Частни училища - информативна тема 29

• 37 400
  • 792
  •   1
Отговори
# 135
Т.е. дори в АК все пак МОН-ското образование дава някакво дребно предимство.
Дребно, дребно, колко да е дребно - едни 6-7 К евро на година Wink
Не разбирам защо така пренебрежително се отнасяш към монската диплома. Само ми кажи защо човек трябва зорлем да си усложнява живота с евентуално явяване като частен ученик и какво ли не, вместо просто да си запише детето в частно училище, в което дават И монска диплома? Така и така даваш пари, поне да вземе и българска, ако толкова е най-важна чужата. За едно дете ученето като частен ученик е допълнително натоварване, дори и от въпросното училище много, ама много през пръсти да гледат - това са изпити и т.н., а всеки изпит е стресово преживяване. АК не са луди да се откажат от даването на монска, на тях това им е част от привлекателността, иначе щеше ли да има толкова голям интерес? Тук дори не отварям дума за парите, които се спестяват в по-горните нива. Колкото и да е богат някой, не се отказва с лека ръка от това да му излезе по-евтино съвсем законно, отколкото да му е скъпо заради дипсата на диплома.
Защото не е американска Wink "Криворазбраната цивилизация" в съвременен прочит. 
Разбира се, че в АК мислят за това, те са бизнесмени, а не Мосю Магавриди-та.

# 136

Искам да питам, защо таксата на АК за не МОН-ски деца българчета, идващи от чужбина е двойна? Нали е все тая?

Това не го бях видяла.
Коментарите ми са за европейските университети.

АК е частно училище и само си определя условията и таксите. Също така условията на АК са свързани с явяването на изпит на български език. С него можеш да продължиш по програма на МОН, както и за американска диплома.
Децата, които не са се явявали на изпита на български, не продължават по тази програма, а са по IB programa, koqto e i po-skypa

Андариел,
Не се отнасям с пренебрежение към МОН-ската диплома, А с уважение към избора на родителите, решили да запишат децата си в ААУ.
Друг е въпроса аз дали бих го направила, но те явно си имат уважителни за тях причини!!!! И явно не им пука за МОН-ската диплома. Без някой от тях да пише тук, такива нападки срещу училището, ми се виждат меко казано нелепи!

# 137
Е, по същите причини има и клиенти на Френския лицей. Няма лошо. Но Мецан просто си казваше неговите причини.
Аз нападки не видях. Само си коментирахме някаква информация, която не е невярна всъщност.

# 138
Т.е. дори в АК все пак МОН-ското образование дава някакво дребно предимство.
На все по-ужасна цена.
Не разбирам защо така пренебрежително се отнасяш към монската диплома. Само ми кажи защо човек трябва зорлем да си усложнява живота с евентуално явяване като частен ученик и какво ли не, вместо просто да си запише детето в частно училище, в което дават И монска диплома?
Защото МОН-ската диплома идва със все по-безумни изисквания и микромениджмънт, блокиращ всяка възможност за гъвкавост, иновации и приемане на полезен опит.

# 139
Еже, предложения за алтернативи, ако приемем, че апокалиптичните ти мисли са 100% реалност. Или само си философстваме?

# 140
Е, по същите причини има и клиенти на Френския лицей. Няма лошо. Но Мецан просто си казваше неговите причини.
Аз нападки не видях. Само си коментирахме някаква информация, която не е невярна всъщност.

На мецан поста касае, че тези деца няма да продължат в европейски университети на такси като за европейски граждани!

Има разлика нали?
Никой от тези родители не мисли да мести детето си в СМГ, немската или английската! Но със сигурност имат идея за престижни университети!
Това е информацията, която беше изкривена от мецан!

# 141
Това не го бях видяла.

Може ли по-подробно? Че Европа е голяма, има и частни, и държавни унит-та. Кои университети и в кои държави приемат 1) само с американска диплома, без ЕС диплома и без АйБи 2) в програми на английски и 3) без такса обучение?

На мецан поста касае, че тези деца няма да продължат в европейски университети на такси като за европейски граждани!
Не знам как си разбрала Мецан, но и в ОК признават АйБи за входна квалификация, независимо откъде е получена. Въпросът, който Мецан резонно задава, е защо да даваш десетки хиляди евро на година, ако можеш да получиш същото за 0 евро на година с МОН-ската диплома. Това е просто здрав разум. Ако си толкова чалнат, че само заради някаква персонална вендета към МОН да си готов да дадеш по 20 К евро на година, ами добре. Но повечето хора го намират за, хъм, "ексцентрично" Wink
Между другото, и в Германия признават АйБи за входна квалификация, обаче ако си завършил ААУ с АйБи на английски, какъв е шансът да си научил междувременно немски на ниво ДаФ 4х4, за да може да учиш в Германия в добър университет? Риторичен въпрос.

