 15:49 от Анонимен

# 358
но на ски училище няма да се научат да карат ски като хората, независимо дали е от училище, или индивидуално организирано с някоя школа - масовка
Зависи. На Чепеларе съм виждал учителка от "масовка" да кара на заден, държейки върховете на ските на по-страхливо момиченце от групата...

# 359
Казаха, че са по желание. Но не споменаха, че през това време останалите няма да учат. Simple Smile Съответно им се наложи да учат. Защото им беше припомнено какво пише в договорите.  Simple Smile
Моята фрустрация е едно на ръка. Но фактите са си факти и не са субективно само моя фрустрация. Както се вижда, не само за мен този прикрит подход и доене не е нормален.
Ако искат и на Луната да си ги водят в учебно време. На мен ми е важно, който не иска да ходи на Луната, да има организиран пълноценен учебен процес. Така както е по договор.

Попеа, аз не се самоуспокоявам. А действам, когато не съм съгласна с нещо. Wink В конкретния случай също.

Последна редакция: пт, 18 окт 2019, 17:09 от .♥.Fancy.♥.

Общи условия

Активация на акаунт