Частни училища - информативна тема 29

• 36 581
  • 792
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Пипи, действай си според твоето усещане, на мен ми е интересно как ще се развият нещата при вас (добронамерено). Аз съм твоя противоположност и мисълта за алтернативи от този тип ме изнервя Simple Smile, но все пак ми е интересно да проследя едно такова образование.

# 706
  • София
Според мен много малко училища в София ще отговорят на зададените от Пипи критерии. Например това би отговорило: http://www.waldorf.bg/wp/bg/education-bg/school-bg/ Както и евентуално Артис.

И да добавя - Пипи, нито едно от набелязаните от теб: БШ, Азбуки, КО, Изи и Меридиан не отговаря на критериите, които поставяш:

" Търся по-скоро учене извън класната стая на голям %, не един път годишно- музеи, посещения на фирми и заводи, планини, лаборатории, учене чрез правене."

По-добре иди и виж Николай Райнов и може да споделиш полезна информация тук. На мен лично ми е интересно.

Последна редакция: вт, 05 ное 2019, 14:07 от Аш

# 707
БШ също запълва бройки, а не приема цялостно след 4 клас. Общо взето като човек сменил училище между 1 и 2 клас не бих го препоръчала на никого. Основната идея освен това винаги ми е била да не се налага смяна след 4 клас. Нито каквито и да било изпити повече до 7 клас. Затова и Питагор беше много заден вариант за нас. Към днешна дата смятам избора и решението за 100% точни.
Всичките тези неща, които ги изброяваш, Пипи, са пълни алабалистики и ако някъде ти ги обещават, то тези обещания са нещо като обещанията за сграда до 2 години, които после стават 4 г. Wink
След ПУК и 1 клас местата в истински добрите ЧУ са инцидентни - 2-3 макс. 4. Изпитите вече са много, много по-сериозни. Ако смяташ, че е по-лесно да влезете тогава, а не когато има десетки бройки и рисуване на изпита...дерзай!

# 708
Е как, масово се сменят училища след 5ти клас. СМГ, БШ, 125то, ПЧМГ са само част от тези, които знам, че приемат. Предполагам, че и КО.
Разбирам какво ми казвате, но наистина съм от настроените за "алтернативно" образование. Ако искам здраво учене и стоене на чин, мисля, че 125то и 145то ще са ми ок, с някое и друго занимание или урок. Търся по-скоро учене извън класната стая на голям %, не един път годишно- музеи, посещения на фирми и заводи, планини, лаборатории, учене чрез правене. Може да е наивно, но на 5-6 г мога да си позволя "експеримент", който ако не работи, още в първи клас, или най-късно в пети, мога да "поправя".
А кои са академичните, които съм пропуснала, щом не СС? (освен Питагор)
СМГ, 125, ПЧМГ са математически училища. Ако на детето то иска да влезе в тях ще му се наложи да се готви.
Готвенето се състои в решаване на задачи. От порядъка на 40-50-60 броя за уикенд. Ако детето ти не се е научили да учи няма вариант да си седне на дупето и да го прави.
За БШ не знам дали приема, но КО приема само при наличие на свободни места - ми ако няма такива.

Програмата за 1-4 клас е една и съща за всички училища. Важно е как я усвояват децата. Учене извън класната стая няма, просто защото ни е такава програмата. Всичко можеш да поправиш в 5 клас. Ще ти кажа как моя приятелка го "поправя" с дете от ЧУ с "алтернативно" образование. Та ще го мести детето. От септември детето ходи на ЧУ по математика /говорим за задължителна математика/ - 2 пъти в седмицата. И на частни уроци по език в събота. Оказа се, че и БЕЛа не е на ниво. От Коледната ваканция тръгва на частни уроци по БЕЛ.  

А аз като майка на дете на което се налага да кандидатства съм категорично против тези кандидатствания на децата.

Допълвам се Simple Smile Аш , Пипи няма критерии затова и така се лута. БШ няма нищо общо с Азбуки, пък Азбуки няма общо с Иззи, пък Иззи няма нищо общо с КО.

# 709
Aз имам наблюдение върху приятелка с горчив опит от алтернативно училище. В началото хвалебствия, колко интересни проекти имат, как никой не ги притиска за учене, как ако искат четат, ако искат не четат, всеки си прави проекти. В края на годината детето не може да чете, трудно познава буквите. А дори не става дума за палаво момче, точно обратното. Та толкова по въпроса с алтернативното образование.

# 710
А кои училища броите за алтернативни? Едва ли са КО или БШ... Тоест Пипи не си е избрала алтернативни... . Аз разбирам тя какво има предвид, въпреки че не съм сигурна, а и не искам, са го формулирам. В същата ситуация съм.

# 711
  • Пловдив/София
Отчайвате ме, все си мислех, че идеята на Чу е да има поне загатване за “алтернативност”, а не просто БЕЛ и мат в по-големи количества.
Казвала съм не един път, че списъкът ми е на база локация и поне нещо да ме привлича в училището. Както каза Ежко, сумарно дневно под час да се пътува. А има академични, защото изборът на други не е голям. Доколкото знам Прогресивно залагат на учене извън чиновете.
Знам, че няма да намеря идеалното и ще има компромиси, например Изи има часове по наука за малките, което е супер, Прогресивно са леко към Монтесори и тн.
А живеейки в България и непланирайки друго, трябва някак и с МОН и НВО да се съобразя, наясно съм.
Нека видя лично и поговоря с директоеите и ще преценя, не е нужно да се занимавате повече с мен, иначе ще чета отново съветите слдд обиколките.