Последна редакция: пт, 11 окт 2019, 11:48 от Анонимен

# 142
  • София
Поне на думи (медийни публикации) в МОН т.г. има пропукване

# 143
  • София
Та, така значи, Ежко, да изхвърлим и бебето с мръсната вода!

Нищо не казвам за ААУ, а като принципно положение за монската диплома. От първа ръка мои познати съвсем челно се сблъскаха преди години с липсата на монско удостоверение - детето беше в училище, което не беше по МОН, и те приказваха как нямало значение, но в един момент палачинката се обърна и се видя, че не става повече детето да е в това училище, а предстоеше гимназия.Суперумно дете, обаче липсата на хартийката се оказа препъникамъкът -  в другите училища спазват изискванията на МОН  и не можеха да ги заобиколят заради частния случай на това суперумно дете. Беше такова ходене по мъките на родителите, че и за детето и пак нещата не бяха с кой знае колко добър резултат.
Хубаво човек си прави някакви сметки, докато е финансово подсигурен и всичко е шампанско, но не се знае утре какво може да се случи. Оптимизмът е лъжовно нещо и понякога струва много скъпо и вместо шампанско идва ред на сълзите. (не знам откъде ми дойде в ума точно тази песен от зората на чалгата, извинете, но метафората е подходяща)

# 144
Еже, предложения за алтернативи, ако приемем, че апокалиптичните ти мисли са 100% реалност. Или само си философстваме?
Чужди училища (Дойче шуле, Френски лицей), училища в чужбина, IB (AK, Златарски).
"Бебето", Андариел, е отдавна удавено...
И трупа вмирисва мръсната вода. Съжалявам за ужасната картина.

# 145

Дай Боже да е за добро. Но какво визираш?

Златарски, Дойче шуле, Френския? Не, благодаря!
Друго? Освен АК.

Между другото, някой има ли каквото и да било инфо за новия прием в Златарски след 5 клас?

Последна редакция: пт, 11 окт 2019, 11:43 от .♥.Fancy.♥.

# 146
Бях на крачка да направя същото. Още потръпвам като се сетя. Жив и здрав да е тогавашния директор на 119, че се изказа честно по въпроса.
И какво, ако не е тайна, каза директорът тогава? Според мен 119то до 4клас си е хубаво училище.
Моето основно притеснение за ЧУ е, че ги занимават целодневно, а в ДУ след 2-3 клас би трябвало да могат да се приберат в къщи и да се научат на самостоятелност. А и не харесвам този двоен хорариум, за мен по-добре е детето само да си реши няколко задачи според нивото му или прочете книжка след училище. Има ли ЧУ, при които има целодневна форма и след 4ти клас?

# 147
  • София

Дай Боже да е за добро. Но какво визираш?

...
1. Математиката 5-7 клас в посока олекотяван. Лично моето мнение е , че хорариумът по МАТ трябва да се удвои, ама аз явно все “тичам в обратна посока в другия коридор”.

2. Изискванията за съдържанието на програмите по всички предмети се “отпуснаха” в посока училищата сами да си решават.

3. Изискванията за педагогическа специалност.

Разбира се, всичко по-горе може да е пушилка за замазване на очи (сефте).

# 148
Това не го бях видяла.

Може ли по-подробно? Че Европа е голяма, има и частни, и държавни унит-та. Кои университети в и кои държави приемат 1) само с американска диплома, без ЕС диплома, 2) в програми на английски и 3) без такса обучение?

Не става въпрос за Германия, за да говорим за "без такса за обучение"!
Става въпрос за такса за обучение за при условията на ЕВРОПЕЙСКИ гражданин! Програма на английски език в държавен университет!
Като европейски гражданин , не можеш да бъдеш дискриминиран, затова и твоето дете учи в Германия при условията на германските деца, независимо че техните университети се издържат от данъците на немците.
И определено дискусията не е за тази тема!

Постът ми касаеше, че след завършване на 12ти клас в ААУ децата от училището не са ощетени за прием в европейски университети!

# 149
Не знам за кой път вече Ежко отправя благодарности към директора на 119-то.
Но и аз за пореден път да кажа, че тогавашния директор на 119-то/ на когото Ежко е благодарил/ не е настоящият.
Много време мина оттогава и нещата в 1-4 клас във въпросното училище са променени в положителна посока и в момента 119-то може да се конкурира с някои ЧУ/визирам начален етап само, да не станат грешки/, но темата не е нито за 119-то, нито за някое друго ДУ.

Общи условия

Активация на акаунт