# 712
Ами да, те са алтернатива. Но са все пак И училища. И поради това са алтернатива на все по-затъващото държавно образование. Но иначе всички са длъжни в 7 клас, ако искат читаво продължение да изкласят нанякъде. Тогава алтернативите са 90 към 10 за държавните гимназии. Т.е. струват правят, НВО е цел в 7 клас за повечето деца.
Та алтернативата се изразява в това да налеят максималното в главиците. И ако има тук там някакво допълнително "алтернативно" занимание - супер.
Учене сред природата и т.н. Ма хубаво, но това нали си даваме сметка, колко трудоемко и енергоемко е. Т.е. учим по биология в гората всеки ден, но губим още два часа, които са предназначени за Мат.

Последна редакция: вт, 05 ное 2019, 15:31 от .♥.Fancy.♥.

# 713
  • София
Отчайвате ме, все си мислех, че идеята на Чу е да има поне загатване за “алтернативност”, а не просто БЕЛ и мат в по-големи количества.
Разбира се, че има загатване за алтернативност в ЧУ, но от това, което пишеш, си представям, че очакваш пълна алтернативност - всеки ден учене навън например … това не е просто загатване

# 714
  • София
Търся по-скоро учене извън класната стая на голям %, не един път годишно- музеи, посещения на фирми и заводи, планини, лаборатории, учене чрез правене. Може да е наивно, но на 5-6 г мога да си позволя "експеримент", който ако не работи, още в първи клас, или най-късно в пети, мога да "поправя".

Може би "Светлина" има подобен уклон. Поне по приказките и намеренията на директорката. За съжаление нямам лични впечатления за училището и не мога кажа в каква степен /и дали изобщо/ се изпълняват тези намерения.

# 715
Казвала съм не един път, че списъкът ми е на база локация и поне нещо да ме привлича в училището. Както каза Ежко, сумарно дневно под час да се пътува. А има академични, защото изборът на други не е голям. Доколкото знам Прогресивно залагат на учене извън чиновете.
Знам, че няма да намеря идеалното и ще има компромиси, например Изи има часове по наука за малките, което е супер, Прогресивно са леко към Монтесори и тн.
А живеейки в България и непланирайки друго, трябва някак и с МОН и НВО да се съобразя, наясно съм.
Нека видя лично и поговоря с директоеите и ще преценя, не е нужно да се занимавате повече с мен, иначе ще чета отново съветите слдд обиколките.

Не знам защо мислиш, че училището е БЕЛ и математика и че децата седят като монахини в часовете и не се отлепят от стола.
Хорариума часове във всяко училище е еднакъв и той е по МОН. Нямаш разлика.
В 1 клас програмата в понеделник е била следната:
1. Домашен бит и техника
2.Музика
3.БЕЛ
4.БЕЛ
5.Физическо
6.Англ. език
7.Англ. език
8. Самоподготовка
9. Роден край.

Часовете са по 30 минути. Първите 10 минават във вадене на тетрадки и учебници.
По БЕЛ - 1 час предава урока , 2ри час пишат в учебната тетрадка. При самоподготовка някой дописват учебник и тетрадка други ако са готови правят помагало.
На 30 минутни часове ако вземеш 2 часа БЕЛ и 2 Английски и 2 часа при самоподготовка - детето е "учило" общо 3 астрономически часа. Това се случва в учебен ден от 8 до 17,20 часа. Дали е много?

Влизам в този обяснителен режим, защото всеки от нас се е лутал при избор на училище и се е чудил дали е избрал най-доброто. Сега от позицията на времето всеки може да каже кое е минус и кое плюс в неговите очи.
Желая ти да успееш да пресееш най-доброто за теб.

Последна редакция: вт, 05 ное 2019, 16:53 от Hope for Two

# 716
Пипи,
в БШ специално природните науки не се неглижират, напротив. При това, като гледам, доста се залага на практическия опит. Има нов учител, млад университетски преподавател е. Доста е разчупен подходът му, правят проекти... Това достатъчно алтернативно ли ти звучи, за да те окуража малко? Wink Понеже написа това....

Аз, от позиция на времето, мога да кажа, че академичността хич не е за пренебрегване, децата никой не ги държи вързани или по цял ден в стаята, а пък смяна на училище, учител, приятелчета и среда - не е добра алтернатива, освен ако не се налага.

# 717
Казвала съм не един път, че списъкът ми е на база локация и поне нещо да ме привлича в училището. Както каза Ежко, сумарно дневно под час да се пътува
...
Положението в ДУ си е за отчайване. В ЧУ плащаш за ниво като на добро квартално навремето + чужд език.
Алтернативното е ако могат да мотивират децата да учат с желание, а не от страх. Изисква малко повече внимание и отдаденост от страна на учителя. И малко на брой ученици в паралелка.
Иначе си се ориентирала добре да го караш на лични впечатления оттук-нататък.
Дерзай и успех.

# 718
  • Пловдив/София
Разбира се, че има загатване за алтернативност в ЧУ, но от това, което пишеш, си представям, че очакваш пълна алтернативност - всеки ден учене навън например … това не е просто загатване
не, не, в никакъв случай пълна, но не и пълна липса. Ще чета после останалото

# 719
  • София
Защо сложихте Британика (Дрита) към академичните? Личните ми впечетления са коренно различни, но това Дрита, сега Британика не знам как е.
Имам много приятелски деца в Откривател. Родителите им са много доволни, но аз само виждам децата, не мога да преценя дали академично са Ок или не.

Общи условия

Активация на акаунт